Home Costa Rica Veiligheid in Costa Rica: is het veilig om op vakantie te gaan?

Veiligheid in Costa Rica: is het veilig om op vakantie te gaan?

by Anouk
Published: Updated:
san isidro

Is Costa Rica wel een veilig land voor een vakantie? Bekijk hier wat je moet weten over de veiligheid en lees ook over de ervaringen van anderen die naar Costa Rica zijn afgereisd.

Inhoud
Mijn ervaringen
Is het veilig voor vrouwen?
Reisverzekering
Belangrijke telefoonnummers
Algemene tips
Onderweg
De natuur

Veiligheid in Costa Rica – mijn ervaringen

Toen ik in 2017 mijn vakantie Costa Rica – Nicaragua op de planning had staan kreeg ik veel bezorgde reacties. Hoe zit het met de veiligheid in Costa Rica? Ik ging immers alleen op pad en niemand uit mijn directe omgeving had deze twee bestemmingen bezocht. Ik kwam er achter dat velen toch nog het beeld van veel (drugs)criminaliteit hadden. Door mijn andere (solo)reizen had ik inmiddels geleerd dat gezond verstand en vertrouwen op ‘het onderbuikgevoel’ erg belangrijk was. Gelukkig zijn er heel veel mensen op de wereld die goede bedoelingen hebben, rotte appels heb je helaas overal en ook ongelukken kunnen overal voorkomen. Tijdens mijn vakantie en ook nu ik er woon voel ik mij veilig in Costa Rica en ik hoop je goed voor te kunnen bereiden zodat je met vertrouwen hier naartoe reist.

Mijn familie is inmiddels meerdere keren op bezoek gekomen in Costa Rica en ook zijn er een aantal vriendinnen langsgekomen.

Wist je dat vele reisbloggers en reisorganisaties naar Costa Rica afreizen? Bekijk hier alle routes door Costa Rica voor veel inspiratie.

Is Costa Rica veilig voor vrouwen?

Als vrouw kun je veilig door Costa Rica reizen, mits je je gezond verstand gebruikt. Ga niet liften en ga niet zomaar in het donker alleen op pad. Aan de Caribische kust van Costa Rica moet je waakzamer zijn. Ik had met het thuisfront afgesproken dat ik ze altijd liet weten waar ik zou overnachten en wanneer ik naar een volgende bestemming vertrok. Als ik verwachtte geen bereik te gaan hebben liet ik dat ook weten. Met mijn reizen maakte ik globaal wel een plan maar accommodaties boekte ik altijd pas op het laatste moment. In Nicaragua voelde ik mij iets minder op mijn gemak vergeleken met Costa Rica. Inmiddels spreek ik goed Spaans, dit helpt natuurlijk in mijn zelfvertrouwen als ik alleen op pad ga en daardoor sta ik steviger in mijn schoenen.

Lees ook de ervaringen van anderen in Costa Rica en bekijk wat zij zeggen over de veiligheid, zo ging Elke als vrouw alleen naar Costa Rica en trok Lisa op de bonnefooi door het land met het openbaar vervoer.

Reisverzekering

Een goede reisverzekering is erg belangrijk, ik heb dit inmiddels (helaas) een aantal keer ervaren. Twee keer ben ik via de reisverzekering terug gevlogen vanwege het overlijden van een familielid en ik ben twee keer opgenomen geweest in een ziekenhuis in Costa Rica. Bezuinig hier niet op, het is zo fijn om op een verzekering terug te kunnen vallen mocht dit nodig zijn. Bedenk bij het afsluiten van de polis of je activiteiten zoals raften, surfen, zip-linen of duiken wil gaan ondernemen. Deze vallen vaak niet onder de basisdekking.

Belangrijke telefoonnummers

911: het alarmnummer in Costa Rica

+ 506 2296 1490: het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in San José De ambassade is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Klik hier voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Costa Rica.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips’

Algemene tips veiligheid in Costa Rica

  • Ga na zonsondergang niet zomaar op pad, informeer bij de accommodatie wat veilig is en wat niet.
  • Let altijd goed op je spullen. Ben je toch beroofd? Bel dan meteen de bank om je bankpassen te blokkeren. Doe ook aangifte bij de politie en zorg dat je een bewijs krijgt zodat je deze bij je verzekering kunt inleveren. Heb je een nooddocument nodig? Deze kun je aanvragen bij de Nederlandse ambassade in San Jose. Informatie hierover vind je op deze website.
  • Lees hier meer over hulp bij nood in het buitenland.

Onderweg in Costa Rica

  • Laat geen waardevolle spullen in de auto liggen.
  • Ga met de officiële taxi’s: deze zijn rood of oranje en hebben een gele driehoek op een van de deuren staan. Maak geen prijsafspraak, de taxi’s rijden met een meter. Uber is aanwezig in San José en is aan het uitbreiden naar andere plekken in Costa Rica, lees meer over het gebruiken van Uber in Costa Rica.
  • Reis overdag, zorg dat je voor het donker (18:00) op plaats van bestemming bent.
  • Let op de bagage in de bus, leg je handbagage niet bovenin maar houd deze bij je.
  • Plan je vakantie niet te vol en neem genoeg tijd om naar de volgende bestemming te reizen. Onderschat het reizen niet: afstanden zijn niet zo snel te overbruggen door het verkeer, hoogteverschillen, slecht weer en/of slechte wegen.
  • Blijf altijd, maar met name in het regenseizoen, op de hoogte van de actuele situatie op de weg. Tijdens het regenseizoen is er een verhoogde kans op afgesloten wegen in verband met omgevallen bomen of aardverschuivingen. Waze is een goede app om te gebruiken, deze geeft (in combinatie met een lokale simkaart met mobiele data) de actuele verkeerssituatie aan. Google Maps geeft niet altijd de goede routebeschrijvingen.

Veilig op vakantie naar Costa Rica: lees ook deze blogs ter voorbereiding:

De natuur in Costa Rica

Een ander onderdeel van de veiligheid in Costa Rica gaat over de natuur.

Het weer

Costa Rica kent een droog en een regenseizoen. Door het jaar heen komen er vele tropische stormen aan land. Ook in de droge periode kan het in bepaalde delen van het land veel regenen. Blijf op de hoogte, laat je informeren door de lokale bevolking. Het weer is slecht te voorspellen. Voor het laatste nieuws volg ik op Facebook deze Spaanstalige pagina. Lees meer over het regenseizoen in Costa Rica.

De zon

De zon is erg sterk. Zorg voor voldoende zonnebrand en draag een pet of een hoed en een zonnebril voor voldoende bescherming.

Aardbevingen en vulkanen

Er zijn veel aardbevingen in Costa Rica. Gelukkig zijn het veelal kleine bevingen, misschien ben je aan het wandelen en merk je het niet of je slaapt er gewoon doorheen. Op deze Facebookpagina worden alle bevingen weergegeven.

Vulkanen zijn een van de toeristische trekpleisters van Costa Rica. Ze zijn prachtig om te zien met de kracht die ze uitstralen. Maar die kracht kunnen ze ook laten gelden met hun activiteit. Zorg dat je op de hoogte bent wanneer je een van de vulkanen wil bezoeken en volg altijd de instructies van de overheid op. Bekijk bijvoorbeeld de vulkanische activiteit in nationaal park Rincón de la Vieja of een van de andere (actieve) vulkanen in Costa Rica.

Wat als het natuurgeweld een gevaar vormt voor de bevolking? Lees meer over Costa Rica in tijden van crisis.

Zwemmen

Let op waar je het water in gaat. Op veel plekken kent de zee sterke stromingen, maar wees ook alert wanneer je in rivieren gaat zwemmen of als je bij een waterval het water in gaat.

Wilde dieren in Costa Rica

Het hoort bij het leven in Costa Rica dat we altijd alert zijn op slangen. Het is sowieso niet fijn om er door een gebeten te worden, maar een paar soorten zijn erg giftig. In onze omgeving moeten we erg op de Fer-de-Lance passen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dieren die venijnig kunnen steken of prikken. Denk aan een schorpioen of een giftige rups. Kijk daarom altijd waar je je voeten neerzet. Zorg dat je een lamp bij je hebt als je in het donker op pad gaat. Leun nooit zomaar ergens tegen aan en pak nooit zomaar een boom of tak vast. Kijk eerst even in je schoenen voor je ze aantrekt en sluit je bagage tussendoor af.

Het is iets waar we in Nederland (gelukkig) nooit over na moeten denken. Toen ik net in Costa Rica woonde moest Eliseo heel vaak zeggen: ‘Anouk, kijk nou waar je loopt.’ Ik was alleen maar luiaards aan het zoeken in de bomen…

Lees meer over de wilde dieren in Costa Rica.

Heb ik je voldoende kunnen informeren over de veiligheid in Costa Rica?
Mis je informatie of heb je vragen, laat het me weten!

Benieuwd naar de ervaringen van anderen met betrekking tot de veiligheid in Costa Rica of wil je zelf een ervaring delen?
Er is een Facebookgroep waar je daarvoor terecht kan:

Costa Rica – Reistips & Inspiratie.

veiligheid Costa Rica
Veilig op vakantie naar Costa Rica

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.