Home Bestemmingen Rancho Burica – Punta Banco: waar de slechte weg eindigt…

Rancho Burica – Punta Banco: waar de slechte weg eindigt…

by Anouk
Published: Updated:
Rancho Burica Punta Banco

…daar begint het goede leven. Het is tijd om nóg verder naar het zuiden te rijden. Het schiereiland Osa voorbij en bij Rio Claro nemen we de afslag richting Pavones. Nog een stukje verder en we zijn bij onze bestemming: Rancho Burica. De navigatie geeft aan: 55 kilometer, nog 1 uur en 40 minuten. Het motto luidt dus: waar de slechte weg eindigt, daar begint het goede leven. Nou, we hebben het geweten. Dat van de weg én dat van het goede leven.

Inhoud:
Pavones en Punta Banco
Rancho Burica
Activiteiten
Overnachten
Beste reistijd en praktische informatie

Pavones en Punta Banco

Een weg vol met gaten brengt ons verder naar het zuiden tot we arriveren in Pavones. We stoppen eerst bij Restaurante Y Cabinas Ebenezer voor een lekkere lunch. We zijn er bijna! Over de onverharde wegen hobbelen we door naar het einde van de weg. We zijn bij Rancho Burica.

In dit kleine paradijs voelen we ons afgeschermd van de rest van de wereld, weg van de rest van Costa Rica. Voor veel inwoners (een mix van Tico’s en buitenlanders) draait het hier om surfen. Na de vraag ‘hoe gaat het?’ volgt bijna automatisch ‘surf je?’. De kleine gemeenschappen leven hier in hun eigen bubbel. Het betekent ook leven met minder voorzieningen binnen handbereik. We vragen waar de dichtstbijzijnde benzinepomp is en we zoeken even op waar de dichtstbijzijnde apotheek zou zijn. Voor beide moet je een eind rijden. Ritjes naar de grens Paso Canoas, waar net aan de andere kant goedkoper ingekocht kan worden, worden dan ook met elkaar gecoördineerd.

Pavones Punta Banco
Uitzicht op weg naar Pavones

Rancho Burica

Vijfentwintig jaar geleden gekocht door een groep van twintig Nederlandse vrienden is Rancho Burica een plek geworden waar velen van de heerlijke golven kunnen genieten. Een accommodatie die wat anders is dan anders, voor ons is het een plek waar we een heerlijk verblijf hebben. Met gemak hadden we nog een derde dag kunnen blijven.

De Rancho beschikt over zes huisjes die allemaal verschillend zijn, maar die wel als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat je vanuit je bed bijna meteen het strand op kunt stappen. Sta je op het strand en kijk je richting het huisje waar je verblijft, dan zie je een prachtig groene achtergrond en een tuin met kleurrijke, tropische bloemen. De Rancho biedt ook zeker voor de budget-reiziger leuke opties. Wij verblijven in ‘the Boat House’.

Het ontbijt en avondeten zijn de momenten waarop alle gasten samen komen om aan tafel te gaan. Op welk tijdstip? Je weet het als er op de grote schelp geblazen wordt. En het eten stelt niet teleur! Er wordt heerlijk gezond gekookt met dagelijks weer een andere variatie. Dit is wat je wil na een dag buiten spelen.

Het dagelijkse management van de accommodatie wordt jaarlijks afgewisseld door een nieuw stel, meestal een jong koppel met natuurlijk ook de liefde voor surfen.

Rancho Burica Punta Banco (5)
Rancho Burica Punta Banco

Activiteiten Punta Banco

Surfen

Een surfklas kan natuurlijk niet overgeslagen worden! Het is best een stuk rijden vanaf Rancho Burica maar we komen bij een plek die perfect is voor beginners zoals wij. We zijn vroeg, het strand is nog uitgestorven. Na een korte uitleg op het zand gaan we al snel het water in. Hup, meteen aan de slag! Peddelen, peddelen, peddelen. Wachten tot de goede golf en met een zetje van instructeur Wilmer doen we ons best. Het gaat natuurlijk gepaard met veel vallen… en weer opstaan. En weer terug voor de volgende golf. Ik drijf een keer iets te ver af en door de stroming lijkt het een eeuwigheid te duren voordat ik weer terug ben. Ik krijg de tip om voortaan eerst te kijken waar hij staat voordat ik probeer terug te peddelen. We zijn toch verbaasd dat het ons al snel lukt om te staan, ook al is het soms maar kort. We staan! Wohoo! Cool!

Maar eenmaal terug bij de accommodatie kunnen we een aantal surf gerelateerde vragen toch niet beantwoorden dus we voelen we ons al snel weer een stel dummies haha.

Paardrijden

Ook als je niet van surfen houdt is er genoeg te doen in de omgeving. Met Wilberth die de omgeving op zijn duimpje kent gaan we te paard de heuvels in. Het is even onwennig aan de start, maar met zijn geduldige uitleg en begeleiding gaan we op pad. De eerste klim omhoog zorgt een beetje voor een spannend begin maar we worden beloond met een prachtig uitzicht over de kustlijn. En we horen niets anders dan de geluiden van de natuur. We passeren een klein dorpje waar ook een basisschool te vinden in. Deze kleine gemeenschappen zijn toch overal in het land te vinden.

Als we verder rijden worden de paden smaller en met regelmaat hebben we aan beide kanten mooi uitzicht over de groene heuvels. Inmiddels zijn we in beschermd inheems gebied. Wilberth weet er veel over te vertellen en we krijgen de kans om bij een van de families op bezoek te gaan. Een unieke ervaring! Met trots laten ze zien welke producten ze maken van natuurlijk materiaal. We kopen een paar leuke souvenirs, een mooie herinnering aan deze leuke tour.

Yoga

De dag begint vroeg in Costa Rica. En hoe fijn is het om de dag met een yogales te beginnen. Op een terras met uitzicht op zee en met de geluiden van de natuur om ons heen. Nog voor het ontbijt beginnen we met de les, een heerlijke start van de dag.

Tortugas Punta Banco

Wat je nóg vroeger op de dag kunt doen, is kijken of er babyschildpadden geboren zijn! Heel eerlijk, de tweede ochtend van ons verblijf regent het als de wekker gaat en we besluiten om ons nog een keertje om te draaien. De andere twee ochtenden hebben we wel geluk en we zien in totaal vier schildpadden. Er zijn verschillende punten waar de nesten verzameld kunnen worden, wij zijn om 6:00 bij het punt tegenover Tiskita Jungle Lodge.

Het project is een lokaal initiatief waar internationale vrijwilligers zich ook tijdelijk bij aan kunnen sluiten. Als bezoeker kun je het project steunen door middel van een vrijwillige donatie of door het kopen van een t-shirt met het logo van het project.

Bekijk de website voor meer informatie

De omgeving verkennen

Het is hier prachtig en ongerept. We pakken de auto en rijden op een rustig tempo (dat kan hier ook niet anders) een stukje op en neer en we stoppen om de haverklap om foto’s te maken. Of we kijken naar de surfers in het water. Het lijkt wel of de golven overal goed zijn. In Pavones vind je ook ‘the second longest left in the world’.

Vanuit Rancho Burica kun je ook een stuk over het strand lopen waar je waarschijnlijk op dat moment de enige bent.

Pavones
Pavones

Overnachten Punta Banco – Pavones

Wil je overnachten bij Rancho Burica, dan kun je via de website contact opnemen om te reserveren.

Maar er zijn meer mogelijkheden in de regio. Populair zijn bijvoorbeeld Hotel Swell Pavones, Pavones Point en Tiskita Jungle Lodge.

Bekijk de beschikbare accommodaties in Pavones.

Beste reistijd en praktische informatie

Dit is dus een uithoek van het land, maar wat mij betreft is het zeker de moeite om deze bestemming aan de route toe te voegen. Voor ons lag het op de route tussen Sierpe (na een bezoek aan Drake Bay) en Dominical. Het dichtstbijzijnde tankstation zit een eindje verderop, plan dus nog even een stop in op de route. De omgeving kent diverse buurtwinkels en restaurants. Met het ov reis je met een overstap in Golfito.

Er is geen bank in de buurt, dus neem voor de zekerheid voldoende contant geld mee. Informeer even bij de accommodatie waar je verblijft of je eventueel met een creditcard kunt betalen. Wij hebben alle activiteiten ter plaatse vanuit Rancho Burica georganiseerd.

De zuidelijke regio kent een hoge luchtvochtigheidsgraad en relatief veel regenval. Tijdens de Costa Ricaanse zomerperiode is dit minder en als het regent is dit voornamelijk aan het einde van de dag. Wij zijn er eind november drie nachten.

Meer weten over deze bestemming? Lees ook het verhaal van Frie en Ricar die zich vestigden in Punta Banco.

Ga goed voorbereid op reis naar Costa Rica met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Bekijk ook deze handige blogs:

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.