Home Bestemmingen Trail Reto Mae – Hike van Quepos naar Manuel Antonio

Trail Reto Mae – Hike van Quepos naar Manuel Antonio

by Anouk
Trail Reto Mae Quepos Manuel Antonio

Heb je zin een uitdagende wandeling? Lees dan verder. Tussen Quepos en Manuel Antonio loopt de trail ‘Reto Mae’ en dit pad is gratis toegankelijk. Ja, echt waar, gratis toegankelijk. Het vergt wat inspanning, maar onderweg kun je genieten van de mooie uitzichten op zee. Wie weet zie je onderweg ook nog een aantal apen voorbij slingeren, dat maakt het plaatje natuurlijk af.

Starten vanuit Quepos

Voor de tweede keer gaan wij richting de start van de trail Reto Mae, vorig jaar januari maakten we er voor het eerst kennis mee. We parkeren onze auto bij de haven Marina Pez Vela en starten met een kwartier warming-up omhoog lopen richting de start van de trail. Eenmaal daar aangekomen worden we verwelkomd door een slingerend Kapucijnaapje.

Meteen zien we de grilligheid van het pad. Omlaag over een smal bospad, vervolgens een steile beklimming. Maar wel meteen omhoog naar een mooi uitkijkpunt, na zo’n twintig minuten staat er al een mooie beloning tegenover. Het is het einde van de Costa Ricaanse zomer en er ligt veel blad op het pad. Soms is dit wat verraderlijk en glijden we uit. Het blad zorgt er ook voor dat we op een gegeven moment een soort krabbelend geluid horen. Het blijkt dat we met onze aanwezigheid talloze krabben verstoren en ze veroorzaken het geluid als ze over het blad van ons weg kruipen.

Verder omhoog en omlaag lopen we bovenlangs bij Playa La Macha en steken we Playa La Vaca over. In de tussentijd komen we slechts een ander koppel op het wandelpad tegen en zien we twee personen op het strand. Eenmaal bij het strand van het sjiekere resort Tulemar vallen we al zwetend met onze wandelbroek en – schoenen en in mijn geval rood aangelopen hoofd behoorlijk op tussen de strandgangers.

Reto Mae
Reto Mae
Reto Mae

Op naar Playa Biesanz

We blijven de roze bandjes die de trail markeren volgen en we steken rotsen over om bij een volgend verlaten strandje te komen. Inmiddels zijn we over de helft maar het blijft stijgen en dalen. Af en toe ‘moeten’ stoppen bij weer een mooi uitkijkpunt is dan ook zeker geen straf.

Een laatste rustmoment pakken we richting het einde van de trail als we een paar Kapucijnapen zien. Ze laten zich niet door ons verstoren en blijven rustig op zoek naar wat voedsel. Dit is voor ons een goed moment om zelf ook even wat te snacken terwijl we de apen blijven observeren.

We komen steeds dichter bij ons eindpunt en het pad wordt vaker wat breder, hier lopen we ook wat vaker in de zon. Het voelt alsof we de bewoonde wereld weer binnentreden. Eenmaal bij Playa Biesanz aangekomen ploffen we neer in de schaduw. We hebben het weer gered! Het is ontzettend warm en we hebben met 3,5 uur onze tijd genomen op de trail. Aan twee liter water hebben we met z’n tweeën eigenlijk niet genoeg gehad.

Nu nog het laatste stukje omhoog naar de weg waar we een rit via Uber aanvragen om terug te reizen naar onze auto.

Reto Mae
Reto Mae

Praktische informatie trail Reto Mae

De start van de trail staat in Google Maps gemarkeerd in Quepos. Vanaf het busstation is het ongeveer een half uur lopen. Een auto kan gratis geparkeerd worden in de haven Marina Pez Vela, vanaf hier is het een kwartier omhoog lopen naar het startpunt. In de haven zijn toiletten en na afloop kun je een lekker ijsje eten bij Gelateria Amorosi.

Vanaf de start in Quepos tot aan Playa Biesanz is de trail ruim 5,5 kilometer. Volgens mij loopt de trail Reto Mae officieel door tot aan Playa Espadilla, maar dat stuk wordt nog minder belopen.

De trail is gratis toegankelijk, maar het is niet drukbezocht. Het kan daarom zijn dat het niet geheel onderhouden is en dat je bijvoorbeeld overhangende takken tegenkomt. Voor de jaarlijkse trailrun over het pad wordt de trail nagelopen en worden er nieuwe roze bandjes opgehangen.

Ga je de trail lopen, dan wordt het zweten. Zeker op zonnige dagen en dankzij de luchtvochtigheid is het warm. Het is aan te raden om minstens 1,5 liter water per persoon mee te nemen en iets (zouts) te eten voor onderweg.

Uber is aanwezig is Manuel Antonio, maar het kan even duren voordat een rit geaccepteerd wordt. De chauffeurs zijn er namelijk niet happig op om korte ritten aan te nemen.

Wat is er nog meer te ondernemen in de regio?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.