Home Blog Costa Rica Wilde dieren in Dos Bocas

Wilde dieren in Dos Bocas

by Anouk
Published: Updated:
wildlife costa rica

Je komt grotendeels naar Costa Rica voor het wildlife. Het land kent een unieke biodiversiteit, het land is zo ontzettend rijk aan verschillende plant- en diersoorten. Door alle verschillende landschappen zijn er diverse unieke leefomgevingen en gelukkig zijn er heel veel projecten die dat in ere proberen te houden. Ik vertel je graag meer over hoe het zit met de wilde dieren in ons dorp Dos Bocas.

Terug van weggeweest?

Naast boerderijen is er in onze omgeving gelukkig ook nog veel bos te vinden waar diverse dieren leven. Zoals het helaas op meer plekken is was ook hier ooit meer wildlife te vinden. Mijn schoonvader kan daar zo mooi over vertellen, hij kwam hier als klein jongetje wonen. Het dorp is ongeveer 65 jaar geleden gesticht, men ontdekte dat de grond erg vruchtbaar was. Naast dat er vroeger veel meer gejaagd werd is er ongeveer 25 jaar geleden ook veel bos gekapt voor een houtverwerkingsbedrijf dat zich hier vestigde. Mede daardoor kwam er een stijging in het inwonersaantal vanwege de werkgelegenheid die het met zich meebracht. Er werden veel bomen van een bepaald soort geplant met als doel deze te gebruiken voor de houtverwerking. Echter, de bomen bleken niet van de goede kwaliteit. Het bedrijf vertrok, de werknemers vertrokken maar veel dieren waren natuurlijk al weg. Gelukkig lijken de dieren weer terug te keren, er worden er weer steeds meer en meer gespot.

Het pad van de Tapir

Qua zoogdieren leven hier herten, wilde zwijnen, gordeldieren, kinkajou’s, opossums, miereneters, eekhoorns, agouti’s, paca’s en neusberen. De miereneters zien we het meest in onze directe omgeving. Zelf heb ik ook een stinkdier, een gordeldier, een hert, een otter, een Tayra en een Greater Grison gezien. We weten dat zowel de tweetenige als de drietenige luiaard leeft in het gebied tussen Hatillo en Dos Bocas. De drietenige zagen we op vier kilometer van ons huis langs de weg, de tweetenige luiaard verraste ons eens tijdens de nachtwandeling.

Eliseo zag onlangs op de weg terug naar huis een katachtige over de weg lopen, dit was op ongeveer 3 kilometer van ons vandaan. Hij denkt een ocelot, maar hij was te ver weg om de grootte goed in te kunnen schatten. Geweldig natuurlijk om te weten dat ze hier leven! In oktober zag mijn zwager een poema op ongeveer een kilometer van ons huis. Dat het leefgebied van de poema is vergroot is mede te danken aan een beschermd gebied dat dienst doet als verbindingsstuk: het pad van de Tapir. Dit gebied loopt vanaf de rivier de Savegre tot aan de rivier Térraba en zorgt ervoor dat er verschillende beschermde gebieden met elkaar verbonden worden. De grond waar wij op wonen behoort ook tot het beschermde gebied. Helaas is de tapir zeldzaam en met uitsterven bedreigd, dit beschermde gebied is dus een heel goed initiatief waar andere dieren en planten ook weer van kunnen profiteren. De laatste keer dat een tapir in Dos Bocas gezien is was ongeveer in 2008.

wildlife costa rica
Een miereneter in de tuin.

Droog en regen

Met de verandering van de seizoenen zien we ook andere dieren. Nu de zomer weer is aangebroken zien we ontelbaar veel vlinders, in allerlei soorten en maten. Na zonsondergang zien we in het vochtige gras kleine witte vuurvliegjes. In de bossen zie je juist oranje en groene vuurvliegjes. In oktober en november valt de meeste regen en met de harde regenbuien valt ook veel voedsel uit de bomen. De dieren moet er meer op uit om eten te zoeken wat voor ons betekent dat we ze iets meer zien.

De prachtige Blue Morpho vlinder kunnen we gelukkig dagelijks zien. Dan heb ik het nog niet eens over alle vogels gehad. Costa Rica kent wel meer dan 900 verschillende soorten, een waar paradijs voor de vogelaar. Dagelijks worden we gewekt met het gezellige gekwetter van de Cherrie’s Tanagers en de kolibries vliegen ons soms letterlijk om de oren. De kingfisher kun je over de rivier zien suizen. Daarnaast vliegen er onder andere toekans, aracari’s, parkieten, verschillende spechten, reigers, roofvogels en talloze kleine vogels rond.

Ooit was Dos Bocas ook een thuis voor de prachtige Scarlet Macaw. Gelukkig is er hoop dat ze in de toekomst weer terug komen, namelijk dankzij het project Asomacao. Dit project is gevestigd in Manuel Antonio en een van de doelen is het verbinden van de populatie in Drake Bay met de populatie in Carara. Hopelijk zien en horen we ze op een dag weer hier over de heuvels vliegen.

wildlife costa rica
De prachtige Blue Morpho.

Even over slangen…

In de categorie reptielen: we altijd alert op slangen. Gelukkig zien we ze bijna niet, maar de gevaarlijke Fer-de-Lance leeft hier ook dus we zorgen er altijd voor dat we goed opletten waar we naartoe gaan als het donker is. Een keer werden we verrast door een False Coral Snake op onze badkamer. Gelukkig was Eliseo erbij en hij heeft de slang naar buiten gewerkt. Een onschuldig dier in dezelfde categorie die we wel veel zien is de basilisk. Anders is dat met de iguana’s, deze bewegen zich heel geniepig over de takken en zie je bijna niet. Ze zien jou waarschijnlijk eerder en zijn al weg voordat je het door hebt.

Kikkers in alle soorten en maten

Nooit had ik verwacht dat ik kikkers leuk zou vinden. Er komen hier zoveel mooie soorten voor en ik vind het echt interessant er meer over te lezen. Het hele jaar door kunnen we de Granular Glass Frogs ‘s avonds horen. In het regenseizoen komen ze samen met een paar andere soortgenoten naar beneden om zich voort te planten en kunnen we ze makkelijker zien. De bekende Costa Rica kikker, de Red-Eyed Tree Frog, zit bij de hot springs in de bomen en laat zich vooral horen als de zon net onder is. Met een beetje geluk kun je er overdag de Black and Green Poison Dart Frog zien en bij een waterval hier in de buurt laten de Granular Poison Dart Frogs zich goed horen in de ochtend. De kleinere Hourglass Tree Frog zit een stukje verderop in Dos Bocas. Volgens National Geographic betekent de aanwezigheid van veel kikkers dat het ecosysteem gezond is, een goed teken dus voor Dos Bocas en omgeving. Laten we hopen dat dit lang zo blijft.

Bekijk hier alle artikelen met de tag ‘wildlife’ in Costa Rica.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.