Home Bestemmingen Los Campesinos: ontdek de hangbruggen in de regio Quepos – Costa Rica

Los Campesinos: ontdek de hangbruggen in de regio Quepos – Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Hangbruggen Costa Rica

In Costa Rica zijn er diverse plekken met hangbruggen te vinden. Op hoogte kun je genieten van het uitzicht op de boomtoppen. In de regio van Quepos vind je een aanrader buiten de gebaande paden van Costa Rica: Los Campesinos. Een avontuurlijke en minder bekende bestemming waar je met een bezoek direct de lokale bevolking steunt.

Los Campesinos: een uurtje rijden vanaf Quepos

Nadat we de afslag hebben genomen bij het ziekenhuis van Quepos rijden we langs de huizen op richting de gemeenschap Narajito. We kopen nog even een broodje bij de bakkerij, we zijn immers vroeg van huis vertrokken. Met een gevulde maag vervolgen we onze weg en rijden we langs een van de vele palmplantages die Costa Rica kent. Het asfalt maakt plaats voor een brede onverharde weg en met grote bogen zigzaggen we over de weg om de gaten te ontwijken. Terwijl we de rivier oversteken maakt de gele ‘hangmatbrug’ een lawaai als we over de grote platen rijden.

Als we het dorpje Londres inrijden is daar ineens weer het asfalt. We zijn vlakbij de basisschool waar het voor is aangelegd. Het is maar een kort stukje, want niet veel later rijden we dan ook weer over het zand en de stenen. We passeren de laatste huisjes voordat we echt het bos inrijden. Met vele bochten neemt de weg ons mee naar Los Campesinos. Met regelmaat zien we de kleine rivier met kristalhelder water langs de weg.

Buiten de gebaande paden

Ik zit met een kriebel in de buik naast Eliseo. Waar gaan we naartoe, hoe zal het eruit zien? Ik vraag me af hoe Eliseo deze weg ervaart, het lijkt immers op de weg naar ons dorp. Hij geeft dan ook aan dat het niet echt bijzonder is voor hem. Hij kijkt vooral naar de staat en naar het werk dat de gemeenschap verricht heeft. Uit ervaring denken we dat de gemeente hier misschien ook niet zoveel zal komen helpen. We zien verschillende bergen grint langs de weg liggen, zou dat voorbereiding voor het regenseizoen zijn?

Los Campesinos

Twintig jaar geleden besloten de inwoners van een gemeenschap zich te richten op het toerisme. Hoewel het allemaal niet zonder slag of stoot gaat zijn ze vasthoudend en weten ze het project verder uit te bouwen. Nadat een boom op een van de bruggen is gevallen zit er niets anders op dan de brug weer opnieuw te bouwen. Onderling hebben ‘los campesinos’ (de boeren) natuurlijk ook elk hun eigen mening, desondanks weten ze zich te richten tot het creëren van hun eigen werkgelegenheid. De diensten van de receptie worden verdeeld, er kan gewerkt worden in het onderhoud of je kunt aan de slag in de keuken. Hier worden de typische casado’s gemaakt. Op dit moment maken 48 partners deel uit van het project en kunnen de kinderen vanaf hun vijftiende jaar proefdraaien. Tijdens deze periode wordt er gekeken waar hun talenten liggen en of ze kunnen omgaan met de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken.

Ik ben onder de indruk. Het is toch wel bijzonder om er voor open te staan om zo’n project op te zetten én om dan ook door te zetten met z’n allen.

Hangbruggen in Costa Rica

Nadat we bij de receptie de entree en lunch betaald hebben en gebruik hebben gemaakt van het toilet vervolgen we onze weg met de auto richting de parkeerplaats. Het is een beetje hobbelen. De 4×4 zal zeker van pas kunnen komen omdat het wat heuvelachtig is. Vanaf de parkeerplaats spreekt het eigenlijk voor zich. Vanuit hier kunnen we kiezen welke van de drie richtingen we als eerste inslaan. Het is overzichtelijk en fijn dat het niet één lange ronde is.

Indrukwekkend

We gaan natuurlijk eerst naar de hangbrug bij de waterval, deze trekt namelijk meteen onze aandacht. De hangbrug is 127 meter lang en 40 meter hoog. Dat de brug geheel van gaas is en een beetje mee beweegt als ik er overheen loop maakt het toch wel een beetje spannend. Maar wat is het uitzicht mooi!

Aan de overkant kunnen we nog een stukje verder lopen. De grote waterval heeft plaatsgemaakt voor een kleinere en verderop is er een poel waar gezwommen kan worden. Hier is een kleedhokje te vinden. Wij lopen dezelfde weg weer terug, we willen nog wel een keer over die brug. Er kan ook een rondje gemaakt worden naar de receptie mocht je de brug liever niet nog een keer oversteken.

De tweede brug en de waterval

Aan de andere kant is nog een brug. Hier geen uitzicht op een waterval maar op de groene boomtoppen. Zeker als je van beneden naar boven kijkt zie je dat de brug echt wel hoog is. Het pad brengt je langs het water en de bomen, het is zo rustgevend dat ik bijna verwacht een dier tegen te komen.

Langs het restaurant en de huisjes op lopen we richting het andere wandelpad. Hier dalen we af en komen we onder bij de grote waterval. Dit is magisch mooi! Er is een tweede waterval maar langs de hele wand loopt het water naar beneden. Eind april is er toch al heel wat regen gevallen. Hier zitten we even op een van de stenen om het allemaal rustig in ons op te nemen.

Tijd voor lunch

Bij een uitstapje naar Los Campesinos hoort ook een typische Costa Ricaanse casado. Terwijl we wachten genieten we van het uitzicht en spelen we ‘zoek de leguaan’. Drie leguanen zijn bovenin de bomen heerlijk aan het genieten van de zon.

Na de lunch vertrekken wij weer naar de auto, we zijn drie uur bij de hangbruggen van Los Campesinos geweest.

Wat is een casado? Lees meer over eten en drinken in Costa Rica.

Praktische informatie over Los Campesinos – Costa Rica

Aan de Pacifische kant van Costa Rica bevinden de hangbruggen van Los Campesinos zich op een uur rijden van Quepos (Google Maps). De entree is $11 per persoon, kinderen 11 jaar en jonger betalen 50%. De entree kan contant of met creditcard voldaan worden. De hangbruggen zijn elke dag te bezoeken: op maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 15:00 en in het weekend van 7:00 tot 17:00. Bij de receptie bestel en betaal je ook meteen de lunch.

Hangbruggen bezoeken wordt natuurlijk niet bovenaan het lijstje gezet van iemand die hoogtevrees heeft. Door de indeling is het wel mogelijk om een groot deel van de paden te verkennen zonder een brug over te moeten steken. Je kunt onder bij de grote waterval komen en je kunt een deel van het pad dat uitkomt bij de andere hangbrug verkennen. Dit is ook zeker de moeite waard. Gaat jouw reisgenoot wel over de bruggen, dan zijn er bankjes waar je even plaats kunt nemen als je even moet wachten.

Voor deze bestemming is een huurauto met 4×4 nodig. Er zijn ook verschillende touroperators die een dagtrip organiseren mocht je geen eigen vervoer hebben. Het is mogelijk om te overnachten bij Los Campesinos.

Bekijk de website van Los Campesinos.

Bekijk Los Campesinos op Tripadvisor.

Een tweede bezoek

In augustus 2023 brengen we een tweede bezoek aan Los Campesinos. We zien dat de weg erg verslechterd is, een storm in 2022 is de oorzaak. We zetten onze 4×4 aan het werk en dan gaat het prima, maar een beetje avontuurlijke geest is wel nodig. Vanwege het regenseizoen en de staat van de weg besluiten we om niet ter plaatse te lunchen, het lijkt ons geen fijn idee om hier tijdens een stortbui te moeten rijden. Onderstaande aanbeveling is er dus niet voor niets.

De beste reistijd

De beste reistijd voor deze regio is december tot en met april. Hoewel de eerste maanden van het regenseizoen ook goed te doen zijn, is het aan te raden vooraf informatie in te winnen over de staat van de weg. Los Campesinos werkt veel aan de weg, maar je wil niet voor verrassingen komen te staan. Tijdens de regenperiode zal de waterval wel indrukwekkender zijn dan tijdens de droogste maanden maart en april.

Bekijk deze blogs ter voorbereiding van de vakantie naar Costa Rica:

Ga jij de hangbruggen bezoeken tijdens de vakantie in Costa Rica?

3 comments

Aliya 12 oktober 2023 - 12:18

Hi, enig idee welk adres ik moet invoeren in bijv. Waze? Ik kan helaas nergens een adres vinden en de website van hen doet het bij mij niet.

Reply
Anouk 12 oktober 2023 - 17:51

Hoi Aliya,
Dank je wel voor je reactie. Je kunt Los Campesinos Ecolodge invoeren, vanaf Quepos loopt de route via Naranjito en Londres.

Reply
Aliya 13 oktober 2023 - 05:10

Dankje!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.