Home Blog Costa Rica Een ode aan de luiaard

Een ode aan de luiaard

by Anouk
Published: Updated:
luiaard costa rica

De luiaard, wie wil hem nou niet zien? Volgens mij verveelt het nooit om naar deze dieren te kijken. Bij deze geef ik een kleine ode aan dit leuke dier.

Op ons vorige adres hadden we het geluk dat ze regelmatig van dichtbij te zien waren. Soms zat ik binnen aan tafel te werken, keek ik door het raam naar buiten en daar zag ik er een hangen. Onbeschrijfelijk. Ik vond het fascinerend en met plezier observeerde ik ze. Wat natuurlijk een tijd duurde, dat snap je. Wat dat betreft ben ik nog echt een toerist hier. Mijn schoonfamilie begreep me niet helemaal. Dit jaar gebeurde er iets waarvan ik nooit had verwacht dat ik het zou meemaken. Een luiaard kruipend over de snelweg! Je kon me opvegen… Gelukkig haalde het beestje heelhuids de overkant.

Waar in Costa Rica kun je de luiaard zien?

In Costa Rica leven er twee soorten. De tweetenige luiaard is bruin en komt alleen niet voor in het droge noordwesten. Je hebt dus een goede kans om er eentje te zien. Let vooral op in de omgeving van Arenal, Monteverde en Tortuguero. Om deze luiaard in beweging te zien is echter lastig, ze zijn met name actief in de nacht. De drietenige luiaard ziet er iets anders uit, deze is namelijk grijs (zie foto). Dit is de luiaard die altijd lijkt te lachen, een fotogeniek dier dus. Ze komen veel voor in de omgeving van Manuel Antonio, Cahuita, Corcovado en Tortuguero.

Wist je dat…
De drietenige luiaard niet zijn eigen gewicht op de grond kan ondersteunen maar wel ontzettend goed kan zwemmen?

De twee-tenige luiaard heb ik nog maar één keer gezien. We werden aangenaam verrast tijdens de nachtwandeling.

Verblijf je in het stranddorpje Matapalo (Puntarenas) of omgeving, dan kun je bij Tortugas de Matapalo terecht voor een luiaardtour. Klik hier voor de contactinformatie.

Een deel van bovenstaande informatie komt uit de blog Wildlife in Costa Rica: hoe, wat, waar? Lees meer.

luiaard

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.