Home Blog Costa Rica Nederlands rijbewijs omzetten in Costa Rica

Nederlands rijbewijs omzetten in Costa Rica

by Anouk
Published: Last Updated on
Nederlands rijbewijs Costa Rica

Een Nederlands rijbewijs mag je in Costa Rica gebruiken in combinatie met je paspoort en de 90 dagen nadat je Costa Rica voor de laatste keer bent binnen gekomen. Dat geldt voor toeristen en voor inwoners met een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Heb je een (tijdelijke) verblijfsvergunning, dan kun je het Nederlandse rijbewijs omzetten naar een Costa Ricaans rijbewijs.

In september 2022 was het voor mij toch ook eindelijk zover: ik ga mijn rijbewijs omzetten. Eerder was het er nooit echt van gekomen, ik had het niet echt nodig. Tijdens de pandemie was het lastiger om een afspraak te krijgen plus ik moest soms ook weer de 90 dagen afwachten nadat ik Costa Rica weer was binnen gekomen. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om ver te rijden voor zowel de afspraak bij cosevi als bij de bank omdat het dichterbij pas op langere tijd (twee, drie maanden later) mogelijk was om een afspraak te plannen. Nu wilde ik het ook geregeld hebben ook.

Het maken van de afspraak

Voor het omzetten van het rijbewijs moet er een afspraak gemaakt worden bij cosevi. Via deze website kun je zien welke afspraken er beschikbaar zijn. De eerste stap is ‘solicitar cita para trámite de homologación’.

 • Tipo de Identificación: cédula de residencia
 • Identificación: de de laatste negen cijfers van de cédula
 • Vervolgens komen de persoonsgegevens te voorschijn (naam, telefoonnummer en e-mailadres)
 • Tipo Trámite: Cita homologación licensia extranjera
 • Tipo Licencia: in het geval van een ‘gewoon’ rijbewijs voor auto’s (dus geen motor, bus, vrachtwagen etc.) kies je b1.
 • Accepteer de voorwaarden en klik op ‘continuar’

Nu krijg je een kaartje van Costa Rica te zien en kun je per kantoor de beschikbaarheid van de afspraken te zien. Afspraken zijn alleen te plannen in de ochtenden van dinsdag, woensdag en donderdag. op Het kan zijn dat er geen beschikbaarheid is, er worden met regelmaat nieuwe afspraken vrijgegeven dus je kunt de website in de gaten blijven houden. Houd er rekening mee dat het lang kan duren voordat er een afspraak in de buurt beschikbaar komt, wellicht kies je er ook voor om ver te moeten reizen. Na het kiezen van de locatie heb je vijf minuten om de afspraak in te plannen.

Wat heb je nodig voor de afspraak?

 • Identiteitsbewijs: de cédula. De cédula moet geldig zijn en in goede staat zijn.
 • Een geldig rijbewijs dat in goede staat is. Is het rijbewijs in een andere taal dan het Spaans, dan moet het rijbewijs vertaald worden door een vertaler van het Ministerio de Relaciones Exteriores. Is het rijbewijs niet in het land van de nationaliteit of in het geboorteland gehaald, dan moet aangetoond worden dat je legaal verbleef in het land waar het rijbewijs is gehaald.
 • Het paspoort, geldig en in goede staat.
 • Het is langer dan 90 dagen + 1 dag geleden dan je Costa Rica voor het laatst bent binnen gekomen. Deze periode moet aaneengesloten zijn. Dit moet je met je paspoort en de stempel van de douane aan kunnen tonen. Kan dit niet met het paspoort, dan moet je een bewijs hiervan bij migración opvragen.
 • Het dictamen médico. Deze is na afname 180 dagen geldig.

Deze informatie is terug te vinden op deze website (kijk onder: ‘homologación de licencias’).

De afspraak bij de bank

Als de ‘homologación’ is goedgekeurd moet er nog een afspraak bij de BCR gemaakt worden. Hier krijg je het Costa Ricaanse rijbewijs. Een afspraak inplannen kan via deze website. Hiervoor geldt hetzelfde: het kan zijn dat je ver moet reizen voor de snelst beschikbare afspraak.

 • Seleccione el servicio: citas licensias / pasaporte
 • Seleccione el tópico: licencias residentes
 • Identificacion: het nummer van de cédula
 • Seleccione el trámite: licencia por homologación
 • Vervolgens kies je een provincie en een locatie, de kalender laat de dagen waarop afspraken beschikbaar zijn zien.

Tijdens de afspraak wordt er naar je cédula gevraagd, moet je documenten ondertekenen en wordt de pasfoto voor het rijbewijs gemaakt. Voor de afhandeling betaal je 6000 Colones contant.

Het duurde even, maar uiteindelijk stelt het niet zoveel voor om een Nederlands rijbewijs in Costa Rica om te zetten.

wegen in Costa Rica

Misschien ben je ook geïnteresseerd in: Hoe krijg je een verblijfsvergunning in Costa Rica?

Disclaimer: controleer altijd zelf bij de Costa Ricaanse overheid wat nodig is voor de afspraak, ik ben niet verantwoordelijk voor verouderde informatie.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.