Home Costa Rica Emiel vond zijn Costa Rica in San Carlos

Emiel vond zijn Costa Rica in San Carlos

by Anouk
Published: Updated:
Costa Rica San Carlos

Na het zien van de beelden van de wildcamera’s kwam hij erachter dat er zelfs een puma te vinden is op zijn finca. Emiel kocht in 2009 een stuk grond in San Carlos en geniet sinds 2016 van het leven in Costa Rica. Hij laat zich nog steeds graag verrassen door de overweldigende natuur.

Gepubliceerd op 15 april 2021

Mijn naam is Emiel Rutgers, geboren en getogen in het Brabantse Veldhoven. Jarenlang was ik een bekend gezicht in de installatietechniek van de regio Brabant Zuid-Oost. Binnen ons familiebedrijf was ik verantwoordelijk voor de aanleg in de bouw. Totdat ik in 2016 verhuisde naar Costa Rica, naar San Carlos om precies te zijn.

Een eerste kennismaking met Costa Rica

Ooit kwam er natuurdocumentaire voorbij op televisie over Costa Rica. Ik dacht: ‘daar ga ik heen als ik mijn opleiding heb afgerond.’ Na een beetje onderzoek bleek Costa Rica een economisch en politiek stabiel land met inderdaad een enorme diversiteit aan natuurschoon. In 2003 ging ik op vakantie en ik bleef ook maar meteen de maximale 90 dagen. Ik heb gereisd van Guanacaste tot Tortuguero en van Manzanillo tot Corcovado.

Na deze vakantie begon ik met werken in Nederland en eerlijk gezegd dacht ik er niet over na om weer snel terug te gaan naar Costa Rica, er zijn immers zoveel mooie plekken op de wereld. Een paar jaar later begon het echter toch te kriebelen en ik ben met een paar vrienden teruggegaan. Toen moest ik natuurlijk ook bij mijn Tico ‘adoptiefamilie’ langs. In 2003 was ik alleen op reis en zij openden hun deuren voor mij om samen Kerst en Oud en Nieuw te vieren.

Tijdens die vakantie besefte ik eigenlijk dat Costa Rica niet hetzelfde is als al die andere vakantiebestemmingen. Na nog een aantal bezoeken aan mijn inmiddels favoriete bestemming kwam ik op het idee om een stuk grond te kopen. Dan had ik een reden om lang naar Costa Rica te gaan en om een beetje te werken. Ik wilde namelijk een stuk grond dat ik nog verder kon ontwikkelen. Zonder weg er naartoe en zonder stroom en water. Dan kon ik later bekijken hoe ik het allemaal zou gaan regelen.

Het avontuur begint

Het avontuur is begonnen toen ik in 2009 de koopakte tekende van een finca (een landgoed) met primair regenwoud op slechts vijf kilometer van het centrum van Ciudad Quesada. Om de toegang te verbeteren gingen we met graafmachines aan de slag. In deze periode verbleef ik in een hotel met heerlijke thermaal baden niet ver van mijn finca vandaan. Na een dag hard werken lag ik daar met een cocktail in het warme water toen ik mijn vriendin ontmoette. Eenmaal verliefd was er natuurlijk helemaal geen weg meer terug, al hebben we eerst nog vijf jaar samen in Nederland gewoond.

Een nieuw ritme

Mijn dagelijks leven ziet er vrij normaal uit, al heb ik vaak geen idee meer welke dag van de week het is. Voor mijn gevoel is het iedere dag zaterdag, vroeger deed ik op zaterdag alle klusjes waar ik doordeweeks niet aan toe kwam. Lekker zonder stress alles in orde brengen voor een nieuwe werkweek. Door het tropische klimaat leer je vanzelf de dag anders in te delen als in Nederland. Zo staan we meestal rond zes uur op, net als de brulapen die ons vrijwel dagelijks wekken. Als het nog niet zo warm is plannen we meestal het fysieke werk in de ochtend. We proberen zoveel mogelijk zelf te doen, zoals het onderhoud van de interne weg door het bos, maar ook het onderhoud van de huisjes voor de verhuur.

Het is een privilege om iedere dag aan de slag te mogen in het paradijs. De natuur blijft zo overweldigend en iedere keer verrassen. De Costa Ricaanse mentaliteit is natuurlijk totaal anders dan de Nederlandse. Soms frustreert dit, soms is het heerlijk. Het is maar net hoe het uitkomt. Plannen maken is hierdoor erg lastig, die maken we dus ook maar niet meer. Het is dag voor dag bekijken wat je kunt doen.

Vergelijken kan niet

Eerlijk gezegd ben ik niet zo van het vergelijken. In Nederland is het leven prachtig, in Costa Rica ook. Je komt in een compleet andere omgeving dus je moet je aanpassen. Je hele leven gaat op de schop dus daadwerkelijk alles wordt anders als je emigreert. Voordat je gaat emigreren wil je niets weten van eventuele negatieve gevolgen van je plannen. Een aantal jaar later ga je toch beseffen dat Nederland als een warm deken is. Costa Rica wat ruwer en daardoor misschien ook avontuurlijker.

Je moet je niet druk maken, het verandert niets aan een situatie. Dat heb ik geleerd van de Costa Ricaanse cultuur. In Nederland gaat alles zo gestroomlijnd terwijl je in Costa Rica dagen met iets bezig kan zijn wat in Nederland in vijf minuten online geregeld is. Maar wat ga je er aan veranderen? Verder heeft het bij mij lang geduurd voordat ik wist wat nou echt ‘mañana’ betekent. Het betekent namelijk helemaal niet ‘morgen’, het kan iedere dag zijn maar het betekent vooral: ‘vandaag in ieder geval niet’. Ik heb ook geleerd af en toe mijn mond te houden. Nederlanders zijn vaak te eerlijk terwijl een Tico soms niet zegt wat hij denkt. Hij zegt uit beleefdheid iets wat je wil horen.  

Tips voor San Carlos – Costa Rica

San Carlos staat bekend om de vele thermaal baden, rivieren en watervallen. Mijn tip zou zijn: ga na een dagje wandelen of na een andere activiteit lekker ontspannen in het donker in een van de vele thermaal baden. Dit is ‘s avonds toch een hele andere beleving als overdag. Het is namelijk koeler maar vaak ook erg mooi verlicht. Een algemene tip: plan niet te veel en neem de tijd. Je moet even wennen aan het tropische klimaat. Zo is op het strand liggen met de tropische zon toch anders dan ons Nederlands huidje gewend is.

Volg de avonturen van Emiel

Sinds eind 2020 hebben we een Facebook-pagina: Tortuga RonRon. ‘Tortuga’ is het Spaanse woord voor schildpad, dit was het eerste dier wat we op de finca tegenkwamen. ‘RonRon’ is de naam van de rivier die door het dal heen loopt. Op de Facebookpagina delen we ook regelmatig de beelden van onze wildcamera’s. Dankzij deze camera’s kwamen we er bijvoorbeeld achter dat er hier ‘s nachts verschillende soorten katachtigen door de jungle struimen.

Tot slot

Costa Rica is enorm divers, dat is ook het leuke van dit kleine land. In ieder dorp ligt een avontuur op loer, een verborgen waterval, een uitkijkpunt, noem maar op. Na 17 jaar word ik af en toe nog steeds verrast door de ongekende natuurschoon. Hoe meer je ziet in dit land hoe meer je gaat beseffen dat je nog lang niet alles gezien hebt. Dat is een beetje een rare zin maar het is echt waar. Ik heb mijn Costa Rica gevonden in San Carlos en ik wil iedereen aanraden om op avontuur te gaan om zijn eigen Costa Rica te ontdekken.

Door een hoge druk gebied zijn de regens een beetje op gang gekomen na een paar droge maanden.
Er komen weer allerlei…

Geplaatst door Tortuga RonRon op Vrijdag 2 april 2021

De wilde katten op het terrein van Emiel:

Bedankt voor jouw verhaal Emiel! Er komen voor mij toch ook veel herkenbare dingen voorbij. Ik wens jullie veel succes met het verder opbouwen van jullie finca Tortuga RonRon.

Lees ook de andere verhalen in deze rubriek: de ervaringen van anderen in Costa Rica.

Meer over emigreren naar Costa Rica? Anouk is bezig met een ebook en beschrijft hier haar ervaringen over de eerste vier jaar. Lees meer en bekijk het voorproefje.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.