Home Costa Rica Tracopa – de bus van San José naar de Pacifische kust | Costa Rica

Tracopa – de bus van San José naar de Pacifische kust | Costa Rica

by Anouk
Published: Last Updated on
Tracopa Costa Rica

Costa Rica kent verschillende busmaatschappijen. Wil je vanuit de hoofdstad naar het centrale of zuidelijke deel van de Pacifische kust van Costa Rica, dan moet je busbedrijf Tracopa hebben. ‘Tracopa’ staat voor ‘Transportes Costarricenses Panameños’. De knalroze en -groene bussen zijn niet te missen.

De terminal van Tracopa in San José

Het start- en eindpunt van alle routes is de terminal van Tracopa in San José (locatie Google Maps). De terminal bestaat uit een wachtruimte, er is een kleine winkel, een toilet (100 Colones contant) en je kunt er de tickets kopen.

Tracopa
Tracopa

De routes in Costa Rica

De bussen rijden dus vanuit de hoofdstad naar het centrale en zuidelijke deel van de pacifische kust (en weer terug). Op deze pagina kunnen alle routes bekeken worden. Ik zal een aantal begrippen toelichten:

Via

  • Ruta 27: via snelweg 27.
  • Costanera: de andere naam voor snelweg 34 langs de kust. Dit is de meest vlakke route en ook het meest aan te bevelen.
  • Puriscal: een slingerroute via ruta 239.
  • Cerro de la muerte: via de bergen, via ruta 2. Een weg met veel bochten, dat wordt veel slingeren.

Tipo

  • Regular: een stopbus. Deze route neemt (veel) meer tijd in beslag vergeleken met de directo.
  • Directo: de directe lijn, hier kun je onderweg niet opstappen.

Je betaalt altijd de hele rit, ook al stap je eerder uit. Je kunt de chauffeur laten weten dat je eerder uit wilt stappen door op het kopje boven je bij het lampje te drukken. Voorin de bus licht het woord ‘parando’ op, je kunt dit boven de voorruit zien staan.

Tracopa kent in Costa Rica bestemmingen als Quepos, Manuel Antonio, Dominical, Uvita, Piedras Blancas, Palmar Norte en Sierpe.

Bekijk de website van Tracopa voor alle routes

De tickets

Een fysiek ticket is te koop op de terminal en op de busstations waar het busbedrijf stopt. Het beste betaal je contant en met Colones. Op de eerste foto zie je de loketten aan de linkerkant.

Bekijk alle tarieven van Tracopa

Tickets voor Tracopa kunnen ook met de app ‘Passer‘ gekocht worden. Je maakt een account aan en koppelt jouw creditcard. Het bestellen werkt heel eenvoudig. Zorg ervoor dat je de app gebruikt wanneer je de bus in stapt, niet een screenshot. Aan de hand van de app kunnen ze zien dat het ticket geldig is. Hiervoor tikken ze bijvoorbeeld op het stoelnummer dat je gereserveerd hebt. Het ticket is via de app duurder vergeleken met het kopen op het busstation.

Bekijk alle verkooppunten van Tracopa

Koop je het ticket, kies dan voor een stoel aan de rechterkant bij het raam. Zo heb je als eerste uitzicht op de Stille Oceaan.

Onderweg

Tijd om te gaan! Voordat je de bus in stapt kun je de bagage onderin laten leggen. Vaak krijg je een ticket met een nummer dat overeenkomt met jouw bagage. Bij de deur wordt jouw busticket nog even gecontroleerd. In de bus ga je op de toegewezen stoel zitten.

De bus passeert de bekende krokodillenbrug. Hier zie je over het algemeen helaas maar weinig van en de bus stopt hier ook niet. Zit je aan de rechterkant bij het raam, dan heb je een kans om een krokodil te spotten.

Een lange busrit wordt onderbroken met een korte stop van meestal 15 minuten. Hier ben je in de gelegenheid om naar het toilet te gaan en kun je wat te eten kopen. Een warme maaltijd, iets zoets of wat chips en nootjes. Soms is er ook fruit te koop. Neem altijd je tas mee als je de bus uitstapt.

Op de route naar Quepos stop je op deze locatie, bij Uvita is ook een grotere bushalte van Tracopa met een restaurant.

Tracopa Costa Rica – Panama

Tracop reist ook van Costa Rica naar Panama en andersom. Van de grens Paso Canoas naar San José kost een ticket $15, andersom kost de rit $18 en van San José naar David kost $20. Vanuit David bezocht ik de bestemming Boquete.

Wil je verder Panama in, dan kun je gebruik maken van Ticabus.

Mijn ervaringen

Wij reizen met enige regelmaat op de route San José – Quepos en in het verleden heb ik een paar keer de bus vanaf David (Panama) richting huis genomen.

Ik vind het prima om de reizen met Tracopa, ook als vrouw alleen. Mijn ouders hebben nu ook al een aantal keer een bus van Tracopa genomen. Het is allemaal schoon en georganiseerd, ik vind het ook nooit een probleem om het toilet in de terminal of onderweg te gebruiken. Denk aan wat muntgeld voor het toilet.

Houd altijd een slag om de arm qua reistijd. Het kan erg druk zijn onderweg.

Bekijk de blog over het openbaar vervoer in Costa Rica voor meer tips en informatie.

Bekijk welke bestemmingen ik aan de Pacifische kust van Costa Rica bezocht heb.

Neem alle handige info mee op reis | Bestel het ebook ‘Onderweg in Costa Rica

Tracopa Costa Rica
Tracopa Costa Rica

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.