Home Costa Rica Moeder en dochter samen vrijwilliger in Ojochal – Costa Rica | Kim vertelt

Moeder en dochter samen vrijwilliger in Ojochal – Costa Rica | Kim vertelt

by Anouk
Published: Updated:
Ojochal Costa Rica

Moeder en dochter samen op pad in Costa Rica. Als onderdeel van de opvoeding vertrekt Kim samen met haar dochter om vrijwilligerswerk in Costa Rica te doen, in Ojochal om precies te zijn. Ze kiezen voor Reserva Playa Tortuga.

Mijn naam is Kim Linse, 46 jaar oud. Sinds 18 jaar ben ik eigenaresse van een hotel in Friesland, namelijk Hotel Restaurant Lunia. Ik woon hier met mijn partner en twee dochters van 16 en 12. Het liefst breng ik mijn tijd door met lezen en spelletjes. En dan ook nog het liefst op een mooie bestemming in de zon.

Ik ben ervan overtuigd dat je veel leert van andere culturen. Daarom heb ik beide dochters, toen ze in groep acht zaten, uitgenodigd voor een vrijwilligersproject. Samen zouden we een maand de grens over gaan. Ze mochten zelf invullen naar welk land ze wilden gaan en voor welk project we zouden kiezen. De oudste koos voor een schoolproject op de Galapagos eilanden, de jongste voor een jungleproject in Costa Rica.

Op naar Ojochal, Costa Rica

In februari 2022 reizen we af naar Costa Rica. We zijn te gast bij het biologische onderzoekscentrum Reserva Playa Tortuga. We zijn er buiten het schildpaddenseizoen, maar er zijn genoeg andere projecten waar we bij kunnen helpen. Vooraf was het toch wel een beetje spannend: waar komen we precies terecht, wat kunnen we verwachten? Hoe zouden de andere vrijwilligers zijn? Zijn er misschien ook wel slangen..?

Tijdens het vrijwilligerswerk in Ojochal kunnen we vooral van dienst zijn bij het observeren van de verschillende diersoorten. Er zijn meerdere onderzoeksprojecten die voor langere tijd lopen. Drie keer per dag maken we een ronde van een aantal kilometer door de jungle. Tijdens deze wandelingen noteren we onze waarnemingen. Waarom leven de Kapucijnapen waar ze leven? Wat eten ze? Met hoeveel soortgenoten zijn ze? Om maar een paar voorbeelden te noemen. Daarnaast helpen we bij het verzorgen van de schildpadeieren en hebben we een aantal taken in de vlindertuin.

De plek waar we verblijven is natuurlijk niet luxe, maar het is prima. De kamers en badkamers zijn goed. Er hangen verschillende hangmatten en in de gemeenschappelijke zaal staat een tafeltennistafel.

Ojochal Costa Rica Reserva Playa Tortugua

Een bijzondere reis

Het meest bijzondere aan deze reis is dat ik deze met mijn dochter kan maken. Dat ik haar kan leren hoe belangrijk vrijwilligerswerk is en dat we samen het leven in een heel ander land met andere regels en gewoonten kunnen ervaren.

We zijn ook erg onder de indruk van de hoeveelheid dieren die we van heel dichtbij kunnen bewonderen! Ik had ook nog nooit vleermuizen gezien en wist niet hoe ze overdag slapen. En we zien zoveel Kapucijnapen! Als onderdeel van het onderzoek observeren we deze apen. We zien ook heel veel verschillende soorten vogels.

Met drie keer per dag een observatieronde van anderhalf uur ga je echt anders naar de natuur kijken!

Een ander ritme dan in Nederland

Het leven in de jungle is heel anders dan ons leven in Nederland. Het klimaat bijvoorbeeld, het is zo warm en vochtig! Daarnaast leven de inwoners in het ritme van de zonuren: van 6:00 tot 21:00. Het tempo waarmee geleefd wordt ligt lager.

Ik heb de Costa Ricanen als erg gastvrij en beleefd ervaren. We hebben terug gezien dat ze duurzaamheid en milieubewust zijn hoog in het vaandel hebben staan. Wij zijn ons ook veel bewuster geworden van onze omgeving, zowel qua flora als qua fauna.

Het toetje

Een van de mooiste herinneringen was het zien van de walvissen bij Uvita in nationaal park Marino Ballena. Dat was echt een bonus. Uvita ligt in de buurt van Ojochal in het zuiden van Costa Rica.

Samen vrijwilligerswerk doen: een aanrader!

Het is wat mij betreft echt een verrijking van de opvoeding voor Nederlandse kinderen. Ten eerste, je bent dag en nacht met je kind op stap, daar kom je thuis niet aan toe. Daarnaast heb ik mijn dochter echt mee kunnen geven hoe we voorzichtiger met de aarde om moeten gaan. Ik vind dat je daar in de haast van het Nederlandse leven niet echt aan toe komt.

Tips van Kim voor Costa Rica

Neem de tijd. Ren niet langs alle hoogtepunten. Dan leer je de Costa Ricanen ook kennen!


Het schildpaddenseizoen in Reserva Playa Tortuga loopt van juli tot december. Bekijk de Facebookpagina van Reserva Playa Tortuga voor aankondigingen wanneer ze de babyschildpadden vrijlaten.

De foto’s in deze blog zijn eigendom van Kim

2 comments

Kevin | Goedkoop-treinkaartje.nl 21 juli 2022 - 02:09

Ziet er echt geweldig uit Anouk! Blijf je volgen.

Reply
Anouk 29 juli 2022 - 07:44

Leuk Kevin 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.