Home Costa Rica Costa Rica en gezondheid: wat moet je weten?

Costa Rica en gezondheid: wat moet je weten?

by Anouk
Published: Updated:
Gezondheid Costa Rica

Het kan gebeuren: jouw gezondheid gooit roet in het eten tijdens de vakantie in Costa Rica. Daar zit je natuurlijk echt niet op te wachten. Daarom is het belangrijk te weten waar je op moet letten zodat je het een en ander kan voorkomen of dat je weet hoe je moet handelen als er wel iets aan de hand is. Costa Rica en gezondheid: wat moet je weten?

Gezondheid Costa Rica

Een goede verzekering

Als eerste: let er op dat jouw reisverzekering een werelddekking heeft en bekijk welke sporten/activiteiten verzekerd zijn. Ik ben zelf twee keer in aanraking gekomen met de zorg in Costa Rica, meer daarover lees je onderaan dit artikel.

Muggen in Costa Rica: Malaria en andere ziekten

Bij een tropisch klimaat horen muggen. De muggen kunnen ziekten als Zika en Dengue overdragen. In een deel van Costa Rica komt malaria voor, maar het gebruiken van malariapillen is niet nodig. Het is voldoende om muggenspray te gebruiken met DEET, draag t-shirts met lange mouwen en broeken met lange broekspijpen. Ben je in Costa Rica, dan kun je ook de spray van het merk OFF! gebruiken. Krijg je koorts tijdens of na een bezoek aan een malariagebied, neem dan binnen 24 uur contact op met een arts. Bron: Vaccinaties op Reis.

Leishmaniasis

Iets dat niet vaak voorkomt, maar wel goed om in je achterhoofd te houden. Leishmaniasis is een parasiet die wordt overgedragen via zandvlooien. Je beschermt je er het beste tegen op dezelfde manier als tegen muggen. Let op wondjes die niet snel dicht gaan. Twijfel niet en bezoek een arts. Huisartsen zijn er niet meteen alert op, dit overkwam mijn moeder. Er bestaat geen vaccin tegen deze infectieziekte maar wel een behandeling. Lees meer over leishmaniasis.

Vaccinaties

DTP en Hepatitis A worden aangeraden bij een bezoek aan Costa Rica. Blijf je langer dan drie maanden dan wordt Hepatitis B ook aangeraden. Het is verplicht om een inenting tegen gele koorts te hebben als je zeven dagen voor je bezoek aan Costa Rica in een gebied bent geweest waar gele koorts voorkomt. Bron: Vaccinaties op Reis. De inenting tegen gele koorts moet je minstens 10 dagen vooraf hebben gehad. Het is altijd aan te raden om een GGD bij jou in de buurt te bezoeken voor je afreist naar een nieuwe vakantiebestemming.

Water

In Costa Rica kun je uit de kraan drinken, tenzij anders aangegeven. In supermarkten zijn eventueel ook flessen bronwater te koop. Op de meeste plekken in het land is het warm en tropisch, veel water drinken is belangrijk.

Wat is handig om mee te nemen? Bekijk de paklijst voor Costa Rica.

Wat als je naar de dokter moet in Costa Rica?

Het kan gebeuren dat je toch naar een dokter tijdens jouw vakantie. Het land kent een publieke en een privé zorgsector. De publieke sector bestaat uit een aantal ziekenhuizen en een aantal kleinere, lokale klinieken die de EBAIS worden genoemd. Dit kun je vergelijken met een huisartsenpraktijk, je gaat hierheen bij minder urgente zaken. Het is hier meestal erg druk. De privé sector heeft haar eigen ziekenhuizen en klinieken.

In het geval van een levensbedreigende situatie bel je 911. De meeste steden hebben een ziekenhuis met een eerste hulp die 24 uur per dag open is. Heel belangrijk: moet je opgenomen worden, leg eerst contact met jouw verzekering. Betaal niet zomaar als het gaat om een opname.

Klinieken zijn meestal alleen overdag open. Ga je hier naartoe, dan zal je de kosten in de meeste gevallen zelf moeten voldoen om ze vervolgens zelf te declareren bij jouw verzekering. Denk eraan dat je voldoende krediet op je creditcard hebt staat. Ga je naar een ziekenhuis of kliniek, neem dan altijd je paspoort mee. Niet overal wordt Engels gesproken, je hebt de beste kans op een Engels sprekende arts in een privé kliniek of ziekenhuis. In de publieke zorgsector is de kans erg klein dat iemand Engels spreekt.

Apotheken zijn in de meeste steden te vinden, vaak zijn er meerdere. Veel medicijnen zijn zonder recept te verkrijgen. ‘Acetaminophen’ wordt veel gebruikt als pijnstiller, dit is paracetamol.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Mijn ervaringen Costa Rica en gezondheid

Met de verzekering die ik nog vanuit Nederland had mocht ik naar elk ziekenhuis toe. Ik ben in 2018 ziek geworden met als gevolg een aantal dagen ziekenhuisopname (het was geen gekke tropische ziekte) en ik ben in 2019 ook nog eens geopereerd aan een blindedarmontsteking. Ik vond het heel fijn dat ik van mijn verzekering overal naartoe mocht, we kozen daarom ook voor een privé kliniek en ziekenhuis. Hier zijn de wachttijden kort, je wordt meteen geholpen. Over de zorg in Costa Rica heb ik vanuit mijn ervaringen niets dan lof.

Echter, met de verzekering verliep het iets minder soepel. Bij de eerste keer ziekenhuisopname hebben we uren moeten wachten totdat ik opgenomen kon worden. De verzekering moet een betalingsgarantie afgeven. In mijn geval legde mijn verzekering vanuit Nederland contact met een tussenpersoon die weer contact had met het ziekenhuis waar ik was. Het gaat over zoveel schijven dat het echt lang duurde voordat alles rond was. In het geval van de blindedarmontsteking werd ik heel snel geopereerd, maar moesten we weer uren wachten voordat ik met ontslag kon. Dit ging ook weer over dezelfde betalingsgarantie via de tussenpersoon. Overkomt dit jou ook, blijf wachten en betaal zelf niets aan het ziekenhuis. Het is moeilijk om dit bedrag weer terug te krijgen van de verzekering.

Niet echt een leuk onderwerp, maar het is toch belangrijk op de hoogte te zijn als het gaat om gezondheid in Costa Rica.

Bekijk alle reistips voor Costa Rica.

2 comments

Sjoerd 22 mei 2024 - 04:17

Hallo Anouk,
Wij gaan in juli 4 weken naar Costa Rica. Ik heb mij redelijk voorbereid maar wil graag weten of je makkelijk kunt lopen over paden e.d. ik heb een kleine beperking waardoor ik niet hele steile klimmen e.d. kan doen. Zijn er goede wandelroutes e.d.? Wij gaan o.a. naar Manual Antonio, naar Tortuguero nationaal park,Arenal Paraiso, Buena Vista del Ricon Eco Adventure, Corcovado National park.
Is dit te doen?

Reply
Anouk 23 mei 2024 - 09:04

Hoi Sjoerd,
Leuk dat jullie naar Costa Rica komen! Van de meeste nationale parken zijn de paden verhard, soms wel omhoog en omlaag maar niet heel steil. Op de kaart kun je zien welke bestemmingen ik bezocht heb en waar ik over geschreven heb: https://bestemmingpuravida.nl/costa-rica-bestemmingen/ Voor Manuel Antonio kunnen jullie het hoofdpad en het vlonderpad nemen richting het strand. De andere paden hebben meer hoogteverschil. In Rincon de la Viaje zou ik het pad Las Pailas nemen. Corcovado is niet verhard, maar heeft niet veel hoogteverschil. De sector Sirena althans.
Veel plezier, groet Anouk

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.