Home Bestemmingen 5x dierenopvangcentra in Costa Rica

5x dierenopvangcentra in Costa Rica

by Anouk

Costa Rica kent veel verschillende diersoorten. Gelukkig is het als reiziger niet moeilijk om dieren in het wild tegen te komen. Helaas kunnen dieren hier ook slachtoffer worden van illegale handel of raken ze gewond doordat ze bijvoorbeeld aangereden worden door een auto. Het land kent diverse opvangcentra die hun best doen om de dieren zo snel mogelijk te laten herstellen en om ze weer in het wild vrij te laten. Bekijk hier vijf voorbeelden van dierenopvangcentra in Costa Rica.

Alturas Wildlife Sactuary

Tussen Dominical en Uvita ligt de locatie van Alturas Wildlife Sanctuary. Het doel van het opvangcentrum is het redden, rehabiliteren en vrijlaten van dieren die gewond zijn geraakt of die ten prooi zijn gevallen aan de illegale handel. De dierenkliniek is 24 uur per dag geopend. Elk gewond wild dier uit Costa Rica kan medische zorg krijgen. Het doel is de dieren zo te verzorgen dat ze weer in het wild kunnen worden uitgezet.

Er zijn diverse momenten waarop een Engelstalige tour gevolgd kan worden. Reserveer vooraf een plekje.

Lees meer over Alturas Wildlife Sanctuary.

Alturas Wildlife Sanctuary Costa Rica

Natuwa

Chantal werd verliefd op het diverse Costa Rica met al haar planten- en diersoorten. Na het eerste bezoek zocht ze uit hoe ze het land beter kon leren kennen en de keuze viel op vrijwilligerswerk bij Natuwa. Het centrum is ruim 30 jaar geleden gestart door twee vrienden om te zorgen voor de reproductie van de groene ara en om ze uit te zetten. Er waren op dat moment nog maar zo’n 48 ara’s in het wild. Met drie keer per dag rijs en bonen eten was het dagelijkse leven anders dan in Nederland. Doordat er meer sprake is van een hiërarchie is de omgang met het personeel ook anders. Ondanks dat Chantal veel gewend was met werken op een reptielenafdeling, was het niet te doen met de hitte overdag.

Lees meer over haar ervaringen met vrijwilligerswerk bij Natuwa

vrijwilligerswerk Natuwa

Toucan Rescue Center

De naam zegt het eigenlijk al. In eerste instantie was het Toucan Rescue Center gericht op het redden, rehabiliteren en vrijlaten van toekans. Nadat de lokale overheid merkte dat ze hier succes mee boekten werden er ook andere vogelsoorten binnen gebracht. Met de eerste baby luiaard werd de deur naar andere diersoorten ook geopend. Het Toucan Rescue Center is één van de dierenopvangcentra in de regio van de hoofdstad van Costa Rica. Met de locatie aan de rand van San José zou een tour over de ranch passen aan het begin of aan het einde van de reis. Boek vooraf één van de tours.

Lees meer over het Toucan Rescue Center

Toucan Rescue Ranch

SIBU Wildlife Sanctuary

Met haar grote passie voor dier en natuur is Stephanie maar liefst drie keer in Costa Rica geweest. Specifiek gaat haar voorliefde uit naar primaten. Het dagritme wordt tijdens het vrijwilligerswerk aangepast aan de zorg voor de dieren. De verzorging bestaat uit het klaarmaken van het voeren en het observeren van de dieren. De jongste dieren kunnen hun temperatuur nog niet goed zelf reguleren en hebben daarom dekens nodig zodat ze ‘s nachts voldoende warm blijven. Natuurlijk moeten ook alle verblijven schoongemaakt worden. Sommige jonge apen hebben continue toezicht nodig. In het wild blijven ze lang bij hun moeder. Helaas gebeuren er veel ongelukken door elektriciteitskabels en verongelukken de moeders door elektrocutie.

Elke keer dat Stephanie terugkeerde bij SIBU kreeg ze meer verantwoordelijkheid. Zo was ze uiteindelijk verantwoordelijk voor het coördineren van nieuwe vrijwilligers en voor het beheren van de financiën en de social media.

Lees meer over het vrijwilligerswerk met apen bij SIBU.

vrijwilligerswerk apen

Jaguar Rescue Center

Ook bij het Jaguar Rescue Center proberen ze ervoor te zorgen dat dieren minder in aanraking komen met elektriciteitskabels. Elk jaar gebeuren en veel ongelukkig en ze zamelen geld in voor een ‘shock free zone’. Het is één van de dingen die het dierenopvangcentrum aan de Caribische kust van Costa Rica probeert te verbeteren. Net als veel andere dierenopvangcentra in Costa Rica proberen ze de bevolking te informeren over de interactie en belangen van de wilde dieren in Costa Rica. Ook hier is er ruimte om gewonde dieren te behandelen om ze hopelijk weer uit te kunnen zetten in het wild. Het Jaguar Rescue Center heeft een eigen locatie hiervoor.

Dagelijks zijn er in de ochtend twee tours te volgen. Boek de tour online of kom een kwartier voor de start naar de kassa.

Lees meer over het Jaguar Rescue Center

dierenopvangcentra in Costa Rica

1 comment

Alex 27 november 2023 - 09:11

Leuk zeg!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.