Home Costa Rica Orkaan Eta: zwaarste orkaan in jaren

Orkaan Eta: zwaarste orkaan in jaren

by Anouk
Published: Last Updated on
Orkaan Eta

Orkaan Eta komt dinsdag 3 november aan land in Nicaragua en laat in verschillende Midden-Amerikaanse landen een spoor van vernieling achter. Ook in Costa Rica is er indirect veel overlast van orkaan Eta. Het is één van de zwaarste orkanen in jaren.

Gepubliceerd op 6 november 2020

Orkaan Eta

Dinsdag 3 november 2020 komt orkaan Eta aan land in Nicaruagua. Met windsnelheden van 210 kilometer per uur veroorzaakt de categorie 4 orkaan veel schade. In drie dagen trekt de inmiddels tropische storm Eta door verschillende landen in Midden-Amerika. Van Panama tot aan Mexico maakt de orkaan slachtoffers. In Guatamala komen minstens 50 mensen om het leven, dat aantal loopt waarschijnlijk nog op. In Honduras komen minstens 57 personen om het leven, in het zuiden van Mexico overlijden 20 personen. Met name de inheemse bevolking van de landen wordt zwaar getroffen.

Het Rode Kruis stelt dat 2,5 miljoen mensen getroffen zijn door de gevolgen van orkaan Eta.

Gevolgen in Costa Rica

Orkaan Eta zorgt indirect ook voor gevolgen in Costa Rica. Vanaf zondag 1 november regent het constant in verschillende delen van Costa Rica. Als gevolg hiervan treden rivieren buiten hun oevers en zijn er overstromingen. Straten komen blank te staan of worden geblokkeerd door aardverschuivingen of omgevallen bomen. Bekijk onderaan de blog beelden van deze week.

In vier dagen tijd valt er vier keer meer regen vergeleken met de gehele maand november in 2019. Nu valt er altijd al veel regen in de maand november (officieel de laatste maand van het regenseizoen in Costa Rica), maar dit is dus wel uitzonderlijk veel.

In het geval van slecht weer wordt er gewerkt met een alarmsysteem. Bij groen is er nog niets aan de hand, rood is het hoogste alarmniveau. ‘Comisión Nacional de Emergencias’ (CNE) gaat over het alarmsysteem en over welke acties er ondernomen moeten worden.

Wil je meer weten over het CNE en het alarmsysteem, bekijk dan de blog Costa Rica in tijden van crisis.

Uiteindelijk geldt het rode alarm donderdag voor acht regio’s in de provincies Guanacaste en Puntarenas. Een aantal dorpen zijn afgesloten (geweest) van de buitenwereld. Meer dan 1700 inwoners zijn geëvacueerd en ondergebracht in 48 opvangcentra. In Costa Rica zijn twee personen om het leven gekomen.

Orkaan Eta Costa Rica
Orkaan Eta / Kaart Costa Rica CNE 5 november 2020

Een week na de start van het vele regenen is het alarmniveau omlaag gegaan en wordt er nog steeds hard gewerkt. Diverse dorpen zijn nog afgesloten van de buitenwereld en zij krijgen voedselpakketten via het CNE. Verschillende wegen zijn weer vrij, van andere wegen is de doorgang nog niet hersteld. Er verblijven maandag 9 november nog iets meer dan 700 mensen in 21 opvangcentra.

Hoe is het bij ons?

Vanaf de Pacifische kust gezien wonen wij een klein stukje landinwaarts (locatie op Google Maps). Het is op dit moment vrijdagochtend, het regent nog een beetje en het lijkt op te klaren. De zon hebben we al een paar dagen niet gezien. Het regende bijna de hele tijd maar het lijkt niet op een storm. Het waait niet en het regent niet heel erg hard. Officieel vallen wij onder het rode alarm van Quepos, maar wij hebben gelukkig geen last van overstromingen of aardverschuivingen. De stroom is ook niet uitgevallen. We zijn niet bang maar wel alert. De bodem is zo verzadigd dat een aardverschuiving nog altijd voor kan komen. Deze kan bijvoorbeeld de toegang naar ons dorp blokkeren. Als het goed is neemt de regen vanaf vandaag af.

Beelden van deze week

5 november: Parrita en omgevnig

5 november: De weg Parrita – Quepos

De politie komt in het zuiden in actie om inwoners te evacueren

Ruta 2

Vrijdag 6 november: er wordt gewerkt aan Ruta 2 na een aardverschuiving

De weg bij Manuel Antonio

Instituto Meteorológico Nacional: kaart orkaan Eta 3 november

Instituto Meteorológico Nacional: hoeveelheid regen 1 tot en met 3 november

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.