Costa Rica is een bestemming voor de natuurliefhebber: het land kent een grote biodiversiteit. Maar ook hier staat de natuur onder druk. Ook hier wordt er (illegaal) gekapt en wordt er gejaagd. Gelukkig zijn er veel mensen die de natuur willen ondersteunen en beschermen. Zo ook bioloog Maarten. Hij is medeoprichter van Adopteer Regenwoud. Ik interviewde hem over de stichting.
Een biologische corridor
Het doel van Adopteer Regenwoud is duurzame bescherming van tropisch regenwoud in de Caribische laaglanden van Costa Rica. Wij werken in een prachtig gebied met een ongekende biodiversiteit. Helaas wordt de natuur hier bedreigd door ontbossing, stroperij en vervuiling. Ons doel is om via landaankoop een biologische corridor veilig te stellen nabij Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve. Wij vinden het daarbij belangrijk dat onze doelen concreet zijn. Onze donateurs kunnen zien dat al onze activiteiten in één gebied plaatsvinden, waar wij dus ook echte impact kunnen creëren. Door samen te werken met de lokale gemeenschap en bezoekers van buitenaf, bundelen we kennis en motivatie.
Aankopen en beschermen
Onze prioriteit is de aankoop en actieve bescherming van percelen regenwoud. Steeds meer oerwoud moet plaats maken voor veeteelt en landbouw. De door ons aangekochte percelen worden opgenomen in een beschermingsprogramma van de overheid.
Waar de natuur vroeger plaats heeft moeten maken voor weiland, planten we inheemse hardhoutbomen aan om te zorgen voor een snelle regeneratie. We gebruiken daarvoor een mix van boomsoorten zodat zich een gelaagd en divers bos ontwikkelt. Sommige soorten zijn met uitsterven bedreigd, anderen maken zaden of vruchten die bepaalde dieren aantrekken.
We doen biologisch onderzoek in ons reservaat om te weten te komen welke planten en diersoorten er gebruik van maken. Samen met studenten en vrijwilligers onderzoeken we hoe landgebruik de biodiversiteit beïnvloed.
Door samen te werken met de lokale gemeenschap bieden we banen, maar komt er ook meer oog voor natuurbehoud en het belang daarvan. Er is bijvoorbeeld een groeiend tekort aan water door ontbossing en zwerfafval en het gebruik van gif zorgt voor vervuiling. Ook wordt stroperij getolereerd. Door gezamelijk projecten aan te pakken kunnen we zorgen voor verandering. We ruimen nu wekelijks de straten schoon, we werken samen aan de bouw van een nieuwe watervoorziening voor het dorp (met schoon water uit het reservaat) en we zetten een natuurpatrouille op.
Het resultaat tot zover
We beschermen inmiddels 141 hectaren regenwoud! Een prachtig resultaat dat door de inzet van onze vrijwilligers in Nederland is mogelijk gemaakt. Daarnaast zijn er al meer dan 3000 bomen geplant in de herbebossing. Sinds 2017 zijn we begonnen met de bouw van ons onderzoekscentrum waar al meer dan 200 studenten en vrijwilligers aan hebben deelgenomen. We helpen vijf gezinnen aan een baan, er wordt een waterput geslagen in het reservaat, mensen zijn zich bewust geworden van zwerfvuil, we sponsoren de aanleg van een nieuw buurthuis… Te veel om op te noemen eigenlijk. En dan vergeet ik bijna dat er in Nederland al duizenden kinderen een workshop op hun basisschool hebben ontvangen om meer te leren over het regenwoud!
Door middel van cameravallen houdt ‘Adopteer Regenwoud’ in de gaten welke dieren er in het reservaat rondlopen.
Een gewetensvraag…
Welke ontdekking springt er tussenuit? Dat is een gewetensvraag voor een bioloog die al ontelbare keren van de waanzinnige natuur hier heeft mogen genieten…
Een erg bijzondere ontdekking was de Dwergmiereneter. Dit kleine zoogdier slaapt overdag als een klein bolletje wol, hoog in de boomtoppen. Omdat het onzettend moeilijk is om dit beestje te vinden wordt aangenomen dat ze zeldzaam zijn, maar niemand weet hoeveel er eigenlijk ’s nachts rondkruipen. Bij het opruimen van een omgewaaide boom in het reservaat stuitten we op een vrouwtje omdat ze nog niet de tijd had gekregen om omhoog te klimmen. Vervolgens bleek ze ook nog een jong bij zich te dragen! Dat was een zeer bijzondere ontdekking.
Op naar de 2000
Het doel is om 2000 hectaren regenwoud te beschermen. Dat wordt een grote uitdaging, maar onze organisatie is in Nederland flink gegroeid en geprofessionaliseerd. We zijn allemaal jonge en gepassioneerde natuurliefhebbers, we gaan het mogelijk maken.
Wonen en werken in Costa Rica
Het is geweldig om in deze natuur rond te lopen en er zijn steeds weer nieuwe planten en dieren te ontdekken. De mensen zijn hier ontzettend behulpzaam en erg vriendelijk, een ander groot pluspunt. Het cultuurverschil maakt sommige dingen wel lastig, bijvoorbeeld het bepalen wie je wel en niet kan vertrouwen. Ook zijn de overheidsinstanties en banken heel anders georganiseerd dan in Nederland waardoor bepaalde dingen veel meer tijd en geduld vergen dan we van thuis gewend waren. Maar over het algemeen heeft onze overstap naar Costa Rica absoluut vooral moois gebracht.
Bezoek Adopteer Regenwoud
Zowel toeristen, vrijwilligers als studenten kunnen bij ons terecht. We bieden uitstapjes voor korte bezoeken zoals een bezoek aan het reservaat en de herbebossing, een night tour en rondleiding door onze biologische groente- en fruittuin. Vrijwilligers en studenten kunnen voor een langere periode meehelpen aan de biologische onderzoeken, de herbebossing, de groente- en fruittuin of een zelfgekozen onderwerp. Er wordt dagelijks gekookt op het project, we hebben een lokale gids die mee gaat naar het oerwoud en er is plek voor twaalf bezoekers. Met twee biologen en een tropische bosbouwer hebben we genoeg kennis in huis om iedereen te leren en inspireren over de natuur die wij beschermen. Vóór de coronacrisis zaten we bijna het hele jaar door vol, helaas was het de afgelopen periode niet mogelijk om mensen te ontvangen. We hopen dat we snel weer aan de slag kunnen met enthousiast mensen, dus meld je snel aan!
Voor informatie over de stichting kun je terecht op www.adopteerregenwoud.nl
Wil je ons in Costa Rica bezoeken? Kijk dan op www.studytherainforest.com
Bedankt voor het interview Maarten! Ik vind het heel mooi om te zien wat jullie tot nu toe al bereikt hebben. Als inwoner van Costa Rica kan ik me voorstellen welke uitdagingen het soms met zich mee kan brengen. Jullie houden het doel helder voor ogen en ervaren gelukkig veel goeds van de gemeenschap. Heel veel succes voor het nieuwe jaar.
Lees ook hoe Sonny het vond om in Costa Rica stage te lopen bij ‘Adopteer Regenwoud’.
De naam is onlangs veranderd van Stichting Work With Nature naar Adopteer Regenwoud. De organisatie en de doelen zijn allemaal ongewijzigd. Alle foto’s zijn van Adopteer Regenwoud.
6 comments
Oh, wauw, die vlinders zijn gaaf. Die zijn bijna doorzichtig! Die dwergmiereneter is ook bijzonder. Ik dacht even dat het een luiaard was, maar dat was het helemaal niet.
En die gordeldieren… Wauw, wat heb je toch veel bijzondere dieren in Costa Rica.
Nergens zag ik er zo veel, gewoon in het wild.
Adopteer Regenwoud klinkt als een mooie stichting!
Voor mij blijft het leukste dat ik weet dat ik ze altijd zomaar tegen kan komen… Dus ook al zie ik ze even niet, ik weet dat ze er zijn. En gelukkig zijn er vele initiatieve zoals deze om de bijzondere dieren te beschermen.
Lijkt me zeker een mooie stichting! Costa Rica staat hoop op mijn lijst vanwege de prachtige flora en fauna. Ik herken die vlinders van de vlindertuin waar ik vorig jaar geweest ben. Zo ontzettend mooi om te zien!
Dan ga je nog veel meer vlindersoorten zien! Ga zonder verwachtingen en laat je verrassen door dat wat er op jouw pad komt, dat is het leukste.
Wauw wat gaaf zeg en wat een resultaten. Heel erg mooi! Wanneer we in Costa Rica zijn wil ik het zeker bezoeken. En die Dwergmiereneter.. Wauw ?
Een mooie manier om een goed doel te steunen!