san isidro

Veiligheid en gezondheid in Costa Rica

Je gaat op vakantie en daar wil je onbezorgd van kunnen genieten. Logisch, daar heb je immers hard voor gewerkt en naartoe geleefd. Hoewel Costa Rica een populaire vakantiebestemming is en door veel toeristen bezocht wordt is het belangrijk te weten wat je kunt verwachten en waar je op moet letten. Deze keer ga ik in op de veiligheid in Costa Rica, hoe zit het daarmee?

Mijn ervaringen

Toen ik in 2017 mijn vakantie Costa Rica – Nicaragua op de planning had staan kreeg ik veel bezorgde reacties. Ik ging immers alleen op pad en niemand uit mijn directe omgeving had deze twee bestemmingen bezocht. Ik kwam er achter dat velen toch nog het beeld van veel (drugs)criminaliteit hadden. Door mijn andere (solo)reizen had ik inmiddels geleerd dat gezond verstand en vertrouwen op ‘het onderbuikgevoel’ erg belangrijk was. Gelukkig zijn er heel veel mensen op de wereld die goede bedoelingen hebben, rotte appels heb je helaas overal en ook ongelukken kunnen overal voorkomen. Ik voel mij veilig in Costa Rica en ik hoop je goed voor te kunnen bereiden zodat je met vertrouwen hier naartoe reist.

Reisverzekering

Een goede reisverzekering is erg belangrijk, ik heb dit inmiddels (helaas) een aantal keer ervaren. Twee keer ben ik via de reisverzekering terug gevlogen vanwege het overlijden van een familielid en ik ben een aantal dagen opgenomen geweest in een ziekenhuis in San Jose. Bezuinig hier niet op, het is zo fijn om op een verzekering terug te kunnen vallen mocht dit nodig zijn. Bedenk bij het afsluiten van de polis of je activiteiten zoals raften, surfen, zip-linen of duiken wil gaan ondernemen. Deze vallen vaak niet onder de basisdekking.

Belangrijke telefoonnummers

911: het alarmnummer in Costa Rica

+ 506 2296 1490: het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in San Jose. De ambassade is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Klik hier voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Costa Rica.

Algemene tips

 • Ga na zonsondergang niet zomaar op pad, informeer bij de accommodatie wat veilig is en wat niet.
 • Let altijd goed op je spullen. Zoals op veel plekken in de wereld ben je als toerist makkelijker doelwit van berovingen.
  Ben je toch beroofd? Bel dan meteen de bank om je bankpassen te blokkeren. Doe ook aangifte bij de politie en zorg dat je een bewijs krijgt zodat je deze bij je verzekering kunt inleveren. Heb je een nooddocument nodig? Deze kun je aanvragen bij de Nederlandse ambassade in San Jose. Informatie hier over vind je op deze website.
 • Lees hier meer over hulp bij nood in het buitenland.

Onderweg

 • Laat geen waardevolle spullen in de auto liggen.
 • Ga met de officiële taxi’s: deze zijn rood of oranje en hebben een gele driehoek op een van de deuren staan. Maak geen prijsafspraak, de taxi’s rijden met een meter. Uber is aanwezig in San Jose en is aan het uitbreiden naar andere plekken in Costa Rica, maar blijft officieel gezien bij de wet verboden.
 • Reis overdag, zorg dat je voor het donker (18:00) op plaats van bestemming bent.
 • Let op de bagage in de bus, leg je handbagage niet bovenin maar houd deze bij je.
 • Heb je een lekke band, let dan op! Dit kan een scam zijn. De band kan bewust lek geprikt zijn om je kwetsbaar te maken. Degene die jou hulp aanbiedt wil je eigenlijk beroven van je waardevolle spullen.
 • Plan je vakantie niet te vol en neem genoeg tijd om naar de volgende bestemming te reizen. Onderschat het reizen niet: afstanden zijn zo snel te overbruggen door het verkeer, hoogteverschillen, slecht weer en/of slechte wegen.
 • Blijf altijd, maar met name in het regenseizoen, op de hoogte van de actuele situatie op de weg. Tijdens het regenseizoen is er een verhoogde kans op afgesloten wegen in verband met omgevallen bomen of aardverschuivingen. Waze is een goede app om te gebruiken, deze geeft de actuele verkeerssituatie aan. Google Maps geeft niet altijd de goede routebeschrijvingen.
Matapalo

Als vrouw alleen

Als vrouw alleen kun je goed door Costa Rica reizen, mits je je gezond verstand gebruikt. Ga niet liften en ga niet zomaar in het donker alleen op pad. Ik had met het thuisfront afgesproken dat ik ze altijd liet weten waar ik zou overnachten en wanneer ik naar een volgende bestemming vertrok. Als ik verwachtte geen bereik te gaan hebben liet ik dat ook weten. Met mijn reizen maakte ik globaal wel een plan maar accommodaties boekte ik altijd pas op het laatste moment. In Nicaragua voelde ik mij minder op mijn gemak vergeleken met Costa Rica. Dat ik nu goed spaans spreek maakt me dat veel redzamer, dit helpt natuurlijk in mijn zelfvertrouwen als ik alleen op pad ga en daardoor sta ik steviger in mijn schoenen.

Gezondheid

Malaria

Bij een tropisch klimaat horen muggen. In een deel van Costa Rica komt malaria voor (het groene gedeelte op de kaart), maar het gebruiken van malariapillen is niet nodig. Het is voldoende om muggenspray te gebruiken met DEET, draag t-shirts met lange mouwen en broeken met lange broekspijpen en slaap onder een klamboe. Wij gebruiken graag de spray van het merk OFF!, te verkrijgen in Costa Rica. Krijg je koorts tijdens of na een bezoek aan een malariagebied, neem dan binnen 24 uur contact op met een arts. Bron: Vaccinaties op Reis

Kaart Vaccinaties op Reis

Zika

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft in een bericht van 7 november 2018 aan dat er een verhoogd risico op het zikavirus is in Costa Rica. Het wordt nog steeds afgeraden aan zwangere vrouwen om af te reizen naar Costa Rica. Lees hier meer over de extra maatregelen die geadviseerd worden.

Leishmaniasis

Iets wat niet vaak voorkomt, maar wel goed om in je achterhoofd te houden. Leishmaniasis is een parasiet die wordt overgedragen via zandvlooien. Je beschermt je er het beste tegen op dezelfde manier als tegen muggen. Let op wondjes die niet snel dicht gaan. Twijfel niet en bezoek een arts. Huisartsen zijn er niet meteen alert op, dit overkwam mijn moeder. Er bestaat geen vaccin tegen deze infectieziekte maar wel een behandeling. Wil je meer lezen over leishmaniasis, klik dan hier.

Vaccinaties

DTP en Hepatitis A worden aangeraden bij een bezoek aan Costa Rica. Blijf je langer dan drie maanden dan wordt Hepatitis B ook aangeraden. Het is verplicht om een inenting tegen gele koorts te hebben als je zeven dagen voor je bezoek aan Costa Rica in een gebied bent geweest waar gele koorts voorkomt. Bron: Vaccinaties op Reis. De inenting tegen gele koorts moet je minstens 10 dagen vooraf hebben gehad. Het is altijd aan te raden om een GGD bij jou in de buurt te bezoeken voor je afreist naar een nieuwe vakantiebestemming.

Water

Drink voor de zekerheid gefilterd water om problemen te voorkomen. Investeer in een drinkfles met filter of koop grote verpakkingen om zoveel mogelijk plastic afval te voorkomen.

Natuur

Het weer

Costa Rica kent een droog en een regenseizoen. Door het jaar heen komen er vele tropische stormen aan land. Ook in de droge periode kan het in bepaalde delen van het land veel regenen. Blijf op de hoogte, laat je informeren door de lokale bevolking. Het weer is slecht te voorspellen. Voor het laatste nieuws volg ik op Facebook deze Spaanstalige pagina. Lees hier meer over het regenseizoen in Costa Rica.

De zon

De zon is erg sterk. Zorg voor voldoende zonnebrand en draag een pet of een hoed en een zonnebril voor voldoende bescherming.

Aardbevingen en vulkanen

Er zijn veel aardbevingen in Costa Rica. Gelukkig zijn het veelal kleine bevingen, misschien ben je aan het wandelen en merk je het niet of je slaapt er gewoon doorheen. Op deze Facebookpagina worden alle bevingen weergegeven.

Vulkanen zijn een van de toeristische trekpleisters van Costa Rica. Ze zijn prachtig om te zien met de kracht die ze uitstralen. Maar die kracht kunnen ze ook laten gelden met hun activiteit. Zorg dat je op de hoogte bent wanneer je een van de vulkanen wil bezoeken en volg altijd de instructies van de overheid op.

Zwemmen

Let op waar je het water in gaat. Op veel plekken kent de zee sterke stromingen, maar wees ook alert wanneer je in rivieren gaat zwemmen of als je bij een waterval het water in gaat.

Slangen enzo

Het hoort bij het leven in Costa Rica dat we altijd alert zijn op slangen. Het is sowieso niet fijn om er door een gebeten te worden, maar een paar soorten zijn erg giftig. In onze omgeving moeten we erg op de Fer-de-Lance passen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dieren die venijnig kunnen steken of prikken. Denk aan een schorpioen of een giftige rups. Kijk daarom altijd waar je je voeten neerzet. Zorg dat je een lamp bij je hebt als je in het donker op pad gaat. Leun nooit zomaar ergens tegen aan en pak nooit zomaar een boom of tak vast. Kijk eerst even in je schoenen voor je ze aantrekt en sluit je bagage tussendoor af.

Het is iets waar we in Nederland (gelukkig) nooit over na moeten denken. Toen ik net in Costa Rica woonde moest Eliseo heel vaak zeggen: ‘Anouk, kijk nou waar je loopt.’ Ik was alleen maar luiaards aan het zoeken in de bomen…

Heb ik je voldoende kunnen informeren over de veiligheid in Costa Rica?
Mis je informatie of heb je vragen, laat het me weten!

Benieuwd naar de ervaringen van anderen of wil je zelf een ervaring delen? Er is een Facebookgroep waar je daarvoor terecht kan:
Costa Rica Backpackers NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.