Home Blog Costa Rica De bedevaart naar Cartago

De bedevaart naar Cartago

by Anouk
Published: Updated:
Cartago

Jaarlijks wordt op 2 augustus de heilige Virgen de los Ángeles geëerd in de basiliek in Cartago. In de aanloop naar deze dag vindt de bedevaart naar Cartago plaats. Duizenden mensen vanuit heel Costa Rica lopen naar de basiliek om hun beschermheilige te eren. Vanuit Hatillo startte Eliseo dit jaar voor de zevende keer. 

In 2021 is de bedevaart voor het tweede jaar op rij afgelast in verband met de pandemie.

Wat is het verhaal?

Het verhaal begint in het jaar 1635. Een jong meisje gaat zoals elke ochtend brandhout zoeken. Op een dag merkt ze op dat er een beeltenis van een vrouw met een baby in haar armen op een rots staat. Ze neemt het beeldje mee naar huis en bergt het op. De volgende ochtend gaat het meisje weer hout zoeken en ook nu ziet ze een beeldje staan. Ze pakt het weer op, neemt het weer mee naar huis en ze wil het op dezelfde plek opbergen. Maar ze ziet dat het beeldje van de dag ervoor weg is. De twee dagen daarna gebeurt hetzelfde: het beeldje blijft terugkeren naar dezelfde rots. Op de vierde dag neemt ze het beeldje mee naar een priester. Hij besluit het beeldje in de kerk te bewaren maar ook hier verdwijnt het. Het meisje treft het beeldje weer aan als ze hout gaat zoeken. Er wordt besloten het beeldje niet meer te verplaatsen. In plaats daarvan bouwt men er een kerk zodat het beeldje op de rots kan blijven staan.

Cartago
La Virgen

Belangrijke gebeurtenis

De bedevaart leeft onder de Tico’s. In de aanloop naar de bedevaart wordt er in onze omgeving al veel over gesproken. ‘Ga jij naar Cartago?’ ‘Nee, ik wilde wel graag gaan om de wandelaars te helpen maar ik kan geen vrij krijgen.’ De Costa Ricanen brengen een bezoek aan de basiliek om hun dankbaarheid te tonen. Velen lopen de 22 kilometer vanaf San Jose, maar anderen lopen er soms wel honderden kilometers voor. Eliseo vertelt dat er een groep vanuit San Vito komt, dit betekent dat zij negen dagen lopen. Er zijn zelfs mensen vanaf de grens Paso Canoas gestart. Eliseo loopt dit jaar voor de zevende keer. Hij start met een groep vanaf Hatillo, 8 kilometer van ons huis.

Voorbereidingen

In de aanloop naar de bedevaart organiseren de groepen zich. Er wordt vervoer en eten geregeld. Een busje zal de bagage van de wandelaars meenemen van slaapplaats naar slaapplaats. Is er een wandelaar die echt niet meer kan? Dan kan hij of zij met het busje mee richting de plaats van overnachting. Deze overnachtingen zijn op verschillende plekken. Dit kan een buurthuis zijn dat beschikbaar gesteld is of iemand is zo gastvrij om de wandelaars te verwelkomen in zijn eigen huis. Op deze manier zijn velen op de een of andere manier bij de bedevaart naar Cartago betrokken. Langs de weg is dat ook te zien: mensen bieden onder andere broodjes, soep en agua dulce aan.

Bedevaart Costa Rica

Starten vanaf Hatillo: Cartago 155 km

Rond twaalf uur ‘s nachts maakt Eliseo mij wakker. Het is tijd om te vertrekken. Samen met zijn broer rijdt hij op de motor naar Hatillo toe. Hier starten ze met een groepje midden in de nacht richting San Isidro de el General. Met hoofdlampjes zorgen ze ervoor dat ze te zien zijn voor de andere weggebruikers. Als ze na een aantal uur wandelen aangekomen zijn in San Isidro de el General voegen ze zich bij een andere groep. Hier start ook een zus van Eliseo.

Het is geen makkelijke weg die ze afleggen. Vanaf zeeniveau steken de wandelaars de befaamde Cerro de la Muerto over. Het is het hoogtepunt van de route: de berg ligt op 3491 meter boven zeeniveau. Van de warmte gaan ze naar de kou. De uiteindelijke bestemming Cartago ligt wat lager op 1435 meter boven zeeniveau. Met deze hoogtemeters is er natuurlijk wel een mooi uitzicht. Het weer zit dit jaar mee, er valt namelijk geen enkele regenbui.

Bedevaart Costa Rica

Aankomst in Cartago

Na drie lange dagen lopen overnacht Eliseo met de groep in de buurt van de basiliek. Op de ochtend van 1 augustus is het relatief een klein stuk lopen van 10 kilometer. Gezamenlijk in hetzelfde t-shirt loopt de groep naar de basiliek om deze vervolgens op de knieën te betreden. Op deze manier, samen met een roos, bedankt elke wandelaar La Virgen of vraagt hij haar om steun. Het is een emotioneel moment.

Naderhand is er buiten nog een mis voor allen die gekomen zijn. Moe maar voldaan keren de wandelaars uiteindelijk rond het middaguur weer terug naar huis. De dag die volgt is een nationale vrije dag waarop de beschermheilige Virgen de los Ángeles geëerd wordt. Na 2 augustus kijken veel Tico’s alweer uit naar volgend jaar en worden de plannen alweer gemaakt.

Cartago
Drukte op 1 augustus

Alle foto’s zijn genomen door Eliseo en mijzelf.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.