Grensovergang Paso Canoas

Costa Rica wordt vaak bezocht in combinatie met Panama. Hier vind je wat praktische informatie met betrekking tot de grensovergang bij Paso Canoas.

Costa Rica – Panama

Verlaat je Costa Rica, dan moet je een belasting betalen van $8. Aan de linkerkant van de weg vind je de Costa Ricaanse douane, aan de overkant vind je het kantoortje waar je de ‘impuesto’ (belasting) kan betalen. Dit moet je doen voor je de uitreisstempel bij de douane haalt.
Na de Costa Ricaanse douane loop je zo’n 100 meter naar de douane van Panama. Voor je de inreisstempel kunt halen wil de douane eerst je bagage controleren. 
Na de grens zijn er minibussen te vinden die naar David rijden.

Panama – Costa Rica

Aangekomen bij de grens haal je de uitreisstempel en laat je de bagage controleren door de douane van Panama. Je loopt ongeveer 100 meter door naar de douane van Costa Rica. Kijk goed bij welk loket je moet zijn, soms is de rij voor de uitreizen langer dan voor het binnengaan van Costa Rica. Na het halen van de stempel moet je nogmaals je bagage laten controleren maar deze keer door de Costa Ricaanse douane.

Ik ben in 2018 in januari, juni en september naar Panama en weer terug gereisd. Ik bezocht onder andere het kanaal en Boquete. Op de heenweg ging ik met Ticabus, ik stapte op in Dominical. Twee keer ging ik overdag, één keer ’s nachts. Op de terugweg nam ik de bus van Tracopa om 8:30 in David. Los van de stress omdat ik inmiddels al wat stempels verzameld had vond ik het een rustige en overzichtelijke grensovergang.

Visum

Controleer zelf altijd of je aan alle voorwaarden voor een visum voldoet en controleer of je ook echt een visum voor 90 dagen hebt gekregen. Als je naar Costa Rica gaat moet je kunnen aantonen dat je het land binnen 90 dagen gaat verlaten. Officieel ook $100 per 30 dagen dat je in Costa Rica bent maar dit is mij nooit gevraagd.

Verwarrend voor mij is dat ik online lees dat voor Panama een uitreisbewijs voldoende is, terwijl mij twee keer nadrukkelijk is gevraagd naar een ticket naar mijn land van residentie. Vraag dus altijd na bij de ambassade wat de voorwaarden zijn.

Bekijk hier alle artikelen over Panama.

Ga jij de grens over in Paso Canoas?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.