Home Blog Costa Rica Het virus in Costa Rica – hoe is het bij ons?

Het virus in Costa Rica – hoe is het bij ons?

by Anouk
Published: Last Updated on
virus Costa Rica

Het virus heeft de hele wereld in z’n greep, ook hier in Costa Rica hebben we ermee te maken. Met ongeloof worden de nieuwsberichten bekeken, we zien dingen die we ons nooit hadden kunnen voorstellen. Het normale dagelijkse leven staat stil, ook Costa Rica heeft de grenzen gesloten. Voor hoelang, dat moeten we gaan zien. Hoe is het nu bij ons hier in Costa Rica?

Gepubliceerd op 20 maart 2020
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

De grenzen gaan open op 2 augustus. Veel landen hebben inmiddels toegang tot Costa Rica. Tot op heden geeft de Nederlandse overheid een negatief reisadvies voor costa Rica.
Ik schreef een blog met de informatie die tot nu toe bekend is over het openen van de grenzen van Costa Rica.
Op mijn Facebookpagina staat een bericht met de actuele situatie, een tijdlijn en achtergrondinformatie en regelmatig geef ik tussendoor updates.

In augustus 2020 ben ik van Costa Rica via Spanje naar Nederland gevlogen, lees meer over reizen naar Costa Rica.

Ook Costa Rica sluit de grenzen

De Costa Ricaanse overheid riep op 16 maart de noodtoestand uit en maakte bekend ook de grenzen te gaan sluiten. Vanaf 18 maart 11:59PM mogen toeristen het land niet meer in. Inwoners van Costa Rica kunnen het land nog wel in, maar moeten vervolgens 14 dagen in quarantaine. Vooralsnog is dit tot en met 12 april. Langzaamaan sluiten steeds meer bedrijven hun deuren, vrijwilllig of op last van de overheid. In sommige delen van het land is de ‘ley seca’ ingevoerd: er mag geen alcohol meer verkocht en geschonken worden. De overheid roept op zo veel mogelijk binnen te blijven en nationale parken en stranden gaan dicht.

Familie op bezoek

De afgelopen twee weken heb ik familie op bezoek gehad. Ze vertrokken uit Nederland net voordat de situatie daar ernstiger werd. Gelukkig hebben we het grootste gedeelte van de tijd kunnen genieten van het samenzijn en van de nieuwe bestemmingen die we ontdekt hebben. De laatste dagen overheersten de actualiteiten en ook wij hebben geprobeerd om de vlucht om te boeken. Hoe eerder in Nederland, hoe beter. Maar het lukte simpelweg gewoon niet. Net als velen hebben wij ons over moeten geven aan de onduidelijkheid en hebben we moeten afwachten. De vlucht zoals gepland stond op de 19e en gelukkig is deze vlucht goed verlopen.

De invloed op ons dagelijkse leven

Hoe beïnvloedt het virus ons dagelijkse leven in Costa Rica? Wij wonen in een klein dorp op het platteland in de omgeving van Dominical. Nu wij onze lodge sluiten en de thermale baden gesloten zijn zullen weinig mensen meer van buitenaf naar ons dorp Dos Bocas komen. Wij kunnen ons dus eenvoudig afsluiten van de buitenwereld. Als je hier woont en niet beter zou weten ga je rustig door met de dagelijkse bezigheden. Dat is voor sommigen ook echt het geval, zonder tv en internet zijn niet alle buren even goed op de hoogte van de ernstige situatie wereldwijd.

Kleine dingen zijn anders, ook hier is het rustiger. Nóg rustiger dus. Om 5:45 komt er geen auto meer voorbij ons huis die de jongeren naar de schoolbus in Hatillo brengt. Net voor zevenen komt de auto met kinderen die naar de basissschool in Dos Bocas niet meer langs. Wel komt de juf nog op en neer vanuit Quepos, zij moet er op toezien dat de maatregelen van de overheid worden uitgevoerd. Ook worden er nog steeds maaltijden voor de kinderen bereid. Een van de ouders van de kinderen kan deze op komen halen.

Afgelegen wonen

Wij ontvangen geen mensen meer van buitenaf, maar verder zijn onze bezigheden niet veel anders. Deze waren toch al voornamelijk in en rond het huis. We wonen afgelegen en zijn makkelijk afgezonderd maar we voelen ons gelukkig niet opgesloten. We hebben nog 1001 ideeën die we nu, zonder geld te investeren, kunnen proberen uit te voeren. Geen toerisme betekent voor ons geen inkomsten. Het is natuurlijk hopen op het tegendeel, maar we zijn bang dat dit de komende maanden zo zal zijn. In dat geval zullen we moeten kijken naar andere manieren om een beetje inkomsten te hebben.

We moeten dit uitzitten. Positief blijven en bezig blijven. We verzorgen de kippen en gaan wandelen met de honden. De rivier waar we in kunnen zwemmen is dichtbij en ik ga mijn kwekerij van plantjes maar eens uitbreiden. In mei ongeveer begint de regenperiode weer en dan kunnen we onze tuin weer mooier maken. Overdag zijn we binnen want het is echt heel warm nu. Het is hopen dat de stroom (en daarmee de wifi) niet te vaak uitvalt om contact te kunnen blijven houden met familie. Puzzelen, boeken lezen… Positief blijven en bezig blijven.

Mijn familie weet waar ik woon en wie ik om mij heen heb. Hopelijk stelt dit ze gerust in deze situatie, we zijn hier (als het goed is) veilig.

We zijn in het goede gezelschap van onze honden.

Alle ontwikkelingen

Om goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen moet je natuurlijk het nieuws goed in de gaten houden. Elke dag is de situatie weer anders. Wil je graag op de hoogte blijven van de situatie in Costa Rica? Bij mijn website heb ik een Facebookgroep opgericht waar de leden en ik normaal gesproken inspiratie en reistips voor Costa Rica delen. Nu deel ik zoveel mogelijk het nieuws omtrent het virus in Costa Rica en anderen delen hun ervaringen nu ze het land uit proberen te komen. De groep vind je hier.

Indrukken uit ons dagelijks leven zal ik ook nu blijven delen, je kunt me volgen op Instagram als je het leuk vindt om mee te kijken.

22 comments

Manon Ruitenberg Fotografie 22 maart 2020 - 07:37

Veel sterkte en succes gewenst de komende tijd om dit ‘uit te zingen’, met deze positiviteit gaat het vast lukken!
Mooi Duitse Herder overigens 🙂

Reply
Anouk 24 maart 2020 - 10:19

Dank je wel Manon, hetzelfde voor jullie gewenst. En ja onze puppy Kuma! Met slechts 5 maanden zal ze nog aardig doorgroeien en zal het verschil met Kleintje nog groter worden 😉

Reply
Yvonne 23 maart 2020 - 09:28

Fijn dat jullie wel nog hebben kunnen genieten van de tijd samen met familie. Veel succes om dit uit te zitten en maak er het beste van. Hopelijk blijft de wifi werken, kan me voorstellen dat je dat nu als onmisbaar ervaart.

Reply
Anouk 24 maart 2020 - 10:22

Voor jullie ook veel succes in deze vreemde periode. Zonder wifi zal de wereld hier nog kleiner worden, iets te klein naar mijn smaak.

Reply
Janet 24 maart 2020 - 02:19

Het is inderdaad een hele rare situatie, maar voor jullie wellicht toch positief dat jullie vrij afgelegen wonen. Contacten met anderen kun je dus prima beperken. Heel erg fijn dat je familie nog is geweest. We gaan er het beste van maken de komende maanden!

Reply
Anouk 24 maart 2020 - 10:47

Dat is inderdaad wat we moeten doen: er het beste van maken!

Reply
Aniek 24 maart 2020 - 04:52

Sterkte deze tijd! Fijn dat jullie nog even hebben kunnen genieten van de tijd met familie.

Reply
Anouk 24 maart 2020 - 10:47

Dank je Aniek, voor jou hetzelfde gewenst.

Reply
Sanne 24 maart 2020 - 08:45

Veel sterkte! FIjn dat je familie goed thuis is gekomen en je tijd met elkaar hebt gehad.

Reply
Anouk 24 maart 2020 - 10:48

Dank je Sanne, voor jou hetzelfde gewenst in deze gekke tijd.

Reply
Kelly 27 maart 2020 - 11:59

Wat dat je familie weer in Nederland is en dat jullie nog tijd samen hebben gehad. Wat een bizarre wereld momenten…het lijkt wel een hele slechte film. Heel veel sterkte de komende maanden.

Reply
Anouk 2 april 2020 - 07:38

Dank je wel Kelly. Zo was het extra fijn dat we de dagen ervoor nog zo konden genieten samen. Voor jou ook veel succes de komende periode.

Reply
Jenny 27 maart 2020 - 16:02

Sterkte de komende tijd! Ik hoop dat jullie er sterker uitkomen. (En je woonplaats klinkt heerlijk!)

Reply
Anouk 2 april 2020 - 07:39

Dank je Jenny, voor jullie natuurlijk hetzelfde gewenst. Ik probeer altijd maar de positieve kanten te zien, we voelen ons gelukkig niet opgesloten hier.

Reply
Linda 28 maart 2020 - 04:15

Fijn dat jullie evengoed hebben kunnen genieten met je familie. Sterkte de komende tijd, hopelijk is alles snel weer normaal.

Reply
Anouk 2 april 2020 - 07:40

Dank je Linda. Laten we hopen dat de situatie snel onder controle is en dat jullie ook weer mooie uitstapjes kunnen maken. Succes vanuit deze kant.

Reply
Lizette 29 maart 2020 - 11:10

Jullie ook heel veel sterkte toegewenst. Fijn dat je nog familie op bezoek hebt kunnen hebben. En dat je allerlei ideeën hebt om nu op te pakken zonder te investeren. Dan toch maar zo het beste ervan maken.

Reply
Anouk 2 april 2020 - 07:54

Het beste is om bezig te blijven. We bekijken het van dag tot dag en we proberen er inderdaad het beste ervan te maken. Positief blijven en hopen dat de situatie snel onder controle is. Veel succes gewenst vanuit hier, pura vida.

Reply
Marcella 22 mei 2020 - 02:54

Mooi dat je zo actief aan de slag gaat met de 1001 ideeën. Fijn dat daar nu tijd voor is, en hopelijk levert het straks weer inkomsten op. Veel sterkte en houd moed. Stay safe!

Reply
Anouk 24 mei 2020 - 16:37

Dank je wel Marcella. Inmiddels zijn we weer een tijdje verder en gelukkig ook een goed idee verder: we zijn een andere onderneming gestart. Daarover binnenkort meer!

Reply
Bart 11 juni 2020 - 01:10

Beste Anouk,
Mooi om een onafhankelijk bericht te lezen.
Wij zouden als familie op 14 juli naar Costa Rica reizen, maar helaas is die trip geannuleerd. En als ik je bericht lees is dat maar goed ook.

We zijn nu op zoek naar een alternatieve periode. Wat raad je ons aan?

Groet
Bart

Reply
Anouk 12 juni 2020 - 07:50

Hallo Bart,

Wat jammer dat ook jullie vakantie is geannuleerd, maar inderdaad: het is even niet anders.
Vooralsnog zijn de grenzen gesloten tm 30 juni, ik verwacht snel meer duidelijkheid van de Costa Ricaanse overheid.
Ik zou voorlopig nog even wachten met boeken. Deze week zijn er relatief veel nieuwe besmettingen bijgekomen. Wel in bepaalde regio’s, niet over het gehele land.. Daarbij geeft de Nederlandse overheid een negatief reisadvies, hoe de Belgische overheid hierin staat weet ik niet.
Als familie zijn jullie misschien afhankelijk van de schoolvakanties. De kerstvakantie is normaal gesproken een drukke periode, het is aan te raden om een eventuele huurauto vroeg te reserveren. Ik heb een overzicht gemaakt wat betreft de beste reistijd voor Costa Rica. In deze blog staat per maand aangegeven wat belangrijk is om te weten: https://bestemmingpuravida.nl/costa-rica-beste-reistijd/. Misschien helpt dat jullie verder.

Veel succes. In ieder geval hebben jullie nog iets meer tijd om van de voorpret te genieten.

Groet,

Anouk

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.