Home Bestemmingen Bezoek Alturas Wildlife Sanctuary – Costa Rica

Bezoek Alturas Wildlife Sanctuary – Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Alturas Wildlife Sanctuary Costa Rica

Hoewel Costa Rica bekend staat om het beschermen van de natuur komen illegale praktijken hier helaas ook voor. Er wordt nog steeds gejaagd op wilde dieren, soms voor het vlees maar soms ook voor de handel. Voor sommige mensen blijft het toch aantrekkelijk om een exotisch dier als huisdier te hebben. Als deze handel door de overheid onderschept wordt, wordt er gekeken of het dier opnieuw in het wild uitgezet kan worden. Alturas Wildlife Sanctuary is één van de opvangcentra in Costa Rica die hiervoor gebeld kan worden.

Alturas Wildlife Sanctuary tussen Uvita en Dominical

Aan de Pacifische kust van Costa Rica ligt Alturas Wildlife Sanctuary tussen Uvita en Domincal. Dit opvangcentrum is er voor dieren die ten prooi zijn gevallen aan de illegale handel maar is er ook voor dieren die bijvoorbeeld aangereden zijn en gewond zijn geraakt. Het doel van het opvangcentrum: redden, rehabiliteren, vrijlaten.

Het opvangcentrum bestaat uit een dierenkliniek die 24 uur per dag, zeven dagen per week open is. Elk gewond wild dier uit Costa Rica kan medische zorg krijgen. De dieren die binnen komen kunnen dus gehouden zijn als huisdier, ze kunnen mishandeld zijn of gewond zijn geraakt als gevolg van een ongeluk. Het doel is om de dieren zo te verzorgen dat ze in het wild kunnen worden uitgezet. Als een dier binnen wordt gebracht na een ongeluk en het dier hersteld goed, dan wordt het dier in principe uitgezet daar waar ze gevonden is. Dit is waarschijnlijk het territorium geweest of misschien kan ze hier weer aansluiting bij de groep vinden. Een dier dat uit de handel gehaald wordt en nog voldoende natuurlijk gedrag vertoont wordt zo ver mogelijk van de bewoonde wereld uitgezet.

Alturas Wildlife Sanctuary draait volledig op donaties, de opbrengsten van de tours en het vrijwilligersprogramma.

De inwoners

Met de dieren die uitgezet kunnen worden wordt het menselijk contact zo minimaal mogelijk gehouden. Tijdens de tour ontmoet je de dieren die helaas niet meer uitgezet kunnen worden. Zij zullen in het opvangcentrum verblijven en de best mogelijke zorg krijgen. Ik deel een paar van de verhalen.

Leo de Ocelot

Leo is een mannetje, samen met zijn zus werd hij gevonden toen iemand ze probeerde te verkopen. Na anderhalf jaar revalideren en het uitvoeren van de protocollen was het tijd voor de evaluatie: kunnen ze in het wild worden uitgezet?

Leo’s zus vertoonde al het natuurlijke wilde gedrag dat nodig was om te overleven. Ze bleef ook afstandelijk als er een persoon in de buurt kwam. Leo deed daarentegen het tegenovergestelde. Hij liet zijn zus al het werk doen als het ging om jagen voor het eten. Hij zocht wel toenadering in het menselijke contact, hij vertoont veel van het gedrag dat een huiskat ook zou vertonen. Leo’s zus kon vrijgelaten worden, Leo zelf helaas niet.

Nela de Amerikaanse krokodil

Nela was onderdeel van een fokprogramma in San José maar kon ontsnappen. Later werd ze met gezondheidsproblemen gevonden in een waterzuiveringsinstallatie. Het fokprogramma was gestopt en kon haar niet meer terugnemen, Nela werd daarom naar Alturas Wildlife Sanctuary gebracht. Ze was te veel gewend geraakt aan het feit dat mensen haar verzorgden. Ze bleef rustig zitten wachten tot haar bordje eten werd voorgeschoteld en kan daarom niet in het wild overleven.

Inmiddels heeft Nela een nieuw en groter verblijf gekregen, het zou niet lang meer geduurd hebben voordat ze haar oude verblijf was ontgroeid.

Costa Rica Alturas Wildlife Sanctuary

Chester en Festus de slingerapen

De twee broers zijn één van de oudste inwoners van het opvangcentrum. Ze zijn door de overheid gevonden in een tuin waar ze aan elkaar geketend waren. Meer dan twintig jaar moesten ze poseren voor foto’s met toeristen. Bij Festus zijn de tanden getrokken waardoor hij enkel zacht gekookt eten kan eten. Ze zullen de laatste jaren van hun leven hier samen doorbrengen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Het volgen van de tour is leerzaam. Naast de verhalen van de dieren leer je ook over het soort in het algemeen. Waar komen ze voor, wat is het natuurlijke gedrag enzovoorts.

Volg Alturas Wildlife Sanctuary op Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven.

Praktische informatie voor een bezoek aan Alturas Wildlife Sanctuary

De tours

Van dinsdag tot en met zondag zijn er tours om 9:00, 11:00 en om 13:00. Op maandag is het opvangcentrum gesloten voor bezoekers. Een tour duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur en zijn in het Engels.

Bekijk de website van het opvangcentrum voor alle actuele informatie. Reserveer op voorhand een plekje.

De tour is qua inspanning niet intensief. Het is in de open lucht dus wees voorbereid op de mogelijke weersomstandigheden.

Vrijwilliger worden

Alturas Wildlife Sanctuary heeft ook een vrijwilligersprogramma voor zowel internationale als lokale vrijwilligers. Bekijk de website van het opvangcentrum voor meer informatie hierover.

Andere voorbeelden van opvangcentra zijn het Toucan Rescue Center in de buurt van San José en het Jaguar Rescue Center aan de Caribische kust van Costa Rica.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.