Home Costa Rica Tips om duurzaam te reizen in Costa Rica

Tips om duurzaam te reizen in Costa Rica

by Anouk
Published: Last Updated on
duurzaam reizen Costa Rica

Er komt gelukkig steeds meer een nadruk te liggen op duurzaam reizen. We weten dat vliegreizen veel impact hebben om het milieu. Maar ook tijdens de vakantie kun je duurzame keuzes maken. Hier lees je tips om duurzaam te reizen in Costa Rica.

Op vakantie naar Costa rica

Costa Rica is een land dat veel nadruk legt op het beschermen van haar natuurgebieden. Maar liefst een kwart van het land is beschermd, daar vallen de nationale parken van Costa Rica ook onder.

Maar Costa Rica is wel een bestemming waar je naartoe moet vliegen. Het nemen van een directe vlucht is de meest duurzame keuze die je voor het reizen kunt maken. KLM vliegt een gedeelte van het jaar direct vanuit Nederland naar Costa Rica.

Keuze voor transport

Reizen met het openbaar vervoer is qua transport natuurlijk een duurzame keuze. Of het gebruik maken van een van de shuttlebusjes die er rijden, maar gezien de huidige situatie zal gedeeld transport misschien niet jouw eerste keuze zijn. Zelf rijden met een huurauto of kamperen met een daktent zal veel vrijheid en veiligheid geven. Datzelfde geldt voor een accommodatie met een eigen keuken om zelf eten te kunnen bereiden.

tips om duurzaam te reizen

Tips om duurzaam te reizen in Costa Rica

2020 is een moeilijk jaar voor veel inwoners van Costa Rica en 2021 zal waarschijnlijk niet veel beter worden. Halverwege het jaar 2020 is een kwart van de bevolking werkloos en de armoede is toegenomen.

Lees meer over Costa Rica in tijden van crisis.

Met deze tips kun jij duurzame keuzes maken tijdens het reizen door Costa Rica. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw geld op de goede plek terecht komt?

Boek een accommodatie direct en niet via bijvoorbeeld Booking.com

Booking.com is een heel handig platform. Echter betaal je als eigenaar soms een commissie van wel 15% over de reservering, dan moet er ook nog belasting betaalt worden. Wellicht zit het ontbijt bij de prijs inbegrepen en moet dat er ook nog af. Boek direct bij de accommodatie zodat er meer geld over blijft voor de eigenaar en zijn familie en /of personeel.

Doe boodschappen bij een pulpería

In Costa Rica zijn vele grote supermarkten te vinden. Walmart is daar een voorbeeld van, andere grote supermarkten zijn BM en MaxiPali.

Gelukkig zijn er in Costa Rica nog veel buurtwinkels te vinden: de pulpería’s. Vaak wordt de pulpería gerund door één familie. Steun de ondernemer direct door hier jouw boodschappen te doen. Doordat de winkel klein is zal het prijsniveau misschien wat hoger liggen vergeleken met bijvoorbeeld een Walmart maar jouw geld komt direct bij de familie terecht. Roep vrolijk ‘buenas’ als je binnenkomt en sluit na het afrekenen af met ‘pura vida’: de kans is groot dat je een grote glimlach terug krijgt.

Lees meer over boodschappen doen in Costa Rica | kosten en budget

Koop fruit op straat

Op heel veel plekken wordt er fruit op straat verkocht. Steun de kleine ondernemer en koop hier een ananas, avocados of bananen. Ga ook een keer voor de mamones! Van ongeveer juli tot en met december zal je mamones in grote getallen tegenkomen. Je moet ze een keer geprobeerd hebben.

eten costa rica
Mamones in Costa Rica
Neem een eigen boodschappentas mee

Costa Rica staat bekend als groene bestemming, echter zit het nog niet in het systeem van de Tico’s om geen plastic tasjes meer te gebruiken. Geef het goede voorbeeld en neem een eigen tas mee.

Ga voor het onbekende en reis buiten de gebaande paden

De bekende bestemming krijgen hun bezoekers wel. Reis je zelfstandig, kies er dan voor om Costa Rica buiten de gebaande paden te verkennen. Bezoek de kleinere ondernemingen en zorg ervoor dat zij ook weer wat geld verdienen aan het toerisme. Reis bijvoorbeeld af naar het zuiden, op het schiereiland Osa zijn verschillende opties om buiten de gebaande paden te reizen en ook Punta Banco moet een klein paradijs zijn.

Bekijk deze vijf bestemmingen of bekijk ter inspiratie deze route van twee weken.

Eet bij een soda

‘Soda’ is de naam voor een klein, lokaal Costa Ricaans restaurant. Vaak zijn de soda’s van een familie en managen ze zelf de zaak. Bij een soda kun je voor een goede prijs prima eten, de porties zijn vaak groot voor onze begrippen. Je kunt er daarna dus wel weer tegenaan. Wil je alvast een gerecht uitkiezen? Lees dan de blog die ik schreef over de soda’s in Costa Rica.

eten Costa Rica
Arroz con pollo met een fresco natural
Ga met een gids op pad

Ontdek samen met een lokale gids de natuur van Costa Rica. Een gids zal je alles vertellen over de samenhang van de aanwezige planten en dieren in het betreffende ecosysteem én je zal meer dieren zien dan wanneer je zelf op pad zou gaan.

Koop een grote verpakking water en gebruik een fles met filter

Het drinkwater is op veel plekken veilig om te drinken maar ik begrijp dat je dat misschien liever niet doet. Wil je in een winkel water kopen, kies dan voor een grote verpakking en niet voor halve liter flesjes. Neem zelf een hervulbare fles mee of kies voor een waterfilter als alternatief.

Kijk naar het aanbod van reisorganisaties

Reisorganisaties bieden ook steeds vaker de mogelijkheid om duurzaam te reizen. Als je graag een bezoek wil brengen aan de lokale bevolking maar je niet weet hoe je dat moet organiseren, dan kun je je richten tot de reisorganisaties. Bezoek bijvoorbeeld met Riksja een Bribridorp of kies voor een homestay.

Qua duurzaam vervoer kan Edventure je helpen. Hier kun je namelijk een 4×4 plug-in hybride auto huren.

Neem voldoende herbruikbare mondkapjes mee

In Costa Rica is het bijna overal verplicht om een mondkapje te dragen. Neem dus voldoende herbruikbare mondkapjes mee op reis zodat je altijd een schone op voorraad hebt.

Doneer voedselpakketten

Er zijn landelijk veel initiatieven waar voedselbanken voedselpakketten uitdelen aan degene die het nu nodig heeft. Vaak kun je in de grotere supermarkten kant en klare pakketten vinden die afgegeven kunnen worden. Vraag bij jouw accommodatie na of de eigenaren je hiermee verder kunnen helpen. Een overkoepelende organisatie waar je terecht kunt voor donaties is Amigos of Costa Rica.

Ook niet onbelangrijk: de dieren van Costa Rica

Tijdens de crisis komt ook het beschermen van de wilde dieren onder druk te staan. Onze gids voor Corcovado Sandro gaf het al aan: met name de wilde zwijnen lopen nu gevaar doordat de jacht toe zal nemen.

Er zijn vele kleine organisaties die zich inzetten voor het welzijn van de wilde dieren in Costa Rica. Het gaat bijvoorbeeld om het uitgraven van de schildpadnesten om de eieren mee te nemen, te beschermen tijdens de broedperiode en om de jonge schildpadden vervolgens weer uit te zetten. Of organisaties die gewonde dieren opvangen, oplappen en weer uitzetten als dat kan.

Breng een bezoek aan deze organisaties om ze te steunen. Twee voorbeelden zijn Alturas Wildlife Sanctuary tussen Uvita en Dominical en SIBA Wildlife Sanctuary bij Nosara. Je kunt natuurlijk ook vrijwillgerswerk doen om de projecten te steunen. De Nederlandse stichting Adopteer Regenwoud is actief in Costa Rica. Bezoek ze tijdens een vakantie (als vrijwilliger) of geen een donatie. Een andere mooie bestemming om te bezoeken in Costa Rica is Cloudbridge Nature Reserve. Het reservaat is afhankelijk van donaties en ook hier kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Natuurreservaat Hacienda Baru richt zich ook op ecotoerisme en is ook een aanrader.

Lees meer over de wilde dieren van Costa Rica.

Ga goed voorbereid op reis: bestel nu het ebook ‘Onderweg in Costa Rica

wildlife costa rica
Een miereneter

Wat neem jij mee uit deze tips om duurzaam te reizen in Costa Rica?

Bekijk alle handige reistips voor Costa Rica om te vakantie goed voor te bereiden.

Inspiratie voor duurzamer reizen (dichterbij huis):


Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

4 comments

Cindy Veldhuis 6 november 2020 - 08:04

Onlangs zag ik de aflevering van Down to Earth (met Zac Efron) op Netflix, waarin hij naar Costa Rica ging en allerlei mooie duurzame initiatieven bezocht. Ik kreeg daardoor al het beeld dat Costa Rica heel erg bezig is met ecotoerisme en natuurbehoud en één van de meest duurzame bestemmingen is in Latijns Amerika. Hoe ervaar jij dat?

Reply
Anouk 15 november 2020 - 16:15

Dat is zeker zo. Ik heb de aflevering onlangs ook eindelijk eens bekeken. Een kwart van Costa Rica is beschermd natuurgebied, daar vallen de nationale parken bijvoorbeeld onder. Er komen veel buitenlanders naar Costa Rica die zich daar graag mee bezig houden (zoals je zag in de aflevering). Grappig trouwens dat ze expats genoemd worden… Anyway. Onder de Costa Ricanen is dat ook wel maar zal het over het algemeen denk ik iets lastiger zijn door toenemende armoede. Daarentegen worden er in Costa Rica nog erg veel pesticiden gebruikt bij bijvoorbeeld het verbouwen van ananassen. En die stomme plastic tasjes zijn er dus nog steeds. Costa Rica is dus zeker niet heilig, maar er zijn veel goede initiatieven. Zowel lokaal als vanuit de overheid. Goede vraag die je stelt! Ik heb er echt even over na moeten denken en er zijn inderdaad wel veel goede initiatieven, maar er is ook nog een andere kant helaas.

Reply
Linda 8 november 2020 - 05:04

Wat een fijne tips, duurzaam reizen is eigenlijk ook zo belangrijk en op zich helemaal niet zo heel moeilijk. Niet via booking.com boeken probeer ik ook steeds iets meer aan te denken. Gewoon even naar de gewone website van een accommodatie, veel beter voor de lokale ondernemer

Reply
Anouk 15 november 2020 - 16:09

Een goede tip om mee te nemen 😀

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.