Home Blog Costa Rica Even diep zuchten… en weer door | een terugblik op het afgelopen jaar

Even diep zuchten… en weer door | een terugblik op het afgelopen jaar

by Anouk
Published: Updated:

Het is even na vijven. Ik zit in de deuropening met een kop koffie. Even niks. De wolken kleuren mooi roze door de zonsondergang. Hoe zou het nu op het strand zijn? Ik kijk tegen een groene heuvel aan. Fris uit de douche is het nu heerlijk. Gelukkig koelt het nog steeds af aan het einde van de middag, in maart is het overdag zo warm. Eliseo is in de winkel en voordat ik aan het eten ga beginnen denk ik na over het afgelopen jaar. Die winkel die we nog geen jaar geleden begonnen zijn uit noodzaak. Toen we iets anders moesten bedenken omdat de wereld even op slot ging.

De eerste drie jaar in Costa Rica

Eind 2017 startten we met enthousiasme onze lodge Calathea Lodge. Na twee rustige seizoenen barstte het derde seizoen ineens los met veel reserveringen. Die reserveringen kwamen vrijwel allemaal op het laatste moment dus dit was een grote verrassing voor ons. We konden aan de bak!

Aan dat drukke seizoen kwam abrupt een einde toen ook Costa Rica besloot om de grenzen te sluiten. De hele wereld was nu in de ban van het coronavirus. Mijn familie was op bezoek en moest in alle chaos terugvliegen naar Nederland. De wereld ging op slot. En nu?

Wij realiseerden ons al snel dat het toerisme voorlopig niet op gang zou komen. We dachten dat we met een beetje geluk in december met het nieuwe hoogseizoen weer op zouden kunnen starten. Maar goed, wat doen we in de tussentijd?

Een pulpería

Met dat wat we hadden zijn we een klein winkeltje begonnen. We verkochten wat frisdrank en chips, dat sloeg aan bij de buurtbewoners. We besloten om een beschikbare ruimte om te toveren tot ‘pulpería‘: een kleine buurtwinkel. Stukje bij beetje hebben we ons assortiment uitgebreid en inmiddels zijn we best trots op wat we hebben. Het geluk is aan onze zijde met de komst van wat meer werkgelegenheid in het dorp. Dit heeft wat meer mensen aangetrokken. Je moet het nog steeds in het perspectief van ons dorp zien: het is maar klein en we wonen enigszins afgelegen op het platteland. Het gaat om kleine aantallen maar dan nog, alle beetjes helpen en we blijven draaien.

Onderneming Costa Rica

Even naar Nederland

Gelukkig was ik in de gelegenheid om in augustus voor een aantal weken naar Nederland af te reizen. Ik had even een onderbreking nodig van de stressvolle situatie. Ik was in het bezit van een voucher. De vlucht die ik in mei zou nemen was geannuleerd en op dat moment was de situatie in Nederland best prima. Omdat ik in het bezit ben van een verblijfsvergunning leek ons het risico dat ik niet terug zou kunnen keren erg klein. Costa Rica had die maand namelijk net de grenzen geopend voor een aantal landen, waaronder landen uit Europa.

Een half jaar later is het bijna niet meer voor te stellen welke mogelijkheden we toen hadden. Ik durfde zelf niet over de optie ‘reizen’ na te denken, maar Eliseo spoorde mij aan. Nu kon het, wie weet hoe het over een paar maanden zou zijn. En hij had gelijk. Ik zou zo graag weer familie ontvangen of weten wanneer ik weer naar Nederland kan gaan. Dat blijft voor nu echter afwachten.

Tijdens mijn bezoek waren we zelfs in de gelegenheid om een dagje uit te gaan: we bezochten de Orchideeën Hoeve voor een beetje Costa Rica in Nederland.

Het nieuwe hoogseizoen

December naderde: de start van het nieuwe hoogseizoen en we hadden een paar reserveringen op de agenda. Hoopvol gingen we er weer tegenaan: we gingen weer open! Hoe leuk was het om weer gasten te ontvangen, in onze lodge en op onze kampeerplek. Helaas bleef het bij een paar reserveringen in december en januari. Hoe blij waren we dan ook toen Eliseo aan het werk kon op een finca (boerderij/landgoed) hier in het dorp.

Costa Rica Cultuur Leven platteland

Samen naar Cartago

Vorige week gingen we met de familie samen op pad. We woonden een mis bij in de basiliek van de Virgin de los Angeles in Cartago. Deze plek is bijzonder voor vele Costa Ricanen en ook voor mijn schoonfamilie. Alle gezinsleden hebben één of meerdere keren deelgenomen aan de jaarlijkse bedevaart naar Cartago. Meerdere dagen leggen de deelnemers lange afstanden af, sommigen starten zelf bij de grens Costa Rica/Panama. Ook door het jaar heen komen hier mensen naartoe om de Virgin te bedanken of om even stil te staan bij wat er gebeurt in het leven. Wij waren er om mijn schoonmoeder te herdenken. Na een kort ziekbed hebben wij onlangs afscheid van haar moeten nemen. Het was een mooie, bijzondere en toch ook gezellige dag samen met de familie waarbij er vele herinneringen werden opgehaald.

Vooruitkijken

We maken lange dagen maar we zijn er nog. Te veel vooruitkijken heeft geen zin, het is voor iedereen afwachten hoe de rest van het jaar gaat verlopen. Het verlies van onze (schoon)moeder is ook een flinke klap geweest. We zijn blij met alle lieve steun die we van familie en vrienden krijgen, ook van degene die aan de andere kant van de oceaan aan ons denken.

En het coronavirus in Costa Rica?

Het is gek om te ervaren hoe verschillend de situaties zijn, Costa Rica vergeleken met Europa. In Costa Rica zijn er namelijk bijna geen maatregelen meer. Volgens de officiele berichten komen er nu dagelijks tussen de 300 en 500 nieuwe besmettingen bij. In het dagelijks leven zie je eigenlijk iedereen wel met een mondkapjes en voordat je ergens naar binnen gaat (supermarkt, tankstation, restaurant etc.) heb je de mogelijkheid om je handen te wassen. Soms wordt ook je temperatuur gemeten. Wat dat betreft is het heel goed te doen hier. Het gaat z’n gangetje kan ik wel zeggen. De grenzen van Costa Rica zijn open en er zijn al weer wat toeristen in het land. Lastig blijft dat je niet weet wat er te verwachten valt. Het kan toch elk moment weer veranderen, de Nederlandse overheid past ook regelmatig de vereisten voor de (snel)testen aan. De reisadviezen blijven negatief.

Halverwege maart kijken we tegen het einde van het hoogseizoen aan (april). Voor onze huidige situatie is het beter om ons te focussen op de winkel en het werk dat Eliseo heeft. Een kans om de lodge voor een langere periode te verhuren hebben we onlangs dan ook aangegrepen.

Dus voorlopig even wat minder blogs op Bestemming Pura Vida en de social media van Bestemming Pura Vida en de lodge staan even stil. De nieuwsbrief van februari heb ik even overgeslagen, die van maart komt er wel weer aan. De aandacht gaat even uit naar andere dingen.

Het is af en toe even diep zuchten. En dan gaan we weer door.


In samenwerking met Nomad America kunnen wij 10% korting op de autohuur aanbieden. Gebruik CALATHEA als promo code op de website van Nomad America tijdens het boeken.

Anouk is bezig met een ebook over emigreren naar Costa Rica. Lees meer

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.