costa rica

Algemene informatie over Costa Rica

Wat moet je weten als je naar Costa Rica komt? Ik heb de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. Mis je iets? Laat het me weten!

Visum

Toeristen
Een toeristenvisum is geldig voor 90 dagen. Deze hoeft niet vooraf aangevraagd te worden, je krijgt een stempel bij aankomst. Je moet beschikken over een bewijs dat je het land binnen deze 90 dagen gaat verlaten en per 30 dagen moet je $100 te besteden hebben. Controleer altijd of je ook 90 dagen gekregen hebt.
Na deze 90 dagen moet je het land minstens 72 uur verlaten voor je een nieuw toeristenvisum kunt aanvragen.

Overig
Een werkvergunning is bijna onmogelijk te verkrijgen. Je moet iets te bieden hebben wat niet in Costa Rica te verkrijgen is.
Ik ben momenteel in afwachting van een verblijfsvergunning op basis van ons huwelijk. Deze is in eerste instantie voor drie jaar, daarna kan ik een permanente verblijfsvergunning aanvragen.
Andere mogelijkheden voor een verblijfsvergunning zijn een investering doen, je pensioen hier doorbrengen en een kind krijgen in Costa Rica.

De Costa Ricanen

De Costa Ricanen noemen zichzelf Tico’s en Tica’s en zijn over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam.

De seizoenen

Costa Rica kent twee seizoenen: een droog seizoen (december t/m april) en een regenseizoen (mei t/m november).

Het droge seizoen
Het hoogseizoen. Het is warm en over het algemeen valt er geen regen, in december en januari kun je echter nog rekening houden met af en toe een bui. De Tico’s hebben uitgekeken naar de zomer en gaan er ook graag op uit. Houd rekening met de drukte op de populaire plekken, zeker tijdens de zomervakantie in december en januari en tijdens Semana Santa (Pasen).
Wat betreft dieren kun je in het droge seizoen een aantal vogels zien die vanuit het noorden komen om hier te overwinteren. De paden in de parken zijn droog en goed te bewandelen en doordat er meer blad van de bomen valt kun je wellicht makkelijker dieren spotten.

Het regenseizoen
Het laagseizoen en ook wel het groene seizoen genoemd. Door alle regen groeit alles razendsnel, zijn er volop bloemen en zien de regenwouden er prachtig uit. Bepaalde kikkersoorten komen naar beneden om zich voort te planten.
Door het landschap laat het weer zich moeilijk voorspellen, helaas kennen we hier geen buienradar. Het kan hier regenen en een half uur verderop kurkdroog zijn. In juli en augustus regent het veel aan de Caribische kant en is er een kleine opleving in het weer aan de Pacifische kant. Daar is het weer juist grillig in oktober en november. Als het veel heeft geregend is er een verhoogde kans op aardverschuivingen en daardoor worden wel eens wegen afgesloten.

Lees ook: Costa Rica in het regenseizoen: doen of niet?

Taal

Spaans is de voertaal in Costa Rica. Op de toeristische plekken spreekt men ook wel Engels, daar buiten bijna niet. Ik kan het je aanraden om wat zinnen te leren. Dat kan je helpen onderweg en is leuk als je eens bij een Tico thuis bent. Zeg vooral overal pura vida. Ik heb mijn eerste Spaanse woorden geleerd met de app Memrise.

Eten

Benieuwd naar de Costa Ricaanse keuken? Lees hier wat ik er over schreef en ik deel een tip om eens bij een Costa Ricaanse familie thuis te eten.

Vervoer

In Costa Rica rijdt men rechts. Ga je voor een vakantie naar Costa Rica dan kun je kiezen tussen reizen met het openbaar vervoer of met een huurauto. Een huurauto geeft je alle vrijheid, met het openbaar vervoer zal je vooraf uit moeten zoeken welke mogelijkheden er zijn op de route die je wil afleggen. Niet overal zijn er directe verbindingen. In sommige gevallen is een shuttleservice aanwezig, deze zijn echter prijzig. Twee voorbeelden daarvan zijn Interbus (Tripadvisor) en Caribe Shuttle (Tripadvisor). Lees hier meer over het openbaar vervoer in Costa Rica.

Ga je met een huurauto op pad, dan kun je van de gebaande paden af gaan. Let op welke navigatie je gebruikt. Google Maps geeft niet altijd de goede routes aan doordat wegen ontbreken, Waze en Maps.me zijn betrouwbaarder. Check altijd even bij je accommodatie of je een goed plan hebt.
Voor een Nederlands contact in Costa Rica kan ik autohuur via Peter van Hotel Dos Palmas aanraden. 

Onderschat het reizen in Costa Rica niet, probeer de vakantie niet te vol te plannen. Denk aan de hoogteverschillen, de kwaliteit van de wegen, het verkeer en aan hoe laat het donker wordt.  De zon komt ongeveer om 5 uur op en gaat ongeveer om 18 uur onder. Het is aan te raden om voor het donker aanwezig te zijn om de plaats van bestemming.

Naast de gewone huurauto’s heb je ook de mogelijkheid om een auto te huren met een daktent. Er zijn verschillende aanbieders in Costa Rica: Nomad America, Costa Rica 4×4 Experience, Costa Rider Campervan en Pura Van Campervan
iOverlander is een app die je kunt gebruiken als je op zoek bent naar kampeerplekken. Je ziet er ook reviews van anderen.

Lees meer: De vijf meest gestelde vragen over Costa Rica.

Geld

De munteenheid van Costa Rica is de Colon, maar naast de Colones kun je ook overal met Dollars betalen. In de toeristensector worden de prijzen in Dollars weergegeven. Pinautomaten zijn niet overal beschikbaar en het kan zijn dat een automaat geen Dollars heeft. Op veel plekken is het mogelijk om met een creditcard te betalen.

Veiligheid

Gebruik je gezond verstand, net als altijd. Leg je tas niet bovenin als je in de bus zit, laat geen spullen in je huurauto liggen. Ze zijn erg makkelijk als huurauto te herkennen en zijn binnen twee tellen geopend. Heb je een lekke band, let dan op. Het kan zijn dat deze lek is gestoken om je zo kwetsbaar te maken en je te beroven. Twijfel je of je ’s avonds nog op pad kunt, vraag het dan even na bij je accommodatie.

Ik ben tijdens mijn vakantie alleen met de bus naar Quepos gereisd, daarna alleen naar Panama en Nicaragua en ik heb mij niet onveilig gevoeld. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik het erg fijn vind dat ik nu Spaans spreekt, dat maakt me toch redzamer mocht het nodig zijn.

Budget

Costa Rica is geen goedkoop land om op vakantie te gaan. De prijzen in de winkels zijn vergelijkbaar met Nederland en de prijzen voor tours en activiteiten kunnen aardig oplopen.

Je kunt een keuze maken in het vervoer: ga je met het openbaar vervoer of kies je voor een huurauto? Kijk waar je gaat eten. Er zijn hostels die een keuken voor je beschikbaar hebben of kies voor de lokale soda’s. Daar waar er veel toeristen zijn worden de prijzen omhoog gegooid. Bekijk welke activiteiten je zelfstandig kunt ondernemen en welke je wel de moeite waard vindt om met een gids te doen. Ik zou bijvoorbeeld wel voor de ervaring van Corcovado gaan en dan niet naar Manuel Antonio gaan of deze in ieder geval zonder gids bezoeken.

Alles reserveren of op de bonnefooi

Sommige mensen reserveren de volledige vakantie een jaar van te voren, anderen gaan op de bonnefooi. Voor beide valt wat te zeggen. Bepaalde periodes zijn extra druk, denk aan Kerst of Semana Santa. Er is een groot aanbod aan accommodatie in alle prijsklassen, maar zie je iets bijzonders of de accommodatie kleinschalig is het aan te bevelen een reservering te maken. Onze ervaring is dat de maanden mei, juni, oktober en november rustig zijn.

Kleding

Van het vochtige zuiden tot aan de droogte in Guanacaste en de kou in de bergen van San Gerardo de Dota. Door de acht microklimaten die Costa Rica kent is er een heel divers beeld qua weer. Bezoek je het vochtige Corcovado, ga er dan vanuit dat je kleren niet snel zullen drogen. Sportkleding is dan een uitkomst. Ga je de hoogte in, vergeet dan niet een lange broek en een vest in te pakken. Waterschoenen of sandalen zoals Teva’s kan ik erg aanraden als je watervallen en rivieren wil bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *