eten costa rica

Costa Rica: eten en drinken

Elke keuken heeft zo zijn karakteristieke producten. Hoewel wij veel dezelfde groente en fruit ook in de Nederlandse keuken gebruiken kennen de Tico’s hun manier van het bereiden ervan. Ik laat je graag kennis maken met de Costa Ricaanse keuken en een aantal traditionele producten.

Waar eet je lokaal?

Lokaal eten doe je in Costa Rica bij een soda. Voor ongeveer €5/€6 euro heb je al een goed bord eten. Vaak staan er ook Mexicaanse gerechten op de menukaart of kun je er voor een hamburger met frietjes kiezen. Als je een keer iets anders wil dan frisdrank, dan kun je een ‘fresco natural’ bestellen: een vruchtenlimonade van bijvoorbeeld ananas of papaya.

Zou je graag eens bij een Tico thuis willen eten? Neem dan contact op met ResiRest! Dit platform is sinds kort ook actief in Costa Rica. De app laat zien bij wie je aan kunt schuiven.

Casado

Dit is een typisch Costa Ricaans gerecht. Iedereen in het restaurant krijgt hetzelfde, je kunt kiezen of je er vlees of vis bij wil. Het verschilt per restaurant wat je precies op je bord krijgt, vaak is het rijst, bonen, salade, picadillo en een tortilla. Picadillo is een mix van groente zoals aardappel of allote (familie van de pompoen) of van banaan. ‘Casado’ betekent ook getrouwd zijn. De naam van het gerecht is afgeleid aan het feit dat als een man getrouwd is, hij elke dag hetzelfde te eten krijgt van zijn vrouw.

Gallo pinto

Het Costa Ricaanse ontbijt: rijst met bonen met daarbij banaan, kaas, een tortilla en ei. Het kan zijn dat je er natilla bij krijgt, een zure room. Met dit ontbijt kun je er tegenaan! Je zult dit ontbijt ook in Nicaragua tegenkomen, het is dan ook een discussie wat nu de originele manier van bereiden is. In Nicaragua maken ze de gallo pinto met rode bonen, de Tico’s gebruiken zwarte bonen.

Arepa

Vind je de gallo pinto te heftig voor het ontbijt, kies dan voor de arepa: de Costa Ricaanse variant van de pannenkoek.

Patacones

Dit zijn geplette en gefrituurde bananenschijfjes. Ik eet het graag bij een lekker stuk gepaneerde visfilet.

Empanadas

Net als de patacones een favoriet van mij. Eerlijk is eerlijk, ik vind nog steeds dat Eliseo de lekkerste maakt. Inmiddels kan ik deze envelopjes van maismeel ook maken, nog niet heel goed maar het lukt. Je bestelt de empanada met een vulling van kip, kaas, kaas met bonen of met aardappel.

Ceviche

Ben je aan de kust, dan zal je dit op de borden zien staan: ceviche. Rauwe vis die dun gesneden is en bereid wordt met limoen. Er wordt ook paprika, ui, koriander en knoflook aan toegevoegd. De Tico’s zijn gek op koriander en gebruiken het dan ook rijkelijk in hun gerechten. De ceviche wordt een aantal uur ‘gegaard’ in de limoen. Ceviche kan ook gemaakt worden van garnalen, banaan, palmito (palmhart) of cassave, het wordt allemaal dun gesneden en krijgt dezelfde bereiding.

Salsa Lizano

In elke Costa Ricaanse keuken zal je een fles Salsa Lizano terugvinden. Deze saus is een heerlijke smaakmaker die je bijna overal wel in kunt gebruiken. Ik gebruik het inmiddels ook standaard in mijn pasta.

eten costa rica

Mamones

Van juli tot en met december zal je deze vrucht overal zien: de mamon. Karretjes worden vol gestapeld en iedereen geniet ervan. Het lijkt op de lychee. Je breekt de vrucht open met je vingers en je eet het vruchtvlees van de pit die binnen in zit. Wij zijn fan!

Koffie

In Costa Rica wordt ook koffie geproduceerd, de meeste plantages vind je terug in de Centrale Vallei. De Tico’s drinken hun koffie het liefst met suiker. Ben je bij iemand thuis en krijg je koffie aangeboden, geef dan gerust aan hoe je de koffie het liefst drinkt. Anders zit er zo een flinke lepel suiker in.

Agua dulce

Een typische Costa Ricaanse zoete warme drank gemaakt van tapa dulce, een product van suikerriet. Dit is echt een traditioneel product dat heel veel jaren terug gaat. Zo lang als men zich kan herinneren wordt dit gebruikt. Vergeleken met suiker bevat dit product meer voedingswaarde en is het minder bewerkt. Je kunt het ook met melk drinken.

Tamal asado

Dit eten de Tico’s graag bij een kop koffie in de middag, het lijkt een beetje op cheesecake. Volgens mijn schoonmoeder zijn de ingrediënten maismeel, kaas, natilla (zure room), boter, suiker, vanille en een snufje zout. Probeer het eens!

Tamal asado traditioneel bereid en gebakken door Eliseo’s moeder:

Tamales

Dit traditionele gerecht wordt met name rond kerst gemaakt, vaak samen met andere familieleden. Net als de tapa dulce gaat dit gerecht jaren terug. Er komt een grote pan tevoorschijn waar het maïsmeel gemengd wordt met de jus of de bouillon van het vlees dat gekookt is. Rijst wordt gemengd met achiote (een natuurlijk kleurmiddel) en er komen naast het vlees nog wat groente bij. Deze mix wordt uiteindelijk de binnenkant van het pakketje. Aan de buitenkant komt het mengsel van het maismeel en dit wordt in en bananenblad gewikkeld. Als laatste stap worden de tamales dertig minuten gekookt, de smaak van het bananenblad trekt in het eten.

Vegetarisch en veganistisch eten

In Costa Rica eten ze graag vlees. Punt. Vlees is echt onlosmakelijk verbonden aan de Costa Ricaanse keuken. Inmiddels vind je in de meeste restaurants wel verschillende opties voor vegetarische gerechten, maar veganistisch is nog wat lastiger dus dat zul je duidelijk aan moeten geven.

Meer informatie over Costa Rica? Klik dan hier.

Eet jij graag lokaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *