Home Blog Costa Rica Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

by Anouk
Published: Last Updated on
Costa Rica Cultuur Leven platteland

Nooit zou ik alleen op reis gaan. Nooit zou ik in het buitenland gaan wonen. Ik heb inmiddels echt wel geleerd dat je nooit ‘nooit’ moet zeggen als het gaat om de toekomst. Je groeit op, je hebt bepaalde verwachtingen. Maar het loopt toch altijd anders. Dit jaar vergroot het natuurlijk wel uit.

Anouk is bezig met een ebook over emigreren naar Costa Rica. Lees meer

Ik ben meerdere keren alleen op reis gegaan en inmiddels woon ik alweer drie en een half jaar in het buitenland. Dat had ik nooit bedacht toen ik direct na de middelbare school begon met het studeren van Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Na mijn afstuderen lukte het niet om passend werk te vinden. Drie jaar later deed een mooie kans zich voor in Costa Rica en ik dacht: ‘waarom niet? Ik ga een half jaar in Costa Rica wonen. Dat brengt me vast iets anders’. Wat het me zou brengen had ik natuurlijk nooit kunnen bedenken.

Alles is hier anders en het voelt vaak alsof het hele leven buiten mijn comfortzone valt. Maar verrek, ik voel me hier gewoon hartstikke thuis. Hier in de natuur ben ik in mijn element en werken in de tuin vind ik eigenlijk het allerleukste om te doen. Eliseo leerde al snel dat we niet te vaak naar de kwekerij moeten gaan… Gelukkig kan ik ook vele stekjes bij mijn schoonmoeder halen. Hoe had ik dit vroeger ooit kunnen bedenken.

In dit jaar wordt natuurlijk alles overhoop gegooid. Dit jaar leert ons dat we maar beter niet meer 100% afhankelijk kunnen zijn van het toerisme. Gelukkig hebben we snel geschakeld en leven we nu al een tijdje van wat onze buurtwinkel ons geeft. Geluksvogels zijn we, dat beseffen we ons maar al te goed.

In maart zeiden we: ‘met een beetje geluk kunnen we weer gasten ontvangen in december.’ Dat hadden we goed ingeschat. Inmiddels horen we links en rechts dat er nog maar weinig op gang komt qua reserveringen. En de reserveringen die er zijn worden geannuleerd. De verwachtingen waren al niet hoog, maar de persconferentie van de Nederlandse overheid vorige week, de reacties daarop en de andere lockdowns in Europa hakken er toch wel in.

We kunnen niet stil zitten, we moeten mee bewegen.

Wat gaan we doen? Moet ik naar Nederland gaan om te werken? Maar we willen niet gescheiden van elkaar leven. Moeten we dan samen naar Nederland? Nee, we willen hier gewoon niet weg. De plannen van de Costa Ricaanse overheid maken het alleen niet makkelijker.

Stilzitten? Ho maar! Mijn hoofd loopt over van ideeën. Ik ben momenteel aan het kijken hoe ik online kan gaan werken. Ik vind het heel erg leuk om te schrijven en ik werk graag aan mijn website. In een paar dagen heb ik het ebook Work hard, travel harder van Suzanne van Duijn uitgelezen en dit heeft me een eerste zetje gegeven. Eerst wil ik een paar ideeën voor Bestemming Pura Vida uitwerken (er komen ebooks aan), daarna wil ik kijken hoe ik als freelancer vanuit hier aan de slag kan gaan.

Gaan we ooit in Nederland wonen? Ik weet het niet. Zeg nooit nooit. Voor nu blijven we hier. When life gives you lemons…

Lees ook: Verhuizen naar het buitenland | leven in twee werelden

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

2 comments

Ech Wel 11 maart 2021 - 03:21

Life is a box of chocalates, you never know what you’re gonna get….

Ik zou ook nooit trouwen en aan kinderen beginnen., werelderfgoed interesseerde me geen reet en blogs waren niks voor mij…. en moet je nou eens zien.

Wat ik maar wil zeggen; je heb helemaal gelijk! Succes met je e-books

Reply
Anouk 14 maart 2021 - 14:28

Dank je! Zo zie je maar weer… Het leven zit vol verrassingen.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.