Reisadvies Costa Rica van de Nederlandse en Belgische overheid

door Anouk

Het is altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van het actuele reisadvies voordat je naar je vakantiebestemming afreist. Weet waar je op moet letten en je kunt onbezorgd van die mooie zonsondergang genieten. Bekijk hier wat het reisadvies is van de Nederlandse en Belgische overheid voor Costa Rica.

Update coronavirus Costa Rica:

De grenzen zijn open. Ik schreef een blog met alle tot nu toe bekende informatie over de grenzen van Costa Rica en de actuele situatie.

In de Facebookgroep Costa Rica – Reistips & Inspiratie worden ervaringen gedeeld. Blijf op de hoogte: schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Het reisadvies van de Nederlandse overheid

Update 30 juli 2021: De kleurcode voor Costa Rica is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. Moet u naar Costa Rica reizen? Dan moet u een online gezondheidsverklaring invullen en een uitgebreide reisverzekering hebben. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. Als u vanuit Costa Rica naar Nederland reist, heeft u een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) nodig. Meer informatie over de in Costa Rica en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies..
Bron

Bekijk ook de checklist van de Nederlandse overheid: inreizen in Nederland

Vanaf 1 augustus is de uitgebreide reisverzekering voor Costa Rica niet meer nodig bij volledige vaccinatie. Bekijk wel of de Nederlandse reisverzekering alles vergoed bij het reizen naar een land met een negatief reisadvies.

Reisadvies Costa Rica
Kaart Reisadvies Costa Rica Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bovenstaande kaart is te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Nederlandse overheid. In verband met het coronavirus heeft de Nederlandse overheid voor alle landen ter wereld het advies gegeven om alleen te reizen als dat noodzakelijk is.

Criminaliteit in Costa Rica

De Nederlandse overheid raadt de volgende voorzorgsmaatregelen aan:

 • Huurt u een auto, wees dan alert bij een lekke band. Criminelen steken de banden lek en doen zich daarna voor als behulpzame weggebruikers.
 • Laat geen spullen onbeheerd achter in uw auto. Ook niet bij de parkeerplekken van restaurants of supermarkten. Dieven hebben maar een paar seconden nodig om een auto te openen en uw bezittingen te stelen.
 • Wilt u een taxi nemen op straat? Houd dan alleen de officiële taxi’s aan. Die zijn rood met een gele driehoek. Gebruik op de internationale luchthaven de oranje taxi’s.
 • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
  Bewaar geld en andere waardevolle spullen niet in uw bagage maar bijvoorbeeld in een money belt.
 • Pas op voor dieven bij het Coca Cola-busstation en andere busstations in San José, zeker na zonsondergang.
 • Reis zoveel mogelijk overdag.
 • Als u als vrouw in een afgelegen gebied verblijft, informeer dan bij uw hotel op welke plekken en tijden het veilig is alleen op pad te gaan.
  Bewaar uw paspoort in een kluis in uw hotel en draag een kopie bij u (ook van de pagina met het inreisstempel).
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

‘Bent u slachtoffer van diefstal of ander misdrijf geworden? Doe dan aangifte bij de politie. Voor een politiekantoor bij u in de buurt kunt u bellen met 800-800-3000. U kunt ook om telefonisch advies vragen bij het Instituut voor Toerisme: 800-TOURISM.’

Natuurgeweld

‘In Costa Rica kunnen van juni tot en met november tropische stormen en cyclonen (zoals orkanen) voorkomen. In deze periode regent het veel. Dit veroorzaakt landverschuivingen en modderlawines. Daardoor worden regelmatig wegen geblokkeerd. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.’

Lees meer: Costa Rica in het regenseizoen: doen of niet?

‘In Costa Rica komen aardbevingen voor. Daarnaast zijn er een aantal actieve vulkanen in het land. De actieve vulkanen liggen in Nationale Parken. Als een vulkaan een verhoogde activiteit heeft, wordt de toegang tot het Nationale Park beperkt of gesloten. Vermijd dan de omgeving van de vulkaan en volg de berichten in het nieuws. Ga op dat moment niet in op aanbiedingen van personen om met u de vulkaan op te gaan.’

‘Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.’

Bron en meer info over het reisadvies voor Costa Rica: het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees ook:

Het reisadvies van de Belgische overheid

Reisadvies: In verband met het coronavirus worden niet noodzakelijke reizen naar Costa Rica verboden.

De Belgische overheid geeft aan dat je met ‘inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Costa Rica doorgaans zonder noemenswaardige problemen gereisd worden. Paspoortdiefstal komt veelvuldig voor. Draag uw documenten bij voorkeur op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden.’

Algemene veiligheid

Met betrekking tot de algemene veiligheid zegt de Belgische overheid het volgende:

 • Laat geen voorwerpen zichtbaar achter in auto’s, ook niet voor enkele minuten;
 • Wees voorzichtig indien men spontaan zijn diensten aanbiedt, bijvoorbeeld indien men gereed staat om u te helpen bij autopech;
 • Logeer in hotels van lagere categorie enkel op aanbeveling van vertrouwde personen en doe niet aan wildkamperen. Diefstal uit goedkope hotelkamers komt vaak voor;
 • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
 • Draag uw documenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden;
 • Bied bij een gewapende overval geen weerstand. Overvallers aarzelen niet om hun wapen te gebruiken;
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
 • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig. In beide wateren zijn verraderlijke onderstromingen. Aan de zijde van de Stille Oceaan kan er soms tot twee meter verschil zijn tussen eb en vloed. Er bestaan geen noemenswaardige reddingsdiensten.
 • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.

Bron en meer info: Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken

Laat je altijd goed informeren door de lokale bevolking en gebruik altijd je gezonde verstand.

2 reacties

Gundi 7 november 2020 - 04:16

Als je dat reisadvies leest zou ik al bijna niet meer durven te vertrekken. Toch wel belangrijk om rekening mee te houden denk ik.

Antwoord
Anouk 9 november 2020 - 16:53

De overheden moeten natuurlijk overal voor waarschuwen. Het is verstandig om je in te lezen en om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren. Met het gebruiken van je gezonde verstand kun je echter prima op vakantie in Costa Rica, jaarlijks komen er (normaal gesproken) meer dan twee miljoen toeristen en talloze organisaties organiseren groepsreizen in Costa Rica.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More