Home Bestemmingen Over de stoffige wegen naar Playa Coyote

Over de stoffige wegen naar Playa Coyote

by Anouk
Published: Updated:
Hostel Alouatta Playa Coyote

Samen met mijn visite maak ik me op voor een trip richting Guanacaste. Het is weer een nieuw deel van Costa Rica dat ik ga ontdekken dus ik kijk er erg naar uit. Om precies te zijn gaan we naar Playa Coyote en verblijven we bij hostel Alouatta. De eigenaren ontmoette ik in 2017 toen Eliseo en ik aan het begin stonden van ons avontuur samen. We zitten dan ook vroeg klaar in de auto om lekker op tijd aan te komen, maar helaas zal het nog niet zo makkelijk zijn om de eindbestemming te bereiken.

Gepubliceerd op: 5 april 2019
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

San Francisco de Coyote – Google Maps

De vrijheid van een auto

Het is zo lekker om een auto te hebben in Costa Rica. Het geeft zoveel vrijheid! Het openbaar vervoer werkt helaas niet zo goed qua snelle verbindingen en het is natuurlijk ideaal om naar de minder druk bezochte plekken te gaan. Maar dan moet de auto het wel doen.

We zitten al om 7:30 klaar om te vertrekken, maar de auto start niet. De accu blijkt leeg. Een buurman met auto wordt ingeschakeld om de auto met startkabels aan de praat te krijgen en na wat gesleutel kunnen we volgens Eliseo toch vertrekken. We gaan eerst nog even naar het benzinestation in de buurt om de accu na te laten meten maar er lijkt niks aan de hand. Inmiddels zijn we drie uur verder maar: op naar Guanacaste!

Pang! Dan staan we 30 kilometer voor de eindbestemming met een lekke band… En het reservewiel ligt thuis. Wat nu?! Ik stop de eerste tegemoetkomende auto. Gelukkig kennen de inzittenden iemand op een paar honderd meter die de band voor ons kan repareren. En inderdaad, deze man blijkt onze reddende engel. Niet heel lang daarna zijn we weer onderweg, maar we moeten dus nog een stuk. Het is donker en de wegen zijn niet echt goed. Met samengeknepen billen leggen we het laatste stuk af en gelukkig komen we aan bij onze accommodatie.

Lees meer over zelf rijden in Costa Rica.

Hostel Alouatta

Na een lange dag zijn we er dan: hostel Alouatta. Deze plek wordt gerund door de Nederlandse Yenkim en Misha. Na vier jaar is dit echt hun plek geworden. Een kleinschalig hostel met aandacht voor de gasten en voor de natuur. We krijgen een warm welkom maar zijn te moe om alle informatie op te nemen. Dat komt morgen wel weer. Tijd om onze tent op te zoeken.

costa rica strand
Hostel Alouatta

Wat is dat fijn wakker worden. Zoveel andere geluiden! Zoals gewoonlijk ben ik weer vroeg wakker en stiekem is dit mijn favoriete moment van de dag: samen met de natuur wakker worden. Er zijn weer zoveel andere geluiden dan ik gewend ben van thuis en het is mooi om de lucht van kleur te zien veranderen als de zon opkomt.

Na een lekker vers ontbijt zijn we wel fris genoeg om alle informatie die Yenkim voor ons heeft in ons op te nemen. We besluiten om er een stranddag van te maken.

Playa Coyote en omgeving

Het is zaterdag en we verbazen ons: het is hartstikke rustig op de stranden!
Dit is schijnbaar altijd zo, op kerstmis en Semana Santa (Pasen) na. Heerlijk! We bezoeken er verschillende in de omgeving: Playa Coyote, Playa Costa de Oro en Playa San Miguel. Het water is heerlijk om een duik te nemen. Op Playa Coyote is er in de ochtend ook veel schaduw te vinden en we gaan er later op de dag nog even naartoe voor een mooie zonsondergang. Deze stranden horen wat ons betreft tot de mooiste stranden van Costa Rica.

Hostel Alouatta Playa Coyote
Playa Coyote
strand costa rica
Fijn om de dag zo te eindigen.

De wilde dieren

Op apegapen liggen. Deze brulaapfamilie laat zien waar die uitdrukking vandaan komt. Terwijl ik lekker in mijn boek aan het lezen ben word ik even opgeschrikt door het gebrul van deze familie. Waarschijnlijk hebben ze ‘welterusten’ tegen elkaar gezegd want als ik op zoek ga naar ze tref ik ze zo aan. Het is ook veel te warm om te bewegen, je kunt maar beter lekker gaan relaxen en ook ik keer weer terug naar mijn handdoek en leesboek.

De omgeving laat ons nog meer mooie dieren zien. We genieten van de verschillende vogels en ook zien we een aantal een leguanen.

Yenkim en Misha kennen de leuke plekjes van de omgeving en raden deze maar al te graag aan. Een plek om te eten blijft al snel hangen: Pizza Tree. Pizza eten in een boomhut, natuurlijk! De pizza is echt heel erg lekker, dunner kun je hem bijna niet krijgen. Je vindt de boomhut in het kleine plaatsje Javilla vlakbij Playa San Miguel. Op maandag gesloten, door de week is de pizzaoven warm vanaf 16:00.

Praktische informatie

Hostel Alouatta ligt tussen Playa Coyote en San Francisco de Coyote en is geopend van november tot en met de eerste week van april. Er zijn drie safaritenten, een gemeenschappelijke keuken, toiletten en douches en er is ruimte om te kamperen. Een lekker vers ontbijt kan er voor je gemaakt worden (3000 Colones) net als diverse sapjes en koffie. Vraag Yenkim en Misha ook naar tips, zij kennen de leuke plekjes in de omgeving! Ze bieden ook surflessen (in het Nederlands) aan.

Bekijk de beschikbaarheid en prijzen

De wegen in de omgeving zijn niet goed, neem je geduld en pura vida mee als je op pad gaat (en vergeet het reservewiel niet). De dichtstbijzijnde bushalte is te vinden in San Francisco de Coyote. Hier zijn ook twee supermarkten.

Als je net als wij vanuit het zuiden komt dan kun je om de golf van Nicoya heen rijden of de ferry in Puntarenas naar Playa Naranjo pakken. In Jicaral heb je nog de mogelijkheid om te tanken en om geld te pinnen. Er zijn twee banken te vinden als je voor de kerk linksaf richting San Francisco de Coyote afslaat.

Bekijk ook de blog over schiereiland Nicoya voor meer informatie over de andere bestemmingen die in deze regio liggen.

Playa Coyote komt terug in de route van een week, twee weken in Costa Rica en de reisroute van drie weken in Costa Rica. Lees ook meer over kamperen in Costa Rica.

Bekijk alle berichten in de categorie ‘strand in Costa Rica

De kerk van Jicaral.
Hostel Alouatta Coyote Costa Rica

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.