Home Blog Costa Rica De Orchideeën Hoeve – een beetje Costa Rica in Nederland

De Orchideeën Hoeve – een beetje Costa Rica in Nederland

by Anouk
Published: Updated:
Orchideeën Hoeve Costa Rica

Het tropische gevoel van Costa Rica opzoeken, dat kan in de Orchideeën Hoeve. De naam doet de plaats eigenlijk geen eer aan, want het is inmiddels veel meer dan alleen orchideeën. Waan je even in het buitenland met een bezoekje aan de Vlinder Vallei en het Amazone Regenwoud.

Wat ooit begon als een kwekerij en van oorsprong een familiebedrijf is, is nu een leuk dagje uit voor jong en oud. Zou de familie ooit hebben gedacht dat de plek op deze manier zou groeien? De Orchideeën Hoeve bestaat inmiddels uit verschillende tuinen waar ook diverse dieren te vinden zijn. Je waant je echt even in andere werelden.

Inhoud
Amazone Regenwoud
Vlinder Vallei
Andere tuinen

Een leuk dagje uit voor jong en oud

Amazone Regenwoud

Met de start van de route kom je al meteen in zo’n andere wereld terecht. We kijken onze ogen uit. Vele prachtige tropische planten en bloemen hebben hier een plek gekregen, natuurlijk staan de orchideeën er ook tussen. Ik herken veel van de planten die ik in eigen omgeving of elders in Costa Rica gezien heb.

Vergeet niet omhoog te kijken. Er zijn verschillende kleine aapjes te vinden, maar heel makkelijk laten ze zich niet zien. Iets onverwachter maar daardoor niet minder leuk: er komen ook nog eenden voorbij vliegen!

Er zijn meerdere paden om te volgen. Vanaf de hoofdbrug heb je een mooi overzicht of kies voor het wildpad dat onderlangs loopt.

Van het Amazone Regenwoud kom je in de Orchideeëntuin dat eigenlijk hetzelfde tropische gevoel heeft. Je weet niet waar je moet kijken met al die prachtige bloemen.

Orchideeën Hoeve Costa Rica
Wie klimt er in?

Vlinder Vallei

Als je hier naar binnen loopt dan voel je het. Het is hier net zo vochtig als op sommige bestemmingen in Costa Rica! Niet gek als je weet dat er wekelijks diverse vlindersoorten uit Costa Rica worden geïmporteerd. Een van die vlinders is de prachtige Blue Morpho. Als pop komen ze naar Nederland en in de poppenkast kun je ze als bezoeker zien hangen. Wij zien poppen in verschillende stadia, heel interessant.

De grootste vlindertuin van Europa maakt indruk op ons. Van groot tot klein, er fladderen heel veel vlinders om ons heen. We zijn het er over eens: hier zie je meer vlinders dan in andere vlindertuinen.

Orchideeën Hoeve Costa Rica

Andere tuinen

Met deze twee tuinen van de Orchideeën Hoeve waan je je een beetje in Costa Rica, maar er is meer.

In de Lorituin zorgen de gekleurde papegaaien voor een kabaal. Deze vrolijke vogels maken er een show van. Kijk toe hoe ze badderen, hoe ze zich schoonmaken of hoe ze met elkaar stoeien. Wie durft kan een klein bakje met nectar kopen en voor je het weet heb je er een aantal op je arm – en op je hoofd!

Kijk ook naar de graafwerkzaamheden van de stokstaartjes en naar de schildpadden die zich langzaam voortbewegen. Voor de ringstaartmaki’s kun je het beste rond 13:15 naar het verblijf. Voor dit voedermoment zien we ze niet, maar ze komen graag naar buiten voor hun fruithap en ze genieten zichtbaar van de middagzon.

Orchideeën Hoeve
Orchideeën Hoeve
Orchideeën Hoeve

De Orchideeën Hoeve: een leuk dagje uit voor jong en oud

Een bezoek aan de Orchideeën Hoeve is een leuk uitje voor jong en oud, ook als je niet naar Costa Rica op vakantie wilde. Er is echt van alles te zien. De jongsten kunnen hun lol op in het Mangrovebos Speelparadijs en in het nieuwe JungleRally.

Op de route zijn er verschillende bankjes te vinden en de route is soms af te snijden om naar het toilet te gaan. De Lorituin kan overgeslagen worden.

Het is niet groot en het is overzichtelijk, zeker met de plattegrond die je bij de entree krijgt. Kom even tot rust in de Zwevende Bloementuin waar je ook iets kunt eten en drinken. Wij zijn een halve dag in de tuinen geweest.

Bekijk alle informatie op de website van de Orchideeën Hoeve.

Orchideeën Hoeve
Mangrove Speelparadijs

De Orchideeën Hoeve – een beetje Costa Rica in Nederland

Orchideeën Hoeve Costa Rica

9 comments

Marcha - Triplovers 6 oktober 2020 - 07:29

Wat een leuke plek! Ik vind het altijd speciaal als je tussen vlinders kunt lopen. Dat deed ik ooit in de vlindervallei op Rhodos, maar daar zag ik niet zoveel verschillende als op jouw foto’s. Flevoland is wel een eindje weg, maar wie weet als ik ooit in de buurt ben 🙂

Reply
Anouk 8 oktober 2020 - 11:42

Vlinders zijn voor mij ook bijzonder, het is altijd leuk om ze te zien fladderen. De grote en de kleine. Mocht je naar Flevoland gaan dat is dit een leuke dagje uit.

Reply
Lizette 6 oktober 2020 - 09:38

Wat een toffe plek! En dat er zelfs aapjes zijn, erg tof. Dit lijkt me wel een leuk uitje voor op een koude dag. Dan kan ik weer even doen alsof we op een mooie bestemming zijn. Leuk dat het je zo aan Costa Rica doet denken. Een leuk voorproefje voor mij dan.

Reply
Anouk 8 oktober 2020 - 11:41

Het is ook echt leuk voor kinderen. Met het herfstseizoen op komst is het ook fijn dat het overdekt is. Er is genoeg te zien en toch is het overzichtelijk.

Reply
Co 7 oktober 2020 - 01:14

Ik had hier nog nooit van gehoord maar het is wel een goede tip om je even in het buitenland te wanen! Ik had gehoopt dit jaar naar Costa Rica af te reizen, maar dat stel ik toch maar even uit 😉 Zo heb je inderdaad toch nog een beetje het gevoel.

Reply
Anouk 8 oktober 2020 - 11:39

Leuk dat je naar Costa Rica wilde gaan, maar het is inderdaad goed om het even uit te stellen. Voor het tropisch vochtige gevoel kun je goed terecht in de Vlinder Vallei 😉

Reply
Kelly 8 oktober 2020 - 11:51

Jaaa…hartstikke leuk uitje! Ik was er in de zomervakantie en was ook positief verrast. Leuk dat je de aapjes gezien hebt, deze waren tijdens mijn bezoek niet thuis. Ik vond het heerlijk om weer even door de tropen te wandelen.

Reply
Eva 3 november 2020 - 03:00

Wauw, deze plek ga ik onthouden voor als mijn ‘helaas-we-kunnen-niet-reizen-gevoel’ echt te groot begint te worden. Lijkt me een superleuk uitje.

Reply
Anouk 4 november 2020 - 10:00

Het is eeen ideale plek om even van de mooie planten en dieren te genieten!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.