Home Costa Rica Praktische tips voor een vakantie naar Costa Rica

Praktische tips voor een vakantie naar Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
luiaard costa rica

Costa Rica: een bestemming die exotisch in de oren klinkt. Het is ver weg van Nederland en België. Voor de een is het de eerste keer ver weg en is het spannend, voor de ander is het misschien onderdeel van een langere reis door Midden-Amerika. Hoe dan ook, het bezoeken van een nieuw land roept altijd vragen op. Ik deel hier praktische tips zodat je voorbereid op vakantie naar Costa Rica kunt gaan.

Gepubliceerd op 26 augustus 2019
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Inhoud
Eisen op het land binnen te komen
De weg er naartoe
Vluchten naar Costa Rica
Is jouw bagage vertraagd?
Belangrijk! ESTA-verklaring
Via Nicaragua of Panama
De vakantie begint!
Veiligheid in Costa Rica
Het regenseizoen
Zelfstandig reizen in Costa Rica
Geldzaken
Het gebruiken van een simkaart in Costa Rica
Genieten!
Eten en drinken in Costa Rica
De wilde dieren van Costa Rica
De vakantie zit erop

Eisen om het land binnen te komen

Sinds september 2023 is een toeristenvisum is geldig voor 180 dagen. Deze hoeft niet vooraf aangevraagd te worden, je krijgt een stempel bij aankomst. Je moet beschikken over een bewijs dat je het land binnen deze periode gaat verlaten. Controleer altijd hoeveel dagen je gekregen hebt. Let voor vertrek op de geldigheid van het paspoort. 

De weg er naartoe

Vele wegen leiden naar Rome, maar ook naar Costa Rica. Je kunt het land binnenkomen via de luchthavens in Alajuela en Liberia of over land vanuit Nicaragua en Panama. Alajuela ligt dichtbij de hoofdstad San José, Liberia ligt in het noordwesten van het land.

Vluchten naar Costa Rica

Onder andere de volgende luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Costa Rica:

 • KLM
 • Air France
 • Iberia
 • Delta
 • American Airlines
 • United
 • Copa
 • Aeromexico
 • British Airways
 • Lufthansa
 • Swiss
 • Air Canada

Er zijn dus diverse opties qua landen met een overstap, maar je kunt er ook voor kiezen om direct met KLM te vliegen. Dit is enkel mogelijk in het hoogseizoen. Ik heb goede ervaringen met het vliegen via Parijs, Panama en Toronto. Eén keer vloog ik via Housten en dat doe ik liever niet meer, ik werd gek van de controles. Mijn familie is twee keer via Atlanta gevlogen en twee keer hebben ze pech gehad: ze haalden de overstap niet. In 2020 koos ik voor Iberia om van en naar Costa Rica te reizen.

Het is niet meer vanzelfsprekend dat de ruimbagage bij het ticket is inbegrepen. Het bijboeken van de ruimbagage kan al snel €100 per persoon zijn. Bij mij is één keer mijn bagage niet meegekomen, bij mijn familie twee keer niet. Deze wordt op de eerstvolgende vlucht gezet en vanaf het vliegveld in Costa Rica naar de plaats van jouw bestemming gebracht. In het geval van Atlanta was dat 24 uur later, in het geval van Parijs was dat twee dagen later.

waterval costa rica
Op weg naar waterval Tesoro Escondido

Praktische tips Costa Rica: Is jouw bagage vertraagd?

Ik adviseer je niet te wachten, maar volg het programma dat je in gedachte had. Het is vervelend als je bagage er niet, maar dit moet je zo snel mogelijk vergeten en vooral niet je vakantie laten verpesten. Vlieg je samen met iemand anders? Verdeel de spullen dan over beide koffers. Neem voor de zekerheid een schone onderbroek en tandenborstel en tandpasta mee in de handbagage. 

Belangrijk! ESTA-verklaring

Vlieg je via de Verenigde Staten, vergeet dan niet een ESTA-verklaring aan te vragen. Deze is verplicht, ook al stap je alleen maar over en ga je het land niet in. Je kunt dit zelfstandig via deze website doen voor $14 of laat het een bureau voor je doen. Deze laatste optie kost je wel iets meer geld.

Via Nicaragua of Panama

Vanuit Nicaragua kun je er voor kiezen om in Peñas Blancas of om in Los Chiles de grens over te gaan. Met Los Chiles ben ik niet bekend, in 2017 stak ik twee keer de grens over bij Peñas Blancas. Vanuit San José reisde ik één keer naar Rivas om door te reizen naar Isla de Ometepe en weer terug, de andere keer reisde ik helemaal door naar Managua om naar León te gaan.

Vanuit Panama kun je de grens oversteken bij Paso Canoas of bij Sixaola. In 2018 stak ik drie keer de grens over bij Paso Canoas, in 2019 één keer. Met Ticabus ging ik naar David om door te reizen naar Boquete en ik ging naar Panama-Stad waar ik het kanaal bezocht. Vanuit David ging ik met Tracopa terug naar huis.

Reistips Costa Rica: Wat neem je mee naar Costa Rica? Bekijk de inpaklijst.

strand costa rica
Brulapen op Playa Coyote

Je bent er: de vakantie in Costa Rica begint nu echt!

Veiligheid in Costa Rica

Met een gezond verstand kun je met een gerust hart op vakantie gaan naar Costa Rica. Wil je graag meer lezen over dit onderwerp? Lees het actuele reisadvies en lees meer over veiligheid in Costa Rica

Gezondheid

Je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan zijn dat je ziek wordt tijdens de vakantie in Costa Rica. Bekijk wat belangrijk is om te weten wat betreft gezondheid en gezondheidszorg in Costa Rica.

Het regenseizoen

Costa Rica kent twee seizoenen: een droog seizoen en een regenseizoen. Het land kent diverse microklimaten dus het weer is overal anders. Ook lokaal kan het heel erg verschillen. Lees meer over Costa Rica en het regenseizoen

Zelfstandig reizen in Costa Rica

De vakantie in Costa Rica is begonnen en je gaat zelfstandig een rondreis maken. Dit kun je met het openbaar vervoer doen, met een huurauto of je gaat op pad met een auto met daktent. Met een toeristenvisum is het Nederlandse rijbewijs geldig, er is geen internationaal rijbewijs nodig. Reis je met een auto dan is het handig wat kleingeld bij de hand te hebben. Op een aantal wegen moet je tol betalen, zorg dat je wat munten of biljetten van 1000 of 2000 Colones hebt. Ook als je met het openbaar vervoer gaat reizen kun je het beste met Colones betalen, kleine biljetten zijn aan te raden. Waze is aan te raden als navigatie app, gebruik Google Maps in combinatie met Waze. Maps.me is een app die je offline kunt gebruiken, maar deze app kan je via meer onbegaanbare wegen sturen dus pas hiermee op  Lees meer handige reistips over zelf rijden in Costa Rica.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Costa Rica tolweg
Op een aantal wegen moet je tol betalen.

Geldzaken

Een van de praktische tips als je naar Costa Rica gaat: denk eraan om je pinpas op ‘wereld‘ te zetten. Je kunt niet altijd bij alle pinautomaten terecht, neem voor de zekerheid ook een creditcard mee. Op veel plekken kun je alleen contant betalen en pinautomaten zijn niet overal te vinden. Het vergt dus een beetje vooruitdenken om voldoende geld bij te hebben. 

Lees meer over geld en betalen in Costa Rica.

wildlife costa rica
De mooiste vlinder van Costa Rica: the Blue Morpho

Praktische tips Costa Rica: het gebruiken van een simkaart

Op veel plekken is wifi beschikbaar, maar mocht je het handig vinden voor onderweg dan kun je ook een Costa Ricaanse simkaart kopen. Mocht het nodig zijn dan kun je altijd contact opnemen met de accommodatie waar je naartoe gaat of met de reisorganisatie. Ook kun je de actuele situatie op de weg in de gaten houden. Op het vliegveld van Ajaluela heeft Claro een stand bij de bagagebanden. Je kunt ook terecht bij een telefoon- of computerwinkel en bij sommige supermarkten. Voorkom gedoe en laat de simkaart meteen installeren en registreren. Het is lastig om dit zelf te doen zonder de Spaanse taal machtig te zijn. De telefoon moet sim lock vrij zijn om een andere simkaart te kunnen gebruiken. Er zijn drie aanbieders in Costa Rica. Claro heeft dus een stand op het vliegveld, maar Kölbi is de aanbieder met het meeste bereik in Costa Rica. Voor $10 heb je een sim card, 2GB internet en 25 minuten. Movistar is Liberty geworden. Een prepaid voor 30 dagen met onbeperkt gebruik van Whatsapp en Waze en 4GB internet kost 5900 Colones (ongeveer €10). Dit tegoed is ook in andere landen van Midden-Amerika te gebruiken.

Op veel plekken (supermarkten, pulperia’s, busstations etc.) kun je extra tegoed kopen, let op de logo’s van de providers. Je koopt het tegoed en belt zelf om de code in te toetsen of je geeft geld aan de kassamedewerker en degene zet het krediet er op. Je krijgt een sms ter bevestiging. 

Plaats je een andere simkaart in de telefoon, dan verandert het nummer van Whatsapp niet automatisch mee. Het telefoonnummer wat je altijd gebruikt is verbonden aan de app. Heb je ruimte voor twee simkaarten in de telefoon, dan kies je bij instellingen welke simkaart je wil gebruiken voor bijvoorbeeld mobiel internet. Reis je met meerdere personen? Dan kun je ervoor kiezen om de telefoon met de lokale simkaart ‘hotspot’ te maken zodat de reisgenoten van hetzelfde internet gebruik kunnen maken.

Claro op het vliegveld van Alajuela

Lees ook: Tips om duurzaam te reizen in Costa Rica

Reistips voor bestemmingen in Costa Rica

Waar ga je naartoe? Er is zoveel te ontdekken in dit diverse land. Regenwoud, watervallen, mooie stranden… Laat mij je inspireren met een aantal bestemmingen:

Bekijk het overzicht van alle bestemmingen in Costa Rica die ik tot nu toe bezocht (met kaart) of ga naar de voorbeelden van gratis en goedkope activiteiten in Costa Rica.

Neem ook een spelletje mee tijdens de vakantie. Bekijk de leukste spelletjes voor 2 personen van de Kampeermeneer.

playa ventanas uvita
Playa Ventanas

Eten en drinken in Costa Rica

Hoewel wij de meeste ingrediënten wel kennen maken de Costa Ricanen toch hele andere gerechten dan wij in Nederland. Is het echt alleen maar rijst en bonen? En hoe drinken de Costa Ricanen het liefst hun koffie? Lees meer over eten en drinken in Costa Rica of bekijk wat je graag zou willen bestellen in een soda in Costa Rica.

Wil je zelf gaan koken? Lees de blog over boodschappen doen in Costa Rica.

Wilde dieren in Costa Rica

Die wil je natuurlijk het liefste zoveel mogelijk zien: wilde dieren! Door de diversiteit in landschappen leven er ontzettend veel diersoorten in Costa Rica. Echter, ze komen niet op een presenteerblaadje. Je moet een beetje geluk hebben en daarnaast ben je van diverse factoren afhankelijk. Wil je meer weten? Lees dat het artikel ‘Wildlife in Costa Rica: hoe, wat, waar?‘. 

De vakantie in Costa Rica zit er op

Het zit er op, het bezoek aan Costa Rica is voorbij en je gaat het land verlaten. Dat laten de Tico’s niet zomaar voorbij gaan, je moet hier een belasting voor betalen. Verlaat je Costa Rica over land, dan betaal je $8 aan de grens. Het handigste is om dit bedrag contant en gepast bij je te hebben. Verlaat je Costa Rica per vliegtuig, dan is de belasting $29. Meestal is dit bij het vliegticket inbegrepen.

Vind je deze praktische tips ter voorbereiding van de vakantie naar Costa Rica nuttig?

Praktische tips vakantie Costa Rica

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

6 comments

Manon Ruitenberg Fotografie 13 februari 2020 - 12:29

Costa Rica lijkt me een geweldig land als je dol bent op de natuur! Je tips die je hierin vernoemd zijn erg handig!

Reply
Anouk 13 februari 2020 - 19:31

Dank je wel Manon. Ik hoop zoveel mogelijk te voorkomen dat men op vakantie denkt ‘had ik dat maar eerder geweten’.

Reply
Kelly 22 mei 2020 - 11:01

Wat een fijne tips! Ik wil al jaren naar Costa Rica maar ik heb iedere keer in het verkeerde seizoen vrij. Kies ik natuurlijk ook zelf voor, maar als ik eerlijk ben wil ik het liefste naar Costa Rica tussen januari en april ivm het weer. Toch maar een rekening mee gaan houden…als we eindelijk weer op pad mogen.

Reply
Anouk 24 mei 2020 - 16:07

Dank je wel voor de reactie Kelly! Als je Costa Rica graag als vakantiebestemming wil kiezen is het belangrijk om te kijken in welke periode je gaat. Van januari tot en met april valt er inderdaad in het grootste deel van het land vrij weinig regen, in sommige delen valt er echter het hele jaar door regen.

Reply
Julie 11 november 2023 - 10:55

Dag Anouk, is de info over de simkaartjes nog altijd up to date? Want ik vind hier heel veel verschillende info over qua providers ook en waar je die kan kopen op de luchthaven. Bedankt alvast 🙂 Je blog is echt top, zo veel goede info en tips!!

Reply
Anouk 12 november 2023 - 08:10

Hoi Julie,
Dank je wel voor je bericht. Naar mijn weten is de info up to date, misschien dat de prijzen wat aangepast zijn. Welke info heb je gelezen? Zodat ik dat ook kan lezen en beoordelen.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.