Home Bestemmingen Peninsula Osa: ga de wildernis in en bezoek bijv. Corcovado

Peninsula Osa: ga de wildernis in en bezoek bijv. Corcovado

by Anouk
Published: Updated:

Welkom in het zuiden van Costa Rica. Helemaal bij de grens met Panama zijn we nog niet, maar wel bijna. Het is hier warm, het is hier vochtig en ook tijdens de droge periode regent het hier vaker. Het resultaat: prachtige jungle met net zo mooie stranden aan de Pacifische kust. We zijn op Peninsula Osa: hier vind je nationaal park Corcovado en andere avontuurlijke bestemmingen. Geniet van de wildernis die hier te vinden is.

Gepubliceerd op 11 juni 2020
Laatste update: zie datum bovenaan

Wat is er zo bijzonder aan dit schiereiland?
Hoe bezoek je nationaal park Corcovado?
Drake Bay vs Puerto Jimenez
Is het echt zo afgelegen?
Een andere avontuurlijke bestemming: Dos Brazos
Inheemse bevolking
Snorkelen bij Isla del Caño
Het belang van het toerisme
Het einde van de wereld: jungla del jaguar
Weer, klimaat en de beste reistijd

Wat is er zo bijzonder aan Peninsula Osa?

Costa Rica staat al bekend om de bijzondere hoeveelheid wildlife die er te vinden is. In het kleine land is 5% van de biodiversiteit ter wereld terug te vinden. Op het schiereiland Osa is dat 2,5% en dat op een miljoenste deel van het aardoppervlak. Diverse met uitsterven bedreigde dieren zijn op het land en in zee terug te vinden, zoals de jaguar, de tapir en de scarlet macaws. Het hoogste punt van het schiereiland ligt op 782 meter boven zeeniveau en er zijn verschillende ecosystemen.

Peninsula Osa
Peninsula Osa – Google Maps
Nationaal park Corcovado

Het grootste gedeelte van het schiereiland omvat nationaal park Corcovado. In 1975 werd dit gebied tot nationaal park uitgeroepen en het park bestaat uit 42560 hectare land en 3354 hectare zee. Het is het grootste laagland tropische regenwoud van Midden-Amerika en het is het grootste beschermde gebied in Costa Rica. Het park bestaat uit primair en secundair regenwoud en er is veel mangrove. De manier waarop de rivieren die in het park ontstaan uitmonden in de zee zorgt voor een goede leefomgeving voor veel soorten vogels.

Er zijn 500 verschillende soorten bomen te vinden. Er leven 8000 soorten insecten, 124 verschilende soorten zoogdieren (50 soorten daarvan zijn vleermuizen) en er zijn meer dan 5000 verschillende soorten planten te vinden. Van de 375 soorten vogels zijn er 18 inheems. Er zijn 40 soorten zoetwatervissen, 71 reptielsoorten en 46 soorten amfibieën. Hier heb je de kans om de vier apensoorten van Costa Rica te zien. Of misschien zie je wel de puma…

Reserva Forestal Golfo Dulce

Om het nationale park heen zie je nog meer groen op de kaart: ook dit is beschermd natuurgebied. Het bosreservaat Golfo Dulce is in 1979 opgericht en zorgt voor de verbinding van nationaal park Corcovado met nationaal park Piedras Blancas. Het beslaat maar liefst 150.000 hectare grond. De wilde dieren hebben dus heel veel bewegingsruimte en kunnen zo ook naar het vaste land reizen.

Golfo Dulce

Golfo Dulce is de baai tussen Peninsula Osa en het vaste land in en is ook een belangrijk onderdeel voor het wildlife van Costa Rica. Meer dan 20% van de dieren die voor de Pacifische kust van Costa Rica voorkomen leeft in het water van Golfo Dulce. Er zijn dolfijnen en diverse soorten haaien te vinden, ook de ‘Hawksbill Turtle‘ zwemt er rond: een ernstig bedreigde diersoort. Bultrugwalvissen zoeken er hun toevlucht voor het krijgen van jongen, net als hamerhaaien.

Hamerhaaien

Zeker voor de ook bedreigde hammerhaaien is dit een belangrijk gebied. Meestal begin mei komen ze naar Golfo Dulce om zich voort te planten en om te bevallen. De jonge haaien brengen hier de eerste drie of vier jaar van hun leven door, daarna trekken ze naar nationaal park Isla de Coco. Met deze locatie ver buiten de kust ligt het risico op de loer dat de haaien gedood worden door het werk van de vissers.

Peninsula Osa
Regen in het regenwoud
Corcovado
Nationaal park Corcovado

Hoe bezoek je nationaal park Corcovado?

Met een gids

Je moet het park met een gids bezoeken. Dit en de afgelegen locatie maakt ook meteen dat een bezoek aan Corcovado geen goedkope activiteit is. Een meerdaagse tour kost al snel meer dan $300 per persoon (incl. gids, entree, overnachting, eten, boot…). Zelf eten meenemen is niet toegestaan. Vanwege het limiet is het zeker in het hoogseizoen aan te raden om een tour ruim vooraf te reserveren.

NIEUW Sinds oktober 2022 zijn er andere regels voor het bezoeken van het nationale park. Wil je een tour reserveren, dan moet je vooraf naam en paspoortnummer doorgeven aan de organisatie, de entree van het park moet vooraf ook al betaalt worden. Mocht de tour om wat voor reden niet door kunnen gaan, dan kan dit bedrag niet teruggegeven worden.

Ik kan van harte onze gids Sandro aanraden en ik heb inmiddels via anderen gehoord dat zij ook tevreden waren over de tours met hem. Je kunt via deze informatie contact opnemen:

Het park zelf

Alle tours beginnen vroeg op de dag. Er zijn 5 sectoren om te bezoeken.

  • Sirena
  • San Pedrillo
  • La Leona
  • Los Patos
  • El Tigre
Sirena

Sirena is het populaire station waar dagtours langs komen en waar overnacht kan worden. Het bos rondom is secundair. Wij zijn hier ook geweest tijdens onze dagtour: een deel van de tour liepen we door het bos en het laatste stuk via het strand naar de boten die ons naar de lunchplek brachten. We zagen erg veel dieren tijdens deze trip, lees meer over hoe wij via Drake Bay Corcovado bezochten.

Verschillende factoren maken dat een meerdaagse tour naar nationaal park Corcovado geen goedkope activiteit is. De kosten voor Sirena zijn als volgt:
Lodge: $30
Ontbijt: $20
Lunch en diner: $25
Locker: $4
Bron

Sirena is gesloten tijdens de maand oktober.

Corcovado Sirena
Station Sirena
San Pedrillo

Er kan ook overnacht worden in de vorm van kamperen bij San Pedrillo. Het bos hier is primair en ik lees dat dit station minder toeristisch, minder populair zou zijn. Er zouden hier statistisch gezien meer puma’s gezien worden, bij Sirena meer tapirs.

La Leona

Vanaf La Leona start een hike naar Sirena. Het pad gaat over het strand, door het bos en door rivieren, beslaat 16 kilometer en neemt ongeveer vijf tot zeven uur in beslag. Het pad is grotendeels vlak. Vanaf Carate naar La Leona is het 3,5 kilometer.

Los Patos

Ook vanaf Los Patos kan er gehiked worden naar Sirena. Dwars door het park loopt het pad langs primair en secundair regenwoud en ook hier doorkruis je rivieren. Een deel van het pad is steil, omhoog of omlaag afhankelijk van de richting waarin je loopt. Je kunt alleen bij Los Patos komen vanaf La Palma of vanaf Puerto Jimenez. Je kunt je voorstellen dat dit een pittige wandeling is.

El Tigre

El Tigre is een pad van 8 kilometer vanuit het dorp Dos Brazos. Het pad loopt een stuk door het park en dus is ook hier een gids noodzakelijk. Dit pad heeft geen verbinding met de andere paden. Op deze pagina kun je meer informatie vinden, over Dos Brazos en ons bezoek aan dit kleine dorp vind je meer verderop in dit bericht.

Onderstaande kaart haalde ik bij het kantoor van het park in Puerto Jimenez.

Peninsula Osa Corcovado
Kaart Corcovado – SINAC

Drake Bay vs. Puerto Jimenez

De meest gangbare manieren om een bezoek aan het park Corcovado te brengen is via Drake Bay of via Puerto Jiminez. Qua type dorpjes verschillen de twee niet veel van elkaar, dus waarom zou je voor de één kiezen en niet voor de andere?

Drake Bay

Hoewel wandelen in Corcovado sowieso intensief te noemen is, zijn vanaf Drake Bay de meest toegankelijke dagtours en meerdaagse tours te boeken.

Er zijn twee manieren om in Drake Bay te arriveren. Vanuit Sierpe kun je een boot nemen die je eerst mee de mangrove in neemt voordat je bij de zee uit komt. Wie weet heb je geluk en zie je in het seizoen walvissen. Deze boottocht is zeker een aanrader, het is een passend begin van het avontuur. Je kunt ook naar Drake Bay toe rijden, voorheen was dit alleen buiten het regenseizoen aan te raden maar met het schijnt dat de toegang nu beter is. Vraag voor de zekerheid even bij de accommodatie na hoe de staat van de route is.

Vanaf Dominical is het ongeveer een uur rijden naar Sierpe waar je de boot naar Drake Bay kunt pakken. Naar het dorpje rijden neemt omgeveer drie uur in beslag. Drake Bay heeft een klein vliegveld voor binnenlandse vluchten.

Wij zijn via Sierpe naar de omgeving van Drake Bay gegaan voor een dagtrip naar Corcovado. Onze accommodatie lag buiten het ‘centrum’ Agujitas: Corcovado Adventures Tent Camp. Lees over onze ervaring met de boot van Sierpe naar Drake Bay. Het is ongeveer een uur met de boot vanaf de accommodatie naar het park voor de start van de dagtour.

Vanuit Drake Bay kun je diverse andere activiteiten ondernemen. Zo loopt er een mooi wandelpad langs de kust op en is het een goede uitvalsbasis om naar Isla del Caño te gaan (daarover hieronder meer). Deze nachtwandeling schijnt heel leuk te zijn.

Hoeveel bezoekers reizen er af naar het zuiden om Corcovado te bezoeken? Lees het in de blog ‘Toerisme in Costa rica: wat zeggen de cijfers?

Drake Bay Corcovado
Bij de accommodatie
Puerto Jimenez

De écht intensieve meerdaagse wandelingen zijn vanuit Puerto Jimenez te reserveren.

De weg naar Puerto Jimenez is goed geasfalteerd. Het is wel best een geslinger en je moet om de Golfo Dulce heenrijden. Langs de Golfo Dulce zijn er diverse punten waar je van het mooie uitzicht op het water met de groene bergen op de achtergrond kunt genieten.

Wij maakten in Puerto Jimenez een lunchstop voordat we naar Dos Brazos gingen (daarover hieronder meer). Bij Soda Marbella genoten we van een lekkere lunch voor een soda-prijs. Puerto Jimenez wordt de toegangspoort tot nationaal park Corcovado genoemd en hier is dan ook het kantoor van het park te vinden. Daar haalde ik het kaartje van het park. Het kantoor is geopend van 8:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00.

Vanaf Dominical is het ongeveer 2,5 uur rijden naar Puerto Jimenez. Puerto Jimenez heeft een klein vliegveld voor binnenlandse vluchten.

Neem de reistijden in Costa Rica altijd ruim, het is aan te raden om de app Waze te gebruiken.

Kom je er niet uit en ben je benieuwd wat anderen hebben gedaan? In de Facebookgroep Costa Rica – Reistips & Inspiratie zijn vele ervaringen en prachtige foto’s gedeeld.

Garanties heb je nooit met wilde dieren. Lees meer over wildlife in Costa Rica.

Peninsula Osa
Op weg naar Puerto Jimenez

Is het echt zo afgelegen?

Ja en nee. Het bezoeken van een bestemming op Peninsula Osa past best binnen een route van twee weken door Costa Rica. Het is wel zo dat je met het maken van een route door Costa Rica keuzes moet maken. Zoals je leest zijn bepaalde afstanden niet zomaar te overbruggen. Drake Bay is wat mij betreft een hele goede optie omdat je met de boot kunt gaan en dat is tijd die je zelf niet achter het stuur hoeft door te brengen. Een dagtour vanuit Drake Bay is goed te doen en nog steeds heb je een goede kans om veel dieren te zien.

Wil je niet naar het schiereiland afreizen? Dan is een dagtour vanuit Uvita of Ojochal nog een optie, echter heb je meer reistijd op het water op de dag van de tour zelf.

Het maken van een binnenlandse vlucht vanaf San José naar Drake Bay of Puerto Jimenez is ook nog een optie.

Wil je de echte jungle-ervaring en ben je in voor de pittige wandelingen? Dan is het beter om naar Puerto Jimenez of zelfs naar Carate af te reizen. Cabo Matapalo staat bekend om de golven voor de surfers en er is een mooie waterval om te bezoeken. Ik weet niet hoe de weg vanaf Puerto Jimenez is, houd rekening met een flinke reistijd.

Het schiereiland Osa en nationaal park Corcovado komen terug in de route van twee weken door Costa Rica en in de reisroute van drie weken door Costa Rica.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Corcovado Drake Bay

Een andere avontuurlijke bestemming: Dos Brazos

Een dorpje op schiereiland Osa dat de ommezwaai naar het ecotoerisme maakt is Dos Brazos. Voorheen (en misschien nog steeds wel) haalden de inwoners hun inkomen uit de goudwinning. Inmiddels zijn er diverse accommodaties gestart en kun je ook vanaf Dos Brazos een tour maken naar het park Corcovado. Wij bezochten een hostel op een bijzondere locatie en met de wandelingen die we zelfstandig konden maken kwamen we tot de rand van Corcovado. Lees meer over ons bezoek en onze accommodatie in Dos Brazos. Ik krijg een glimlach op mijn gezicht als ik er weer aan denk.

mooiste plekken Costa Rica
Dos Brazos

Albergue La Laguna is ook een aanrader als het gaat om een unieke overnachting in de natuur. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van deze accommodatie.

Inheemse bevolking

Peninsula Osa wordt nog steeds bewoond door de inheemse bevolking. Archeologische vondsten als de mysterieuze ‘esferas’ laten zien dat zij er al eeuwen zijn. Ook op Isla del Caño zijn dergelijke vondsten gedaan en het eiland werd vroeger als begraafplaats gebruikt. Er zijn diverse mogelijkheden om als toerist kennis te maken met de inheemse bevolking en hun leefwijze. Eén manier is een verblijf bij Tamandu Lodge van de familie Carrera. De familie behoort tot de Guaymí en dat is, naast Spaans, ook de taal die ze spreken. De Zwitserse Daniela is toegetreden tot de familie en spreekt ook Duits, Frans en Engels. Bekijk de website en er staan een aantal reviews op Tripadvisor.

Snorkelen bij Isla del Caño

Dit is een van de beste plekken om te snorkelen en te duiken in Costa Rica. Naast verschillende soorten kleine vissen zijn er verschillende soorten roggen, haaien en schildpadden. Vanuit onze accommodatie bij Drake Bay is mijn familie gaan snorkelen bij Isla del Caño, mijn moeder is zelfs een tweede keer gegaan vanuit Uvita. Mijn familie was erg enthousiast over wat ze zagen. Ze werden zelfs verrast door een walvis én een groep zwarte zwaardwalvissen. Ja, ik baalde wel een beetje dat ik niet mee ben gegaan. Ik vond het risico op slecht zicht te groot omdat het tijdens het regenseizoen was maar daar had mijn familie uiteindelijk geen last van.

Vanaf Drake Bay is het ongeveer 45 minuten met de boot. Bescherm jezelf goed tijdens het snorkelen, de zon is erg sterk in Costa Rica.

Corcovado
Drie prachtige Scarlet Macaws

Het belang van het toerisme

Zoveel prachtige natuur, zoveel rijkdom. En ook zoveel armoede. Geschat wordt dat ruim 30% van de inwoners van schiereiland Osa in armoede leeft. Hoe zorg je ervoor dat men voldoende inkomen heeft en dat de mooie natuur behouden blijft?

Door de jaren heen zijn er diverse grote projecten gepresenteerd zoals een internationale luchthaven en een grote haven, deze zijn er tot op heden niet gekomen.

De documentaire ‘2,5% – The Osa Peninsula’ van Lokal Travel laat zien hoe een aantal inwoners de verandering maken van bijvoorbeeld jagen op dieren en winnen van goud naar het toerisme. Welke keuzes maak je als het gaat om overleven?

De film is hier tijdelijk gratis te bekijken.
De tekst gaat hieronder verder.

Aanrader: documentaire Peninsula Osa

Caminos de Osa

Tijdens het schrijven van deze blog kwam ik ‘Caminos de Osa’ tegen. Het is een initiatief om de inwoners van Peninsula Osa te laten profiteren van het toerisme en als toerist kun je kennismaken met het echte Osa. Bekijk de website om meer te leren over de ondernemers en de trails die je kunt volgen. Hier is wat meer achtergrond te lezen.

Het einde van de wereld: Jungla del Jaguar

Met het schrijven over het schiereiland kan ik alleen maar denken: ik wil terug! Ik ben er nu twee keer geweest: één keer met een dagrip naar nationaal park Corcovado en één keer met een bezoek aan Dos Brazos.

Deze accommodatie zou ik ook graag eens willen bezoeken: Jungla del Jaguar. Ze noemen zichzelf het meest afgelegen hostel van Costa Rica. Ik volg al een tijdje Elizabeth op Instagram. Op haar account Jungle Thrills laat zij zien hoe haar dagelijks leven daar is.

Zo gaat ze regelmatig de zee op om te speervissen. Onderstaande foto laat zien dat ze de vissen niet altijd heelhuids het strand op krijgt: een haai had ook honger en nam een hapje… Op mijn vraag of dit vaker gebeurd antwoord ze: ‘niet al te vaak, eens in de zoveel tijd. ‘ Hoe avontuurlijk wil je het hebben?

Bekijk de website of het Instagramaccount van het hostel voor meer informatie. Ze bieden de mogelijkheid aan om vrijwilligerswerk te doen.

De tekst gaat hieronder verder.

Weer, klimaat en beste reistijd

Het is warm en vochtig. Heel erg warm en vochtig. Kies voor luchtige kleding die snel droogt, zoals sportkleding. Zorg ervoor dat je belangrijke spullen en electronica altijd droog op kan bergen. De meest vochtige maanden zijn de maanden oktober, november en december. Door het jaar heen ligt de temperatuur ongeveer tussen, de 25 en 30 graden, maar kan oplopen tot 32 graden.

Bekijk hier de inpaklijst voor Costa Rica.

De beste reistijd om naar het Peninsula Osa te gaan zijn de maanden december tot en met april, hoewel wij tijdens ons bezoek in augustus alleen regen hadden tijdens de boottocht vanaf Sierpe naar de accommodatie. Wij konden optimaal genieten van de dagtocht en mijn familie was enthousiast over het snorkelen. Tijdens de regentijd kan het zicht tijdens het snorkelen en duiken bij Isla del Caño slecht zijn. Voor een meerdaags bezoek aan het park zou ik gezien de intensiteit december tot en met april aanhouden.

Lees hier meer over de beste reistijd voor Costa Rica, per maand staat aangegeven wat belangrijk is om te weten.

Reis jij af naar het zuiden van Costa Rica voor een bezoek aan Peninsula Osa?

Peninsula Osa Corcovado
Peninsula Osa, Costa Rica

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

18 comments

Yvonne 13 juni 2020 - 01:49

Wauw, vanwege de verplichte gids wel een pittig geprijsde excursie, helemaal als je met een gezin reist. Maar wel een hele, hele mooie.. lijkt me fantastisch daar. Zo groen en ze weelderig.

Reply
Anouk 16 juni 2020 - 18:25

Klopt, het is geen goedkope activiteit om het park in te gaan. Gelukkig zijn er diverse manieren om op een andere manier het schiereiland te gaan verkennen. Jonge kinderen krijgen trouwens vaak korting op activiteiten en entree voor nationale parken.

Reply
Lizette 15 juni 2020 - 04:01

Wat bijzonder dat er op een respectievelijk klein gedeelte zoveel biodiversiteit te vinden is! Het lijkt me fantastisch om hier heen te gaan. Ik ben wel blij dat het met gids moet, dan voel ik me ook veiliger tussen al de dieren. Mijn man zou speedboten geweldig vinden, maar dan hoop ik geen haai tegen te komen.

Reply
Anouk 16 juni 2020 - 18:32

De haaien schijnen bij hoogwater de riviermonden in te gaan op zoek naar voedsel, dat lijkt me toch wel spannend om te zien! Het is inderdaad onder andere voor de veiligheid dat er een gids mee moet. De gidsen zien er gelukkig ook op toe dat de toeristen de dieren niet lastig vallen en gaan voeren. Iets dat wel mis is gegaan in Manuel Antonio waar dat volop gebeurt…

Reply
Kelly 18 juni 2020 - 12:15

Ik wil zo graag naar corcovado…lijkt me prachtig. Niet goedkoop maar wel de moeite waard. Goed om te weten welke maanden de mees vochtige zijn want daar kan ik niet zo goed tegen.

Reply
Anouk 18 juni 2020 - 14:32

Je moet inderdaad wel op de hoogte zijn van de kosten. Sowieso is de luchtvochtigheid hoog, maar dan zou ik voor jou februari en maart als maanden aanraden.

Reply
Linda 18 juni 2020 - 15:36

Dit lijkt me een prachtige plek, wel duur door de gids, maar dat is het meestal ook waard. Je leert dan ook gelijk zoveel! Wat bijzonder dat er op zo’n relatief klein stuk, zoveel verschillende diersoorten leven ook. Prachtige plek!

Reply
Anouk 22 juni 2020 - 13:42

Klopt, je leert echt veel van zo’n gids. Bovenal is het ook voor de veiligheid. Je wil daar niet verdwalen of een giftige slang tegen komen…

Reply
Aniek 19 juni 2020 - 12:46

Wat is Caminos de Osa een mooi initiatief! Zo weet je dat jouw geld ook bij de inwoners van Osa terecht komt, en niet bij grote organisaties.

Reply
Anouk 22 juni 2020 - 13:44

Ik vond het ook geweldig om zo’n initiatief tegen te komen en zou graag eens deelnemen aan een van de activiteiten.

Reply
Marcella 20 juni 2020 - 04:25

Jeetje, wat een gaaf schiereiland! Klinkt heel tof, al die dieren dat je daar kunt zien. Ik had er trouwens geen idee van dat je de puma kunt zien in Costa Rica: wat gaaf joh!

Reply
Anouk 22 juni 2020 - 13:49

Er zijn zelfs meerdere wilde katten in Costa Rica te vinden! Met de jaguar als topper.

Reply
Janet 21 juni 2020 - 08:19

Wat een prachtige blog weer, Costa Rica blijft zo wel hoog op mijn lijstje staan hoor haha. Hopelijk kan ik het snel eens bezoeken.

Reply
Anouk 22 juni 2020 - 13:50

Haha, sorry 😉 Het is een prachtig en divers land.

Reply
Sam 12 oktober 2020 - 03:44

Costa Rica kan volgens mij niet tegenvallen. Ziet er zo mooi uit!

Reply
Anouk 12 oktober 2020 - 20:35

En het is zo divers! Maar ik kan dus in ieder geval het zuiden heel erg aanraden. Het is de moeite waard om er naartoe te reizen.

Reply
Adrie 6 september 2021 - 18:12

costa rica is zeker een van de beste landen om te duiken. ik ga terug wanneer ik kan 🙂

Reply
Anouk 8 september 2021 - 09:47

Wat leuk Adrie!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.