Lokaal eten in Costa Rica doe je in een soda. Deze kleine restaurants kom je op veel plekken tegen. Het is een ideale manier om voor een fijne prijs te eten, want voor 7 of 8 euro heb je vaak al een goed gevuld bord eten. Maar wat bestel je dan als je in een Costa Ricaanse soda gaat eten? Hier zie je alvast vijf gerechten.
Dit staat er op een menukaart in een soda in Costa Rica
Arroz con pollo
Arroz con pollo is een van die typische Costa Ricaanse gerechten. De rijst met kip wordt gemengd met kruiden en groente en vaak worden er frietjes en een salade bij geserveerd. Een variant op dit gerecht is de arroz con camarones: rijst met garnalen.
Fajitas de pollo
Ook een gerecht met kip, maar nu bestel je de kip in reepjes. Deze worden samen met de groente die zijn meegebakken, bijvoorbeeld paprika en ui. Daarnaast krijg je een salade en frietjes of patacones: de geplette en gefrituurde bananenschijfjes.
Ceviche
Ben je in de buurt van de kust, bestel dan een lekkere ceviche. Let maar eens op hoe vaak je een bord met de naam van dit gerecht erop ziet staan. De rauwe vis wordt gegaard in limoen en het gerecht heeft dan ook een zure smaak. Breng het eventueel meer op smaak met tomatensaus of de pittige chilisaus die op tafel staat.
Casado
Een ander typisch Costa Ricaans gerecht. Iedereen krijgt hetzelfde en je kiest of je vlees of vis wil of je kiest voor een vegetarische variant. Het is vaak een goed gevuld bord, dus dan kun je er weer tegenaan. Het kan per restaurant verschillen wat er op het bord verschijnt, maar in het algemeen bestaat een casado uit rijst, bonen, een groentemix, een tortilla en meestal ook gebakken banaan. Kijk niet raar op als er ook pasta op het bord ligt, dat kan ook. Zoals gezegd: een goed gevuld bord.
Filete de pescado empanizado
Is een casado te veel, dan is een gerecht met gepaneerde visfilet een optie. Dit komt vaak met rijst en salade, soms ook met patacones zoals op onderstaande foto te zien is.
Wat bestel je in een soda? In de reisgids ‘Onderweg in Costa Rica‘ staat een uitgebreide uitleg van de menukaart





In welke soda in Costa Rica eten wij graag?
La Concha Loca
Net voorbij het vliegveld van Quepos in de richting van Dominical vind je de soda La Concha Loca. Hier bestelde ik de fajitas de pollo voor ongeveer vijf euro. De soda ligt direct aan de ruta 34 en het is dus ideaal om hier even te stoppen als je onderweg bent. Let op: het restaurant is door de week overdag geopend.
Restaurante los Pilones
Een stop die we vaak gemaakt hebben op de terugweg van al die keren dat we naar Puntarenas moesten voor mijn verblijfsvergunning. Vriendelijk personeel en op de kaart staan diverse gerechten, er is voor elk wat wils. Restaurante los Pilones ligt aan ruta 34 bij Parrita (halverwege Jacó en Quepos).
Mirador Los Chorros
Reis je via de bergen van de Pacifische kust naar de Caribische kant (of andersom) dan wordt je beloond met vele mooie uitzichten onderweg. Veel restaurants maken daar gebruik van, zo ook Mirador Los Chorros. Dit uitkijkpunt ligt ongeveer halverwege Dominical – San Isidro de el General. We doen wel eens boodschappen in de laatstgenoemde stad en we stoppen op de terugweg dan ook graag bij Los Chorros om dat uitzicht even goed in ons op te nemen. Soms hebben we pech en blokkeren de laaghangende wolken het zicht.
Lees meer over eten en drinken in Costa Rica.

Een bezoek aan een soda in Costa Rica vind ik dus zeker een aanrader. Ga jij er eentje bezoeken?
6 comments
Ik eet eigenijk amper vlees en geen vis, dus ik ben benieuwd wat er voor vegetarische opties zijn naast de vega casado. Al vind ik fajitas de pollo wel heel lekker, hoor.
Dat is nog een beetje lastig hier in Costa Rica… Men houdt heel erg van vlees dus alternatieven zijn er bijna niet. De Costa Ricanen eten het liefst 3x per dag vlees bij hun maaltijd (die dan ook bestaat uit rijst en bonen 😉 ).
Hi Anouk, wat een mooie website over Costa Rica! Ik vertrek 4 januari voor 3,5 week voor een eerste kennismaking met dit land. Dank voor alle tips & tricks.
Hoi Ilja,
Leuk dat je Bestemming Pura Vida gevonden hebt 🙂 dank je wel voor je bericht, leuk om te horen! 😀
Veel plezier en een goede reis!
Hi
Kun je ook aangeven of de gerechten in een soda gluten bevatten? Dat kan ik zelf lastig vinden.
Veel wordt maïs gebruikt, maar ook wel tarwe hier en daar volgens mij?
Bijvoorbeeld de gefrituurde banaan?
Hoor graag!
Hoi Michelle,
Er wordt inderdaad veel maïsmeel gebruikt. Ik durf niet te zeggen hoe de samenstelling van dit meel is daar er verschillende merken zijn. Tarwemeel wordt met name gebruikt bij het maken van de ‘arepa’s’. Aan gefrituurde banaan wordt verder niets toegevoegd.
Groet, Anouk