Home Bestemmingen Schiereiland Nicoya: ontdek de ‘blue zone’ van Costa Rica

Schiereiland Nicoya: ontdek de ‘blue zone’ van Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Schiereiland Nicoya

Er is een hoekje in Costa Rica waar de gemiddelde leeftijd hoger ligt vergeleken met de rest van het land. Op schiereiland Nicoya heb je één van de zogenoemde ‘blue zones’ die er op de wereld te vinden zijn. Wat is hun geheim? En welke bestemmingen kun jij bezoeken als je dit stukje Costa Rica gaat verkennen?

Wat is een ‘blue zone’?

In de wereld zijn er een aantal regio’s waar de inwoners gemiddeld langer leven, dit worden de blauwe zones genoemd. Het is niet ongewoon dat iemand hier honderd jaar wordt. Het gaat om regio’s in de landen de Verenigde Staten, Italië, Griekenland, Japan en dus ook Costa Rica. Hoewel ze dus in compleet verschillende werelddelen wonen hebben de inwoners allemaal een aantal dingen gemeen. Zoals National Geographic het omschrijft leven de inwoners met een doel, met plezier en met trots. De landen waar deze zones in vallen stimuleren deze manier van leven ook.

Leven met de dag en leven van hetgeen je zelf verbouwt. Dat lijkt de gemene deler te zijn van de inwoners van het schiereiland Nicoya die lang leven. Het dieet bestaat vooral uit rijst, bonen, vlees, groente en fruit. Ook niet stil gaan zitten na het ‘pensioen’ (voor zover mensen hier met pensioen kunnen gaan), maar actief blijven in het voeren van de paar kippen die je hebt en toch nog even met de machete de tuin in om wat te snoeien. De Costa Ricanen zijn positief ingesteld en als er iets is, kunnen ze terugvallen op hun familie en vrienden voor hulp.

Lang leve de pura vida in Costa Rica.

Bestemmingen op het schiereiland Nicoya

Playa San Juanillo

Over de stoffige wegen reis je vanuit het noordwesten richting Ostional waarbij Playa San Juanillo een leuke stop is. Met name als het vloed is heb je hier een mooi effect zoals je op de foto ziet.

Playa San Juanillo
Playa San Juanillo

Ostional

Dé bijzondere bestemming waar maandelijks een arribada is. Tijdens een arribada komen duizenden schildpadden aan land om eieren te leggen. Ik was er in november 2021, helaas te laat voor de arribada maar het was nog steeds de moeite waard om Ostional te bezoeken. De komst van de schildpadden hangt namelijk af van de stand van de maan en is daarom ook niet precies te plannen. Ik had nog steeds het geluk twee schildpadden te zien die in de achterhoede naar het strand waren gekomen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een schildpad op het strand zag dus ik vond mijn bezoek sowieso geslaagd.

Lees meer over Ostional en de schildpadden

Schildpadden Ostional

Nosara

Je verwacht het misschien niet, maar die stoffige, niet geasfalteerde wegen leiden naar een bestemming die behoorlijk populair is. In de omgeving van Nosara is van alles te ondernemen maar met name staan hier surfen en yoga centraal. Er zijn ook diverse eetgelegenheden te vinden. Net buiten ‘het centrum’ vind je het mooie Playa Pelada, hier zit je net buiten de drukte.

Schiereiland Nicoya
Playa Pelada

Samara

Een klein dorp aan het strand. Hier heb je diverse hotels en restaurants en in het dorp heerst een ontspannen sfeer. Misschien is het qua sfeer wel goed te vergelijken met het dorp Dominical, in beide dorpen kun je terecht voor het surfen. Samara heeft daarentegen mooiere stranden.

Playa Coyote

Een onbekende bestemming op het schiereiland van Nicoya. Playa Coyote ligt tussen het populaire Samara en Santa Teresa in. Dus, wil je buiten de gebaande paden reizen? Dan kies je voor Playa Coyote. Hier zit een leuk, kleinschalig hostel van een Nederlands koppel. Zij vertellen je graag van alles en nog wat over de omgeving en ook hier kun je met een surfplank het water op. Bij dit hostel kun je ook kamperen (heb je mijn kortingscode voor Nomad America al gezien?).

Lees meer over Playa Coyote

Playa Coyote Costa Rica
Playa Coyote

Santa Teresa

Een populaire bestemming in Costa Rica. Ik ben er nog niet geweest maar eerlijk gezegd trekt het me steeds minder. Ik begrijp dat het stranddorp steeds voller wordt gebouwd en dat het steeds drukker wordt. Het afgelopen hoogseizoen was het afgeladen vol met toeristen en zelfs de gedeelde kamers in hostels waren in verhouding ontzettend duur geworden. Ik krijg de indruk dat de ontwikkeling van het dorp de verkeerde kant op is gegaan… Wie weet wanneer ik er eens naartoe reis om het zelf te kunnen ervaren. Mijn voorkeur gaat uit naar reizen off the beaten track dus de bestemming staat niet heel hoog op mijn lijstje.

Montezuma

Montezuma, het eigenzinnige hippiedorp. In het puntje van het schiereiland Nicoya vind je hier weer een hele andere sfeer. Het is kleinschalig en mooi groen. Ook hier zijn een aantal restaurants en hotels te vinden, maar het is nog niet op grote schaal ontwikkeld. Geniet hier van mooie wandelingen op het strand of bezoek het natuurreservaat Cabo Blanco (meer daarover in het overzicht van nationale parken in Costa Rica). Verwacht overigens niet dat het hier vlak is. Je komt hier zeker een paar steile heuvels tegen.

Een populaire activiteit in Montezuma is het bezoeken van de gratis waterval. De start is in het dorpje waar ook een parkeerplaats is (locatie). Het kan hier wel erg druk zijn. Wees voorbereid: het is klimmen en klauteren over de rotsen, het is zeker geen makkelijke wandeling. Een andere optie is parkeren bij de accommodatie The Sunshine Sanctuary. Bij de ingang richting de waterval vragen ze een entree van 1000 Colones. Voor een beetje entree loop je op het laatste stukje na dan wel over goed onderhouden paden en kun je eenvoudig de verschillende niveaus van de rivier bezoeken. Het is een heerlijke plek om te zwemmen en te genieten van de mooie omgeving.

De waterval staat ook in het overzicht gratis en goedkope activiteiten in Costa Rica.

Met de ferry van Puntarenas naar het schiereiland Nicoya

Kom je vanaf centraal of zuidelijk Costa Rica en wil je naar het Schiereiland Nicoya, dan kun je voor de ferry in Puntarenas kiezen.

Vanaf Puntarenas zijn er twee ferry’s: naar Naranjo en naar Paquera. Voor de bestemmingen Tambor, Montezuma, Malpais en Santa Teresa neem je het beste de ferry naar Paquera. Naar San Miguel, Nicoya, Nosara en Samara neem je het beste de ferry naar Naranjo.

Voor de bestemming Montezuma kies ik dus de ferry naar Paquera. Je gaat hier meteen in de rij (la fila) voor de boot staan. Als je in de rij staat krijg je een kaartje waarop het type auto vermeld staat. Reis je samen met iemand, dan kan degene alvast een ticket kopen bij het loket tegenover de ingang van de ferry. Als je alleen reist zoals ik, dan blijf je in de rij staan wachten totdat je bijna bij de ferry bent. Je parkeert de auto vervolgens om naar het loket te lopen. Hier zijn overigens ook wat zoete broodjes en frisdrank te koop. Eenmaal op de ferry kun je meer dan een uur genieten van het uitzicht en van de mooie groene heuvels van het schiereiland Nicoya die steeds dichterbij komen. Reis je op drukke dagen, bijvoorbeeld in het weekend in het hoogseizoen of rond feestdagen, dan reserveer je het beste een tickets vooraf. Dat doe je via deze (niet geheel gebruiksvriendelijke) website. De helft is te reserveren, de helft wordt ter plaatse verkocht. Je moet minstens een half uur van te voren bij de ferry zijn. Meer informatie over de prijzen en vertrektijden.

De beste reistijd voor het schiereiland Nicoya

Het schiereiland Nicoya kent een droog seizoen van december tot en met april, het regenseizoen loopt van mei tot en met november. Dit deel van Costa Rica is ook écht droog tijdens de maanden februari, maart en april. Het kan erg warm worden. In de maand juni of juli is er vaak een korte periode die ook wel ‘de kleine zomer’ wordt genoemd. Tijdens deze periode regent het significant minder en het zou een goede periode voor de surfers zijn. Over het algemeen moet je tijdens de regenperiode zeker aan de kust goed in de gaten houden welke wegen wel of niet begaanbaar zijn.

Lees meer over de wegen in Costa Rica

Tijdens de omslag van het droge seizoen naar het regenseizoen kan het hier eind november druk zijn in verband met de feestdag Thanksgiving en de Amerikanen en Canadezen die dan vrij hebben. Tijdens de kerstperiode en Semana Santa, de twee populairste feestdagen in Costa Rica, reserveer je het beste vooraf een accommodatie. Ook hostels kunnen dan snel volraken óf de kamers die vrij zijn, zijn in verhouding duur.

Tip voor vervoer: het schiereiland Nicoya verken je het beste met een huurauto. De verbindingen van het openbaar vervoer zijn niet altijd even goed en een busrit duurt al snel een aantal uur. Reis je met het openbaar vervoer door Costa Rica, bekijk vooraf welke verbindingen er zijn om niet voor verrassingen komen te staan.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Andere blogs met tips voor Costa Rica

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.