Home Bestemmingen Toucan Rescue Ranch – activiteit vanuit San José

Toucan Rescue Ranch – activiteit vanuit San José

by Anouk
Published: Updated:
Toucan Rescue Ranch

Net buiten San José ligt de Toucan Rescue Ranch. Het doel van de ranch is om gewonde dieren op te vangen, medische zorg te bieden en indien mogelijk weer vrij te laten. Dieren die slachtoffer zijn geworden van de illegale handel kunnen hier ook terecht komen.

Toucan Rescue Ranch

In 2004 is de Amerikaanse Leslie Kowle samen met Jorge Murillo gestart met het redden van dieren. Het oorspronkelijke idee was het redden, rehabiliteren en vrijlaten van toekans. Toen de lokale overheid merkte dat de Toucan Rescue Ranch succes had met het vrijlaten van de toekans kwamen er ook andere vogelsoorten bij de ranch terecht. Met de eerste baby luiaard in 2007 veranderde de opvang in grotere mate en dit opende de deur voor meerdere diersoorten. Inmiddels laat de ranch dus meerdere diersoorten vrij, maar het is gespecialiseerd in toekans, luiaards en uilen.

Naast de ranch waar je als bezoeker terecht kunt heeft de organisatie ook een Release Site in Sarapiqui. Al meer dan tien jaar worden hier dieren vrijgelaten. Het bestaat uit twee terreinen waar ook een huis voor stagiaires is gevestigd. Vrijwilligers en stagiaires vanuit diverse disciplines kunnen hier terecht om ervaring op te doen met het vrijlaten en monitoren van wilde dieren.

Vanuit het onderwijsprogramma wordt er ook aandacht besteed aan het informeren van de lokale bevolking over het belang van de wilde dieren in de natuur. De invloed die mensen op het milieu hebben wordt hier niet bij vergeten. Om kennis en ervaring te bundelen is de Toucan Rescue Ranch in 2017 een samenwerkingsverband gestart met The Sloth Institute.

Toucan Rescue Ranch
Toucan Rescue Ranch

De dieren

De dieren kunnen op verschillende manieren binnenkomen. Jonge dieren kunnen wees zijn geworden, dieren kunnen gewond zijn geraakt als gevolg van een aanrijding met een auto en weer andere dieren zijn slachtoffer geworden van illegale handel. Als een dier voldoende instincten vertoond en de inschatting is dat het zelfstandig in het wild kan overleven, dan wordt het dier na de nodige zorg én voorbereiding vrijgelaten. Deze beslissing wordt in overleg met de overheid genomen die over de natuurbescherming gaat (het MINAE). Hoewel de ranch nauw samenwerkt met de overheid ontvangt het centrum geen financiële steun vanuit de Costa Ricaanse overheid.

Sommige dieren kunnen niet vrijgelaten worden. Bepaalde dieren zijn gewend geraakt aan de interactie met de mens, bijvoorbeeld een papegaai die als huisdier is gehouden. Andere dieren zijn als gevolg van een ongeluk fysiek niet meer in staat goed te bewegen. Deze dieren worden permanente bewoner van de Toucan Rescue Ranch. Er zijn veel verschillende soorten vogels terug te zien, er wonen diverse luiaards maar de meer bijzondere bewoners zijn een Tayra, een otter en een Oncilla (een kleine, wilde kat).

Toucan Rescue Ranch
Toucan Rescue Ranch

Het bezoeken van de Toucan Rescue Ranch

Ben je aan het begin of aan het einde van de reis in de buurt van San José, dan is een bezoek aan de Toucan Rescue Ranch een mooie optie om meer te leren over de wilde dieren van Costa Rica én om een goed doel te steunen.

Er is een tour meer gericht op luiaards en er is een nachttour, ik volg de Classic Ranch Walk. De tour duurt ongeveer twee uur en we leren meer over de ranch, over de geschiedenis en haar inwoners. Ik vind het erg leerzaam en goed georganiseerd. Naast het volgen van een tour kun je het doel ook steunen door middel van een donatie of word vrijwilliger.

Vanuit San José kan Uber gebruikt worden om naar de ranch toe te reizen. Op maandag is de Toucan Rescue Ranch gesloten.

Bekijk de website van de ranch voor alle informatie, zorg vooraf voor een reservering voor één van de tours.

Toucan Rescue Ranch is erg actief op social media: bekijk de organisatie op Facebook en Instagram.

Lees meer over het bezoeken van San José.

Ben je in de omgeving van Dominical en Uvita en wil je daar een opvangcentrum bezoeken? Neem dan een kijkje bij Alturas Wildlife Sanctuary. In Puerto Viejo de Talamanca kun je het Jaguar Rescue Center bezoeken, lees meer over de Caribische kust van Costa Rica.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.