Home Bestemmingen 6x Bestemmingen in Guanacaste – Costa Rica

6x Bestemmingen in Guanacaste – Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Guanacaste Playa Mina

Guanacaste wordt gekenmerkt door het droge tropische woud en is daarmee heel verschillend van bijvoorbeeld het zuiden van het land. Het is een van de drukstbezochte provincies van Costa Rica. Met het internationale vliegveld van Liberia weten met name de Amerikanen en Canadezen de ‘Gold Coast’ van Costa Rica goed te vinden. Je vindt hier dan ook diverse toeristische bestemmingen, maar zoals altijd probeer ik ook buiten de gebaande paden te reizen. Bekijk welke zes bestemmingen ik bezocht in het noordwesten van Costa Rica.

1. Nationaal park Rincón de la Vieja

Het is zeker de moeite waard om dit nationale park van Costa Rica op te nemen in de route. De vulkaan Rincón de la Vieja is actief! Er zijn recentelijke kleine uitbarstingen geweest, maar zonder gevolgen voor de omgeving. De activiteit kun je op verschillende manieren in het park bewonderen. Stinkende gassen, borrelend water en modder: met een bezoek aan het pad Las Pailas maak je het mee. Je kunt er ook voor kiezen om een van de mooie watervallen van het park te bezoeken. Houdt wel rekening met de toegangstijden van beide paden. Na 12:00 zijn de watervallen niet meer toegankelijk, vanaf 14:00 kun je niet meer naar Las Pailas. Een vroege start is dan ook aan te raden.

Lees meer over nationaal park Rincón de la Vieja.

Rincon de la Vieja
Nationaal park Rincón de la Vieja

2. Playa Conchal

Dit is een van de bekendste en mooiste stranden van Guanacaste. Playa Conchal bestaat namelijk niet uit zand, maar uit schelpjes. Het strand is populair en eerlijk is eerlijk, ik vind het de eerste keer daardoor tegenvallen. Het resort wat er aan grenst helpt ook niet mee. Het is natuurlijk ook maart, een van de drukste maanden in Costa Rica qua toerisme. Het is leuk om er even geweest te zijn maar wij genieten uiteindelijk meer van de omgeving van Brasilito. Gelukkig bevalt een tweede bezoek aan Playa Conchal beter, in februari 2024 zijn we er tijdens een familiebezoek aan de regio.

3. Omgeving Brasilito

Voor onze twee dagen strand kozen we voor Brasilito als uitvalsbasis. Vanuit hier kunnen we Playa Conchal bezoeken, dat is namelijk alleen via het resort direct te bereiken. We overnachten bij Quinta Esencia en gaan ook op verkenning in de omgeving. Playa Prieta en Playa Mina zijn een wereld van verschil vergeleken met Playa Conchal. Ook mooi, maar helemaal niet druk bezocht.

Lees meer over Brasilito en de omgeving.

Playa Conchal Guanacaste
Playa Conchal
Guanacaste Playa Prieta
Playa Prieta

4. Waterval Llanos de Cortes

In het hoogseizoen reis je door de droge omgeving en dan ben je ineens bij de groene oase van de waterval Llanos de Cortés. Dit is een heerlijke verfrissende stop onderweg.

Lees meer over de waterval Llanos de Cortés.

waterval llanos de cortés
Waterval Llanos de Cortés

5. Playa Coyote en omgeving

Vermijd het toeristische gebeuren en bezoek Playa Coyote en de andere stranden in de omgeving. We verblijven bij Hostel Alouatta, een kleinschalig hostel met safaritenten en ruimte om te kamperen. De stranden in de omgeving zijn prachtig en vrijwel geheel verlaten. Wie wil dat nou niet?!

Lees meer over Playa Coyote en de omgeving.

Gezondheid Costa Rica
Playa Costa de Oro

6. Playa Ostional

Hier vind je een wel heel bijzonder fenomeen: de arribada. Duizenden schildpadden komen tegelijk aan land om eieren te leggen. Zo proberen ze samen sterk te staan tegen de vijanden die ze hebben. En eigenlijk is het zo dat er een samenwerkingsverband bestaat tussen de schildpadden en de gemeenschap.

Lees meer over Playa Ostional en de arribada

Playa Ostional

Net buiten Guanacaste ligt Bijagua met vlakbij nationaal park Volcan Tenorio met Rio Celeste. Een bestemming die dus goed te combineren is met deze bestemmingen in de provincie Guanacaste.

Bekijk ook de blog over schiereiland Nicoya voor meer informatie over bestemmingen die net ten zuiden van Ostional liggen.

Weer en klimaat

Guanacaste is de provincie waar de minste regen valt vergeleken met de rest van het land. Het droge seizoen dat loopt van december tot en met april is dan ook vrijwel geheel droog. In andere delen van Costa Rica valt er in die periode nog regelmatig een bui. Het resultaat is dat Guanacaste er ook snel erg droog uit ziet. Reis je net na de regenperiode dan zie je nog veel groen. Zo waren wij eind november 2019 in nationaal park Rincón de la Vieja. Twee keer bezochten we de provincie Guanacaste in de maand maart. Het is dan erg warm en de omgeving is erg droog. Met een uitzondering dus voor de waterval Llanos de Cortes. Tijdens het regenseizoen regent het wel veel: dit zorgt vaak voor overlast en maakt sommige bestemmingen tijdelijk niet bereikbaar. Lees meer over de beste reistijd voor Costa Rica en het regenseizoen in Costa Rica.

Neem alle handige info mee op reis | Bestel het ebook ‘Onderweg in Costa Rica

Nationaal Park Rincon de la Vieja
Nationaal park Rincón de la Vieja in november
Playa Mina
Op weg naar Playa Mina in maart
Deze bestemmingen komen terug in de volgende routes:

Route Costa Rica: een week vanaf Liberia

Twee weken Costa Rica: reisroute off the beaten path

Reisroute Costa Rica: drie weken aan de Pacifische kant

Verken ook de rest van de Pacifische kust van Costa Rica.

Guanacaste Costa Rica
5 bestemmingen in Guanacaste

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

2 comments

Dani 28 november 2021 - 04:45

Hoi Anouk, toffe site heb je! Ik heb er al veel inspiratie uit opgedaan. Ik heb vanmorgen tickets geboekt en ben van 24 t/m 7 januari costa rica met mijn zoontje van 7. Ik kan alleen nergens meer een betaalbare auto vinden om te huren en accomodatie met kerst en oud en nieuw blijkt ook lastig te zijn.

Heb jij misschien nog tips voor ons? Ik vind kerst niet zo spannend, zou het leuk vinden om op een gezellig strand te zijn met kerstsfeertje maar dat is geen pre. Oud en nieuw wil ik uiteraard graag met vuurwerk op het strand vieren en we willen zooooo graag roadtrippen samen. Dat doen we altijd, had niet verwacht dat de auto’s zo verschrikkelijk duur zouden zijn. Ze vragen 2300 euro voor een normale auto (niet eens 4×4 voor twee weken).

Ik heb nog geen route bepaalt hierdoor want het lijkt erop dat we nu alles met het OV moeten doen en dan moet ik echt keuzes gaan maken en weet niet zo goed wat dan het leukste is met mijn mannetje van 7… slapen in een boomhut, de jungle in (watervallen en dieren zien) en chillen op het strand met apen en luiaards is de top 3 van mijn zoontje. Hoop dat je ons kunt helpen met wat tips of ideeën, Dank alvast!
Liefs Dani & Xavi

Reply
Anouk 28 november 2021 - 07:23

Hoi Dani en Xavi,

Dank je wel, wat leuk dat jullie Bestemming Pura Vida gevonden hebben!
Ik ben bang dat ik je helaas niet veel verder kan helpen… Ik werk voor een klein Nederlands reisagentschap in Costa Rica en wij kregen vorige maand al bericht van de verhuurmaatschappij waar wij mee werken dat het snel ging. Bijna alles is al uitverkocht, dat is eigenlijk ook al zo eind november en dat loopt door tot in januari. Hetzelfde geldt voor accommodaties. Het toerisme draait hier eigenlijk weer als normaal, maar het is ook nog een gevolg van de pandemie. Verhuurbedrijven hebben vorig jaar een groot deel van de auto’s verkocht, ze hebben wel weer wat aangekocht maar het zit nog niet op het oude niveau.
Ik vind het jammer om te zeggen, maar ik ben bang dat het lastig is om nog niet voor die periode te gaan vinden qua auto en accommodatie..

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.