Home Panama Panama – Hike de Pianista in Boquete

Panama – Hike de Pianista in Boquete

by Anouk
Published: Last Updated on
boquete

In het westen van Panama is het dorp Boquete te vinden. Een dorp dat door de ligging in de bergen een koeler klimaat heeft. Omdat Boquete niet ver van de grens met Costa Rica ligt was het voor mij een ideale bestemming toen ik vanwege mijn visum in september het land weer even moest verlaten. Met gids Feliciano ga ik op pad en wandel ik de Pianista in Boquete.

Gepubliceerd op 16 november 2018

Door de aanwezigheid van bergen, een rivier en een vulkaan zijn er veel verschillende activiteiten te ondernemen. Ik wilde graag gaan hiken en koos ervoor om met gids Feliciano op pad te gaan.

Boquete Panama Costa Rica

De Pianista

Via een andere reisblog over Boquete was de ik de informatie van Feliciano tegen gekomen. Zijn naam en telefoonnummer, dat was alles wat ik had. Ik stuurde hem een berichtje via Whatsapp en gelukkig bleek hij de dag erna tijd te hebben. Hij bood mij verschillende routes aan en op basis van zijn beschrijving koos ik voor de Pianista. Hiken door het bos, de kans om uitzicht te hebben op beide zeeën en een deel van de route loopt door La Amistad. Dit is een internationaal park: het ligt in zowel Panama als Costa Rica. Eenmaal aangekomen bij het startpunt drinken we eerst nog een kopje koffie en daarna zijn we klaar om op pad te gaan.

Net als in Costa Rica kent Panama haar oorspronkelijke inwoners: de indianen. Het eerste deel van het pad passeren we een aantal families. Vervolgens ziet de omgeving er zo uit dat je bijna een Milka-koe verwacht. Een kabbelend beekje en een heerlijk heuvelachtig weids landschap met weilanden voor het vee. Ook dit is Midden-Amerika. Wanneer we het bos bereiken hebben we geen last meer van de zon en is het heerlijk koel. Onderweg praten we over van alles en nog wat. Wonen hier nog mensen zo afgelegen? Hoe gaat het in Panama met de inheemse bevolking? Is er een kans dat we dieren tegenkomen? Het is precies de dag uit die ik voor ogen had.

Het laatste stuk wordt het steiler, maar met een gemiddelde conditie is dit pad prima te doen. Boven zie ik inderdaad de Carbische en de Pacifische kant van Panama. Het is de eerste keer dat ik de Carbische zee zie. Boven aangekomen kunnen we genieten van het uitzicht dat alleen maar groen is.

De volgende dag

De volgende dag voel ik mijn kuiten toch wel een beetje. Feliciano stuurt me een berichtje en nodigt me uit voor een kop koffie bij hem thuis. Hij vertelde me dat hij een plantage aan huis heeft dus daar was ik wel benieuwd naar. Het is weer een beleving. Met een zelfgemaakte machine maalt hij de bonen, ik mag natuurlijk ook even. Verser kan bijna niet en de koffie smaakt dan ook erg goed.

Ik kan je van harte aanraden om samen met Feliciano op pad te gaan in Boquete. Hij kan diverse activiteiten organiseren. Hij heeft inmiddels zoveel Nederlanders op bezoek gehad dat hij een aardig woordje Nederlands spreekt. Twijfel niet en stuur hem een berichtje: +507 6624 9940.

Openbaar vervoer

Boquete bereik je met de bus vanuit David, kijk hier voor het schema. Ik reisde vanuit Costa Rica naar Boquete. Vanaf Dominical neem ik de Ticabus naar David. Vanuit Panama-Stad vertrekken er een paar keer per dag bussen naar David, je bent ongeveer 7 á 8 uur onderweg. Om terug naar huis te gaan vertrok ik met de bus van Tracopa vanaf David. Er vertrekken twee bussen per dag met eindbestemming San Jose. Je kunt net als ik onderweg uitstappen, je betaalt wel de hele rit ($21).

Praktische informatie

Ik verbleef drie nachten bij Hostal Garden by Refugio del Rio. Heel vriendelijk personeel, door de tijd van het jaar was het er wel erg rustig. Er is een keuken en je hebt toegang tot de tuin. Door de vele expats die in Boquete wonen in het prijsniveau in de supermarkten aardig hoog. Het is bijna te vergelijken met het prijsniveau van Costa Rica.

Bekijk hier mijn ervaring met de grensovergang Paso Canoas.

Reis jij vanuit Panama via Boquete naar Costa Rica? Ga je in Boquete ook naar de Pianista met Feliciano?

Naast Boquete bezocht ik in Panama ook het kanaal.
Daar lees je hier meer over.

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.