Het virus in Costa Rica – hoe is het bij ons?

door Anouk
18 reacties

Het virus heeft de hele wereld in z’n greep, ook hier in Costa Rica hebben we ermee te maken. Met ongeloof worden de nieuwsberichten bekeken, we zien dingen die we ons nooit hadden kunnen voorstellen. Het normale dagelijkse leven staat stil. Voor hoelang, dat moeten we gaan zien. Hoe is het nu bij ons hier in Costa Rica?

Ook Costa Rica sluit de grenzen

De Costa Ricaanse overheid maakte deze week bekend ook de grenzen te gaan sluiten. Vanaf 18 maart 11:59PM mogen toeristen het land niet meer in. Inwoners van Costa Rica kunnen het land nog wel in, maar moeten vervolgens 14 dagen in quarantaine. Vooralsnog is dit tot en met 12 april. Langzaamaan sluiten steeds meer bedrijven hun deuren, vrijwilllig of op last van de overheid. In sommige delen van het land is de ‘ley seca’ ingevoerd: er mag geen alcohol meer verkocht en geschonken worden. De overheid roept op zo veel mogelijk binnen te blijven en nationale parken en stranden gaan dicht.

Familie op bezoek

De afgelopen twee weken heb ik familie op bezoek gehad. Ze vertrokken uit Nederland net voordat de situatie daar ernstiger werd. Gelukkig hebben we het grootste gedeelte van de tijd kunnen genieten van het samenzijn en van de nieuwe bestemmingen die we ontdekt hebben. De laatste dagen overheersten de actualiteiten en ook wij hebben geprobeerd om de vlucht om te boeken. Hoe eerder in Nederland, hoe beter. Maar het lukte simpelweg gewoon niet. Net als velen hebben wij ons over moeten geven aan de onduidelijkheid en hebben we moeten afwachten. De vlucht zoals gepland stond op de 19e en gelukkig is deze vlucht goed verlopen.

De invloed op ons dagelijkse leven

Hoe beïnvloedt het virus ons dagelijkse leven in Costa Rica? Wij wonen in een klein dorp op het platteland in de omgeving van Dominical. Nu wij onze lodge sluiten en de thermale baden gesloten zijn zullen weinig mensen meer van buitenaf naar ons dorp Dos Bocas komen. Wij kunnen ons dus eenvoudig afsluiten van de buitenwereld. Als je hier woont en niet beter zou weten ga je rustig door met de dagelijkse bezigheden. Dat is voor sommigen ook echt het geval, zonder tv en internet zijn niet alle buren even goed op de hoogte van de ernstige situatie wereldwijd.

Kleine dingen zijn anders, ook hier is het rustiger. Nóg rustiger dus. Om 5:45 komt er geen auto meer voorbij ons huis die de jongeren naar de schoolbus in Hatillo brengt. Net voor zevenen komt de auto met kinderen die naar de basissschool in Dos Bocas niet meer langs. Wel komt de juf nog op en neer vanuit Quepos, zij moet er op toezien dat de maatregelen van de overheid worden uitgevoerd. Ook worden er nog steeds maaltijden voor de kinderen bereid. Een van de ouders van de kinderen kan deze op komen halen.

Afgelegen wonen

Wij ontvangen geen mensen meer van buitenaf, maar verder zijn onze bezigheden niet veel anders. Deze waren toch al voornamelijk in en rond het huis. We wonen afgelegen en zijn makkelijk afgezonderd maar we voelen ons gelukkig niet opgesloten. We hebben nog 1001 ideeën die we nu, zonder geld te investeren, kunnen proberen uit te voeren. Geen toerisme betekent voor ons geen inkomsten. Het is natuurlijk hopen op het tegendeel, maar we zijn bang dat dit de komende maanden zo zal zijn. In dat geval zullen we moeten kijken naar andere manieren om een beetje inkomsten te hebben.

We moeten dit uitzitten. Positief blijven en bezig blijven. We verzorgen de kippen en gaan wandelen met de honden. De rivier waar we in kunnen zwemmen is dichtbij en ik ga mijn kwekerij van plantjes maar eens uitbreiden. In mei ongeveer begint de regenperiode weer en dan kunnen we onze tuin weer mooier maken. Overdag zijn we binnen want het is echt heel warm nu. Het is hopen dat de stroom (en daarmee de wifi) niet te vaak uitvalt om contact te kunnen blijven houden met familie. Puzzelen, boeken lezen… Positief blijven en bezig blijven.

Mijn familie weet waar ik woon en wie ik om mij heen heb. Hopelijk stelt dit ze gerust in deze situatie, we zijn hier (als het goed is) veilig.

We zijn in het goede gezelschap van onze honden.

Alle ontwikkelingen

Om goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen moet je natuurlijk het nieuws goed in de gaten houden. Elke dag is de situatie weer anders. Wil je graag op de hoogte blijven van de situatie in Costa Rica? Bij mijn website heb ik een Facebookgroep opgericht waar de leden en ik normaal gesproken inspiratie en reistips voor Costa Rica delen. Nu deel ik zoveel mogelijk het nieuws omtrent het virus in Costa Rica en anderen delen hun ervaringen nu ze het land uit proberen te komen. De groep vind je hier.

Het is verdrietig wat er aan de hand is en het is een tijd met grote zorgen. Wij wensen iedereen heel veel succes en sterkte is deze lastige periode. Samen staan we sterk, laten we goed voor elkaar zorgen.

Indrukken uit ons dagelijks leven zal ik ook nu blijven delen, je kunt me volgen op Instagram als je het leuk vindt om mee te kijken.

18 reacties

Manon Ruitenberg Fotografie 22 maart 2020 - 07:37

Veel sterkte en succes gewenst de komende tijd om dit ‘uit te zingen’, met deze positiviteit gaat het vast lukken!
Mooi Duitse Herder overigens 🙂

Antwoord
Anouk 24 maart 2020 - 10:19

Dank je wel Manon, hetzelfde voor jullie gewenst. En ja onze puppy Kuma! Met slechts 5 maanden zal ze nog aardig doorgroeien en zal het verschil met Kleintje nog groter worden 😉

Antwoord
Yvonne 23 maart 2020 - 09:28

Fijn dat jullie wel nog hebben kunnen genieten van de tijd samen met familie. Veel succes om dit uit te zitten en maak er het beste van. Hopelijk blijft de wifi werken, kan me voorstellen dat je dat nu als onmisbaar ervaart.

Antwoord
Anouk 24 maart 2020 - 10:22

Voor jullie ook veel succes in deze vreemde periode. Zonder wifi zal de wereld hier nog kleiner worden, iets te klein naar mijn smaak.

Antwoord
Janet 24 maart 2020 - 02:19

Het is inderdaad een hele rare situatie, maar voor jullie wellicht toch positief dat jullie vrij afgelegen wonen. Contacten met anderen kun je dus prima beperken. Heel erg fijn dat je familie nog is geweest. We gaan er het beste van maken de komende maanden!

Antwoord
Anouk 24 maart 2020 - 10:47

Dat is inderdaad wat we moeten doen: er het beste van maken!

Antwoord
Aniek 24 maart 2020 - 04:52

Sterkte deze tijd! Fijn dat jullie nog even hebben kunnen genieten van de tijd met familie.

Antwoord
Anouk 24 maart 2020 - 10:47

Dank je Aniek, voor jou hetzelfde gewenst.

Antwoord
Sanne 24 maart 2020 - 08:45

Veel sterkte! FIjn dat je familie goed thuis is gekomen en je tijd met elkaar hebt gehad.

Antwoord
Anouk 24 maart 2020 - 10:48

Dank je Sanne, voor jou hetzelfde gewenst in deze gekke tijd.

Antwoord
Kelly 27 maart 2020 - 11:59

Wat dat je familie weer in Nederland is en dat jullie nog tijd samen hebben gehad. Wat een bizarre wereld momenten…het lijkt wel een hele slechte film. Heel veel sterkte de komende maanden.

Antwoord
Anouk 2 april 2020 - 07:38

Dank je wel Kelly. Zo was het extra fijn dat we de dagen ervoor nog zo konden genieten samen. Voor jou ook veel succes de komende periode.

Antwoord
Jenny 27 maart 2020 - 16:02

Sterkte de komende tijd! Ik hoop dat jullie er sterker uitkomen. (En je woonplaats klinkt heerlijk!)

Antwoord
Anouk 2 april 2020 - 07:39

Dank je Jenny, voor jullie natuurlijk hetzelfde gewenst. Ik probeer altijd maar de positieve kanten te zien, we voelen ons gelukkig niet opgesloten hier.

Antwoord
Linda 28 maart 2020 - 04:15

Fijn dat jullie evengoed hebben kunnen genieten met je familie. Sterkte de komende tijd, hopelijk is alles snel weer normaal.

Antwoord
Anouk 2 april 2020 - 07:40

Dank je Linda. Laten we hopen dat de situatie snel onder controle is en dat jullie ook weer mooie uitstapjes kunnen maken. Succes vanuit deze kant.

Antwoord
Lizette 29 maart 2020 - 11:10

Jullie ook heel veel sterkte toegewenst. Fijn dat je nog familie op bezoek hebt kunnen hebben. En dat je allerlei ideeën hebt om nu op te pakken zonder te investeren. Dan toch maar zo het beste ervan maken.

Antwoord
Anouk 2 april 2020 - 07:54

Het beste is om bezig te blijven. We bekijken het van dag tot dag en we proberen er inderdaad het beste ervan te maken. Positief blijven en hopen dat de situatie snel onder controle is. Veel succes gewenst vanuit hier, pura vida.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More