Home Bestemmingen Vulkaan Poás – Costa Rica | Als het zicht maar goed is

Vulkaan Poás – Costa Rica | Als het zicht maar goed is

by Anouk
Published: Updated:
Vulkaan Poas Costa Rica

De actieve vulkaan Poás is met zijn indrukwekkende uiterlijk een populaire bestemming in Costa Rica. De vulkaan heeft één van de grootste kraters ter wereld. Maar ik val maar meteen met de deur in huis: je moet een beetje geluk hebben met het zicht op de krater. Zoals je op bovenstaande foto ziet hadden wij pech.

Op 3 april 2024 wordt het nationale park wegens een toename in activiteit gesloten voor een paar dagen, maandag 8 april gaat het park (vooralsnog) weer open. Mocht je binnenkort een bezoek plannen, houd dan even in de gaten of het park wel geopend is.

De vulkaan Poás in Costa Rica

De vulkaan Poás ligt een stukje ten noorden van de stad Alajuela. Het nationale park is in 1955 opgericht en is later in 1970 nog uitgebreid. De vulkaan is actief. De uitbarsting in 2017 zorgde ervoor dat omwonenden geëvacueerd werden en het nationale park werd tijdelijk gesloten. Na de heropening in september 2018 is de vulkaan twee keer kort uitgebarsten in 2019. De kans bestaat dus dat het park in de toekomst weer (tijdelijk) gesloten wordt als de vulkaan weer van zich laat horen. De hoeveelheid vulkanisch gas wordt gemonitord, dit zie je ter plaatse terug aan de lampen die oplichten als een bepaald niveau gehaald wordt.

Door de ligging is dit een populaire daguitstap vanuit de hoofdstad. In 2021 bezochten 74.877 inwoners de actieve vulkaan ten opzichte van 35.144 toeristen (bron), in het jaar 2019 was dit 60.817 inwoners ten opzichte van 86.413 toeristen (bron).

Vanaf de parkeerplaats kom je als eerste bij het bezoekerscentrum. Hier zijn toiletten aanwezig, net als een café en een souvenirwinkel. Het pad naar de krater is breed en goed begaanbaar, het is maar een stukje lopen. De krater van de vulkaan Poás staat in het lijstje van kratermeren met een zeer hoge zuurgraad. Het kratermeer is ‘in beweging’: het kan opdrogen en weer opnieuw gevormd worden.

Naast de krater kan ook het pad door het bos gevolgd worden naar het meer (de ‘laguna’). Helaas hebben wij ook hier pech: geen zicht.

vulkaan poás nationaal park
vulkaan poás nationaal park
vulkaan poás nationaal park

Praktische informatie Poás vulkaan bezoeken

Openingstijden

Nationaal park Volcán Poás is elke dag open van 8:00 – 16:00 (ook op feestdagen). Het beste ga je zo vroeg mogelijk voor de meeste kans op helder weer (maar geen garanties). Tickets zijn online te reserveren via deze website, de tickets zijn niet ter plaatse te koop. Lees meer: Hoe koop je online tickets voor een nationaal park in Costa Rica? Voor het parkeren betaal je ter plaatse 2000 Colones.

Wij brengen een bezoek begin december 2022 en reizen er naartoe vanaf hotel Mango Valley in Grecia. Door de hoogte is het hier koeler qua temperatuur, het beste trek je een lange broek aan en neem je een vest mee. Na ons bezoek warmen we een beetje op met een lekkere kop koffie en een broodje in het bezoekerscentrum.

Werp via de webcam een blik op de krater van de vulkaan Poás.

Heb je een gids nodig voor het bezoeken van nationaal park Volcán Poás?

Nee, voor dit nationale park heb je geen gids nodig.

Een andere populaire en actieve vulkaan om te bezoeken is de vulkaan Irazú, lees erover in de blog over de route van de Pacifische kust naar de Caribische kust.

Bekijk nog meer voorbeelden van (actieve) vulkanen in Costa Rica

Nog even een plaatje van hoe het zich op de vulkaan Poás wel kan zijn:

Op weg naar beneden

Het kan overal in Costa Rica gebeuren: na ons bezoek aan de vulkaan is er een kleine verkeersopstopping door de koeien die via de weg van de ene naar de andere boerderij lopen. Eenmaal een stukje op weg stoppen we voor de lunch bij Terrazas del Bosque. Wie weet kunnen we ooit nog eens terugkomen en hebben we dan meer geluk met het zicht op de vulkaan.

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

2 comments

Wilma Zwart 4 november 2023 - 08:12

Hallo Anouk,
Mijn man en ik gaan in januari/februari naar Costa Rica. We huren een auto (geen fourwheel) en trekken van plaats aar plaats. We kunnen niet goed inschatten hoe lang we rijden over bepaalde stukken – hier hebben we een vraag over:
Weet je hoe lang het rijden is van een plaats nabij N.P. Tortuguero (70205 Cariari) naar een plaats in N.P. Cano Negro?
Alsook: van Cano Negro naar een plaats aan de westkust van schiereiland Nicoya?
We vragen ons af of we beide tochten in 1 dag kunnen doen.

Fijn om iets te horen van je. Hartelijke groet, Wilma en Kees

Reply
Anouk 4 november 2023 - 09:16

Hoi Wilma,

Leuk dat jullie samen naar Costa Rica komen. Het lijken mij lange stukken (ligt er ook aan waar je in Nicoya heen wil), ik zou het opsplitsen. Onderschat het reizen in Costa Rica niet. En er is zoveel moois te zien onderweg. In dit blog lees je meer over het maken van een route: https://bestemmingpuravida.nl/belangrijk-maken-route-costa-rica/
Houd altijd een slag om de arm als het gaat om reistijden en het is hier om 18u donker. Om van en naar Tortuguero te reizen parkeer je de auto bij het haventje van Pavona.

Groet,

Anouk

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.